Blog berichten

Vliegen in de stal

Geschreven op 13 mei 2014 / Categorie: Ruitersport

Als de temperatuur stijgt, neemt de hoeveelheid dazen, muggen en vliegen ook direct toe. In de avond worden deze insecten het meest actief als de temperatuur `s avonds daalt, komen de insecten af op de warmte van de dieren. Veel mensen zet hun paard tegen die tijd op stal om veelvuldig steken te voorkomen. Een goede stalhygiëne voorkomt dat vliegen in de stal deze gebruiken als kraamkamer. Zorg ervoor dat voerresten, spinraggen en mest zo weinig mogelijk aanwezig zijn en maak de drinkbak regelmatig schoon.

Vliegenoverlast

Om overmatig vliegenoverlast te voorkomen is het belangrijk om al vroeg te beginnen met het bestrijden van de vliegenmaden. Door de stalwanden in te smeren of in te sprayen met een bestrijdingsmiddel voorkomt u dat de dat vliegen zich kunnen verpoppen of plekken vinden om zich voort te planten.

Vliegenbestrijding

Als de vliegen poppen toch uitgekomen zijn en de overlast er al is zijn er nog vele verschillende manieren om de vliegenoverlast aan te pakken. Het is nog altijd zinvol om de wanden in te smeren of in te sprayen met een bestrijdingsmiddel om uitbreiding te voorkomen maar het op doen van een vliegendeken kan ook verlichting bieden tegen de insectenplaag. Vliegenmaskers om het hoofd van het paard bieden bescherming en kunnen rust geven aan paarden die constant met hun hoofd zwaaien door het irriteren aan de plaaginsecten. Het in sprayen van uw paard met een vliegwerend middel is een effectieve maar tijdelijke oplossing. Vanaf januari 2013 zijn er nog maar een aantal anti vliegenmiddelen verkrijgbaar tegen insecten. Dit komt omdat fabrikanten verplicht zijn hun vliegwerende middelen te registreren als biociden.

Zebrastrepen

Na veelvuldig onderzoek is gebleken dat zebrastrepen ook effectief zijn tegen vliegen. Insecten hebben een hekel aan de zebrastrepen omdat ze gedesoriënteerd raken. Het paard kan beschilderd worden met speciale verf in zwart of wit om het vliegwerende effect te bereiken.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet