Blog berichten

Spinnenmaand September

Geschreven op 12 september 2018 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Augustus/September is de periode waarin je vaker spinnen ziet. Het lijkt vaak of het er in die tijd van het jaar meer van zijn. Maar daadwerkelijk zijn er niet perse meer. Daarbij is het ook niet zo dat er in de herfst veel achtpotige beestjes geboren worden. Ze paren namelijk in de lente.

Spinnenmaand

Toch wordt september vaak de spinnenmaand genoemd. Dit onder andere doordat de beestjes en het meeste andere ongedierte niet van kou houden. Wanneer de temperatuur afkoelt kiezen de vrouwtjes spinnen daarom hun genegenheid in en vlak rond het huis. De mannetjes volgen vervolgens om een partner te zoeken.

Opvallender

Ook zijn spinnen in september opvallender. Omdat de meeste rond mei geboren worden zijn ze in het najaar volwassener en dus ook groter. Hierdoor vallen ze meer op. Ze gaan dan ook vaak in de nazomer op zoek naar een partner. De kans is groter dat je de beestjes tegenkomt wanneer ze actief zijn dan wanneer ze stil in een hoekje wachten.
Een matige winter kan daarbij zorgen voor een grotere spinnen populatie.   

Waarom spinnen nuttig zijn

Veel mensen zien spinnen als een bedreiging. Deze angst is vaak op basis van een fobie. Veel mensen doden de spin vaak zo snel mogelijk. Anderen proberen het beestje het huis uit te zetten. Maar voordat je dit doet moet je je eigenlijk bedenken dat het eigenlijk heel nuttige beestjes zijn en je zelfs beschermen.

  • Spinnen eten namelijk andere insecten.
    Eigenlijk bestaat er geen betere ongedierte bestrijder. De 8-potige insecten eten kakkerlakken, oorwurmen, muggen, vliegen en motten.
  • Spinnen beperken verspreiding van ziektes
    Doordat ze muggen, vliegen en andere ziekte verspreidende insecten eten wordt de kans dat deze ongure beestjes ziektes verspreiden kleiner.
  • Spinnen eten andere spinnen
    Wanneer ze elkaar tegenkomen ontstaat er vaak een gevecht. De winnaar eet vervolgens de verliezer op.

Weg met die spinnen in huis

Wanneer je nog steeds liever de spin kwijt dan rijk bent in huis kun je dat doen door wat preventieve maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er geen voedsel voor ze is in huis. Dat houdt in dat wanneer je zorgt dat vliegen niks in je huis te zoeken hebben, spinnen dit automatisch ook niet hebben. Je kunt ook vliegen bestrijden met bijvoorbeeld Compo Spray tegen vliegende insecten of Fendona NoFly.

Ook kun je haardhout het best buiten bewaren, zo maak je de kans kleiner dat de beestjes via die weg het huis binnen komen.

Toch spinnen in huis en wil je er van af?

Heb je uiteindelijk toch nog spinnen in huis? Dan kan je die altijd nog verwijderen met onze Spinnenvanger.

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet