Blog berichten

Vliegende insecten bestrijden in de horeca en levensmiddelenindustrie

Geschreven op 22 mei 2018 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Levensmiddelen moeten veilig gegeten kunnen worden. Daarom is de hygiëne tijdens de gehele productie van deze levensmiddelen een belangrijk aandachtspunt.

HACCP-systeem

Het HACCP-systeem is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Dit systeem helpt risico’s in kaart te brengen. Want voedingsmiddelen mogen immers niet worden blootgesteld aan vliegende insecten. 
Levensmiddelen kunnen beschermd worden door bijvoorbeeld insectenlampen. 

Insectenlampen op plekken waar voedsel wordt bereid

In horeca, keukens of andere ruimtes waar er met voedsel gewerkt wordt zijn insectenlampen, die gebruik maken van elektrocutie, verboden. Dit doordat wanneer de vliegen geëlektrocuteerd worden stukjes vlieg kunnen wegspringen. Als deze vervolgens op het eten terecht komen heb je hetzelfde probleem als wanneer de vliegen op de voeding gaan zitten.
In ruimtes waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt wordt zodoende geadviseerd om gebruik te maken met van insectenlampen met een kleefplaat of een aanzuigsysteem.  

Plaatsing van insectenlampen in keukens en andere plekken waar met voeding wordt gewerkt

De juiste plaats uitkiezen voor de insectenlamp is erg belangrijk. Zo moet je bijvoorbeeld geen vliegenlamp direct boven een plek waar eten wordt bereid plaatsen. Doordat de lamp de vliegen aantrekt zou je ze hierdoor kunnen verleiden tot een extra stop op het voedsel. Dat wil je natuurlijk niet.
Voor een nog beter resultaat kun je eventueel een tweede lamp bij de ingang naar de ruimte plaatsen.

Licht Toevoer

Voor het beste resultaat is het slim de insectenlamp op de meest donkere plek in de ruimte te plaatsen. Zo ver mogelijk bij andere lampen en ramen vandaan. Vliegen houden over het algemeen niet van tocht of wind. Als je de vliegenlamp op een tochtige plek plaatst zal hij minder effect hebben. 

Klant gerichte ruimtesdiscreet vliegen bestrijden

In veel ruimtes waar klanten komen staat een grote insectenlamp niet echt chique. Hiervoor zijn decoratieve oplossingen. Er zijn design-vliegenlampen op de markt.  Deze kunnen discreet worden geplaatst in lobby's, bars en restaurants om te zorgen dat de klanten geen last hebben van vliegen. Deze vliegenlampen vernietigen stil en subtiel de vliegende insecten zonder invloed te hebben op de sfeer.

Kleefplaten vervangen

De kleefplaten kunnen het best eens per 4 weken worden vervangen. Dit doordat de lijm langzaam uitdroogt. Wanneer er een lamp in een ruimte staat waar een hele grote hoeveelheid insecten zijn of in een ruimte met veel stof kan het noodzakelijk zijn de lijmborden vaker te vervangen. De kleefplaten zijn los verkrijgbaar.

Extra Tips tegen vliegen in de horeca

  • Extra lokstof in de insectenlamp zorgt voor extra aantrekking. 
  • Plaats horen voor de ramen in ruimtes waar er met voedsel word gewerkt. 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet