Blog berichten

Progress C3, het antwoord op pensproblemen bij herkauwers

Geschreven op 8 januari 2019 / Categorie: Algemeen, Nieuwe producten, Buitenleven, Alles over dieren

Progress C3 is een herkauwpoeder, ook wel penspoeder genoemd, dat herkauwers ondersteunt bij pensproblemen.

De pens

Als een herkauwer voedsel eet komt dat als eerst in de pens. In deze maag zit gas, vocht en bacteriën, die samen voor een goede vertering moeten zorgen. De bacteriën die in de pens zitten, leven daar in een belangrijk evenwicht. Op het moment dat dit evenwicht verstoord wordt, raakt een pens van streek. Veelvoorkomende signalen zijn dan gebrek aan eetlust, buikpijn, diarree en lusteloosheid. In het meest ongunstige geval komt de pens zelfs helemaal stil te liggen, waardoor er geen vertering meer plaats kan vinden.

Progress C3 is speciaal geformuleerd om een herkauwer te kunnen ondersteunen bij een verstoord evenwicht in de pensflora, door een diversiteit aan oorzaken.

Denk bijvoorbeeld aan een vergiftiging door het eten van giftige planten, pensverzuring, minder voedselopname rondom geboorte, bacteriële infecties aan maag en darmen (bijv. Clostridium of Salmonella) of veranderingen en omschakelingen van voeding.

Ingrediënten in Progress C3

De zorgvuldig gekozen ingrediënten in Progress C3 hebben een belangrijke functie.

Zo zorgt Calciumpropionaat voor de energievoorziening. Propionaten worden in de lever omgezet in Glucose, wat door een melkkoe bijvoorbeeld weer omgezet wordt in melksuiker (noodzakelijk voor melkproductie). Propionaten zijn ook noodzakelijk voor de vetstofwisseling in de lever. Een herkauwer kan alleen energie uit zijn vetreserves halen, als er voldoende propionaten beschikbaar zijn. Bij gebrek aan propionaten, ontstaat er een overschot aan acetaten in de lever, met Ketose (slepende melkziekte) als gevolg. Glucose ad (Alpha-D) (een natuurlijk suiker, wat in fruit voorkomt) voorziet pensbacteriën zeer snel van een grote hoeveelheid energie.

Methionine is een aminozuur, wat een cruciale rol speelt in het opstarten van een proces waarbij nieuwe eiwitten in de cellen worden aangemaakt, iets wat continu gebeurd terwijl oudere eiwitten afgebroken worden. Zo worden weefsels beschermd en hersteld en behouden ze hun functie.
Kiezelzuur is een essentieel mineraal, wat een belangrijke rol speelt bij de afweer. 
Kobaltgluconaat is nodig voor de aanmaak van een aantal vitamines, waaronder Vitamine B12. Deze vitamine is nodig voor een goede omzetting van vetten naar energie, maar kan een koe alleen verkrijgen door deze zelf aan te maken. Ook wordt er veel vitamine B12 uitgescheiden in de melk voor een goede pensflora van een pasgeboren herkauwer.
Bij pensverzuring is Kobalt dus bevorderlijk voor het herstel van de pensflora.
Vitamine B6 is toegevoegd voor de ondersteuning in het omzetten van vetten naar energie.
Door Gentiaan aan Progress C3 toe te voegen wordt de eetlust gestimuleerd.

Toedienen Progress C3

Progress C3 kan eenvoudig in een ½-1 liter water gegeven worden en werkt direct. Het kan 2 maal daags gegeven worden tot de spijsvertering weer genormaliseerd is of de eetlust terug is.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet