Blog berichten

Hondennagels knippen

Geschreven op 5 december 2017 / Categorie: Algemeen, Hondentips

Door de nagels van je hond te knippen ziet je hond er beter uit. Maar het heeft meer voordelen. Als je hond namelijk te lange nagels heeft kan je trouwe viervoeter een afwijkende stand van de voeten krijgen met alle gevolgen van dien. Ook voorkom je door de nagels van de hond te knippen dat het beestje verkrampt of mank gaat lopen als gevolg van de te lange nagels. Daarbij breken langere nagels ook sneller. Wat weer kan zorgen pijn of infecties. Check daarom regelmatig de nagels van uw hond op breuken en of ze niet de grond raken.

Wat heb je nodig om de nagels van je hond knippen

Je bent tot de conclusie gekomen dat de nagels van jou hond geknipt moeten worden. Wat nu? Zorg dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een nagelschaartje of vijl. In onze vorige blog hebben wij de voor- en nadelen van het kiezen voor een nagelschaartje of nagelvijl op een rijtje gezet.
Ook is het handig poederspray bij de hand te hebben voor als je de nagel per ongeluk te kort knipt en in het ‘leven’ van de nagel hebt geknipt. Wees niet bang om de nagels te knippen. Met deze handleiding en de poederspray bij de hand knip je  de nagels van je hond binnen de kortste tijd.

Nagels van je hond knippen

Nu je het gereedschap hebt klaar gelegd kan er begonnen worden met het knippen. Voor het knippen van de nagels van de voorpoten van de hond kun je de hond het best even laten zitten of liggen. Neem de tijd om het ‘leven’ van de nagel te lokaliseren. In het ‘leven’ van de nagel bevinden zich een bloedvat en een zenuw. Probeer dus te allen tijde te voorkomen dat je hier in knipt.

Het ‘leven’ van de nagel is makkelijk te vinden wanneer je hond licht gekleurde of doorzichtige nagels heeft. Dan is het te herkennen aan een roze buisje in het midden van de nagel dat voor het einde van de nagel afloopt.

Bij honden met zwarte- of donker gekleurde nagels kun je het leven vaak niet zien. Zelfs als je een stukje kunt zien kan het altijd nog een stukje doorlopen.
Belangrijk is het om nooit precies tot aan het ‘leven’ van de nagel te knippen. Knip alleen wat noodzakelijk is af. Dus alles totdat de nagel wanneer de hond staat niet meer op de grond komt. Onthoud hierbij dat je altijd meer van de nagel kunt afknippen maar er geen stukjes nagel meer op kunt zetten.

Het knippen van de nagels

Knip altijd kleine stukjes van de nagel af. Dit kun je blijven doen totdat de nagel de gewenste lengte heeft. Ook als je een ovale vorm bij de afgeknipte nagel ziet is het tijd om te stoppen. Pak de voet waarvan je de nagels wilt knippen stevig vast. Zorg dat je hand in het verlengde van de poot ligt.

Voor de achterpoten kun je de hond het beste op zijn zij laten liggen. Het makkelijkst is het wanneer je hem op bijvoorbeeld een tafel legt. Zodat je niet hoeft te bukken en dus makkelijk zijn porten kunt pakken.

Wanneer de nagels geknipt zijn is het tijd om ze te vijlen. De randjes kunnen namelijk ruw zijn.

Extra tips voor wanneer je nagels van je hond wilt knippen

 • Kies het juiste moment
  Knip de nagels van je hond wanneer hij relaxed is. Dat kan bijvoorbeeld zijn na het lopen of eten.
 • Stel je hond gerust
  Geef je hond extra aandacht en/of geef hem snoepjes om hem te kalmeren.
 • Knip de nagels van je hond alleen wanneer je er perfect zicht op hebt
  Zo voorkom je dat je in het ‘leven’ van de nagel knipt.
 • Knip om de 14 dagen een klein stukje van de nagel af.
  Dit zodat het ‘leven’ van de nagel langzaam zal terugtrekken.
Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet