Blog berichten

Overlast van duiven op het balkon

Geschreven op 21 februari 2019 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Tips

Duiven op je balkon lijkt in het begin heel leuk totdat ze je overal hun ontlasting doen. Tot op je wasgoed aan toe. Ook kunnen duiven voor veel lawaai zorgen. Wanneer ze een nest in de buurt hebben kunnen ze ook nog eens agressief zijn. Dit wil je dus voorkomen.

Hoe voorkom je dat er duiven op je balkon komen?Producten om duiven te verjagen

Duiven komen eigenlijk alleen op je balkon als er iets te vinden is. Je kunt dan denken aan eten maar ook water om te drinken om zich in te wassen vinden ze fijn. Belangrijk is het om duiven op het balkon te weren, net als bij vrijwel al het andere ongedierte overlast, door te zorgen dat er geen voedselbronnen zijn. Voer dus geen andere vogels en laat geen afval slingeren. Ook waterbronnen zoals emmers, schaaltjes of gieters kun je het best van je balkon afhalen als je last hebt van duiven. 

Maar wat als de duiven het eten bij je buren halen maar wel bij jou op je balkon gaan zitten. Dan ben je niet compleet machteloos! Er zijn namelijk manieren om duiven van je balkon te weren.

Hoe verjaag je duiven van je balkon?

Er zijn verschillende manieren om duiven van het balkon te verjagen. Zo kun je bijvoorbeeld een draad spannen of de duiven natspuiten. Dit zijn helaas niet de meest effectieve manieren. Hieronder sommen we de twee meest effectieve manieren om duiven van je balkon te verjagen op.

Gebruik een bewegende vogelverschrikker om duiven te verjagen

Duiven zijn hele slimme en nieuwsgierige vogels. Ze zullen snel aan een vogelverschrikker wennen als deze alleen maar stilstaat. Toch kan een vogelverschrikker om duiven op het balkon te verjagen wel werken. Je moet dan wel kiezen voor een bewegende vogelverschrikker. Doordat deze beweegt en dus elke keer in een andere positie staat zal er minder snel gewenning optreden. Voorbeelden van dynamische verjagers zijn bijvoorbeeld de Hawk-eye en de Winged Eagle imitatie vogel. Haal de vogelverschrikker om de 2 dagen even een dag weg om gewenning te voorkomen.

Nieuw! Gebruik Gelcups met UV-licht om duiven van je balkon te verjagen

Een andere optie is om gelcups met UV-licht op de plekken te plaatsen waar de duiven duiven op het balkonop het balkon zitten. Het UV-licht van de BirdGo UV-Gel cups is voor mensen niet vervelend. Vogels zoals duiven hebben er daarentegen wel last van. Voor de ogen van de vogels ziet het er uit alsof de gel in brand staat. Dit komt doordat het hoornvlies op de oogjes van de vogels veel dunner is dan dat van zoogdieren. 

Ook hebben de cups een geur die voor ons mensen fijn is, maar voor bijvoorbeeld duiven niet is uit te staan. Hierdoor zullen de duiven niet meer op je balkon landen.

N.B. Het is belangrijk dat wanneer je overlast hebt van de duiven ze verjaagd voor ze zich gaan nestelen. Daarna mag je ze wettelijk niet meer verjagen. Daarbij laten ze zich dan ook niet verjagen want ze beschermen hun kroost. En zeg nou zelf, dat zou je toch ook doen?

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet