Blog berichten

Alles over vliegende mieren

Geschreven op 31 augustus 2022 / Categorie: Algemeen

Vliegende mier

Vliegende mieren zie je vaak tijdens de zomer of op warme droge dagen. En kunnen voor veel irritatie zorgen. In dit blog leggen wij het vliegende mieren bestaan uit en wat je tegen ze kunt doen.

Vliegende mieren wanneer?

Wist je dat de vliegende mier niet altijd een vliegende mier is. De vruchtbare mannetjes mieren krijgen hun vleugels pas tijdens de paartijd, de paartijd van vliegende mieren is ongeveer van eind juni tot en met september. Tussen deze tijd vliegen de nieuwe mieren koninginnen hun nest uit om te paren. De mannetjes die vleugels hebben gekregen gaan achter hen aan, om ze te bevruchten. Dit wordt meestal de bruidsvlucht genoemd, omdat ze dit massaal in 1 grootte groep in de lucht doen. Dit is dan ook de laatste vlucht van de mannetjes mieren, omdat ze na het succesvol paren gelijk doodvallen. Dit is alleen zo bij de mannetjes mieren, want de koninginnen gaan opzoek naar een mooie plek voor een nieuw mieren mest.

Vliegende mieren in huis

Mieren kan je overal vinden. De meeste mieren nesten zitten buiten, maar ze kunne ook binnen zitten tussen je huis. Meestal zitten ze dan op plakken zoals: keukens, tussen je houten vloer en de kieren en of naden van je vensterbank.

mierennest in huis

Zit het mieren nest buiten dan duurt de bruidsvlucht maar 1 tot 3 dragen, hierna gaan de mannetjes mieren dood en de koninginnen gaan in winter slaap, dit is echter niet zo wanneer je een mieren nest in huis hebt zitten.

Hoe werkt een mierennest in huis?

Door de tempraturen binnen ons huis raken de vliegende mieren in huis verwart met wanneer het wel en geen zomer is, dus kan de bruidsvlucht ook in de winter plaats vinden. Deze warme binnen temperaturen worden veroorzaakt door factoren zoals de verwarming, vloerverwarming kachel etc. dit zorgt ervoor dat de mieren in de winter of koudere momenten in het jaar dat het zomer is binnen in jou en dus ook hun huis veel vaker tevoorschijn komen.

Wanneer ze tevoorschijn komen gaan ze af op licht punten in huis, ze komen dan ook uit de kieren waar licht naar binnen door hun nest schijnt. Wanneer ze dan eenmaal uit hun lichtpuntje komen vliegen, vliegen ze meestal naar de ramen. Omdat daar het daglicht naar binnen komt.

Hoelang blijven vliegende mieren in mijn huis?

Zoals wij hierboven verteld hebben is het voor de vliegende mieren binnenshuis erg verwarrend wanneer het wel en geen zomer is, dus ook wanneer het wel en geen tijd is voor de bruisvlucht. Door de verwisselende tempraturen binnen jouw huis is he tonmogelijk om in te schatten wanneer de mierenoverlast stopt.

Wat te doen tegen vliegende mieren in huis?

Nu dat je weet waarom en hoe het komt dat je last hebt van vliegende mieren in huis, wil je natuurlijk ook weten hoe je er zo snel en goed mogelijk van af komen kan. Hieronder vind je meerdere tips om ze te stoppen

Om de vliegende mieren te voorkomen binnenshuis op een natuurlijke manier

  • Kan je heet kokend water met eventueel schoonmaakazijn erover de opening van het mierennest gieten, dit moet dan welmeerdere dagen achterelkaar om geen vliegende mier meer te zien.
  • Of strooi deze een van deze poeders in de opening van het mierennest: Bakpoeder, witte bloem, talkpoeder.
  • Aaltjes je kan de vliegende mier vangen met aaltjes. Deze kan je bij bijna elk tuincenter.
  • Geuren mieren hebben een hekel aan geuren zoals kaneel, nootmuskaat, koffiedrab en lavendel. Mieren houden niet van die geuren, heb je een van die geuren thuis liggen leg ze dan op plekken waar mieren vaak voorkomen.

Ook is het mogelijk om van de mieren af te komen met mieren bestrijding middelen

  • Mierenpoeder het mierenpoeder moet je uitstrooien op plaatsen waar mieren zijn en of vaak komen, dit is bij de opening van het mierennest. Dit product is voor binnen, buiten en kindvriendelijk.
  • Mierenlokdoos door de lokstof in de mieren doos worden de mieren er naartoe gelokt en gaan via de 4 openingen naar binnen om de lokstof te pakken, dit nemen ze dan mee naar hun nest.
  • Een mierenspray zit in een spuitbus, met deze spuitmest kan je direct gericht in het mierennest spuiten.

Al de bestrijdingsmiddelen zijn op onze website te vinden.

Wat te doen tegen vliegende mieren buitenshuis?

Heb je last van vliegende mieren buitenshuis in plaats van binnen in huis? Dan kan je precies dezelfde oplossingen gebruiken die hierboven beschreven staan. Je kan er zelfs nog een extra ding doen om de vliegende mieren weg te houden, namelijk met planten. Een van de planten die mieren niet lekker vinden ruiken zijn lavendel planten. Dus ben je nou echt helemaal klaar met die vliegende mieren in je tuin? Plant dan een paar mooie lavendel planten. Jij hebt dan een nog mooiere tuin die mier en vliegende mier vrij is en ruikt ook nog is gelijk lekker naar lavendel!

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet