Blog berichten

Wat heb ik nodig om een paard met cushing te scheren?

Geschreven op 21 september 2018 / Categorie: Algemeen, Scheren van paarden

Sommige paarden hebben van zichzelf een erg dikke vacht. Denk aan fjorden of shetlanders. Anderen hebben een dikke vacht door de ouderdomsziekte Cushing.  Het scheren van paarden met cushing vraagt soms een andere aanpak.

Scheren van paarden met dikke vachten

Bij honden of katten kan het scheren van een dikke vacht wel eens problemen opleveren. Dit kan vaak opgelost worden door een ander scheerkopje.

Bij het scheren van paarden met een dikke vacht hoeft dit in 95% van de gevallen niet eens. Vaak voldoen de standaard messen dan.

Welke machine gebruiken voor het scheren van paarden met een dikke vacht

Er zijn twee paardenscheermachines met draad die eenzaam aan kop staan als het gaat over kracht en duurzaamheid. Dit zijn de Aesculap Econom 2 en de HeinigerAesculap Bonum paardenscheermachine op accu Xperience scheermachine. Waarbij Aesculap machine wellicht iets krachtiger is maar de Heiniger beter in de hand ligt, lichter in gewicht is en dus ook fijner werkt. Nieuw in ons assortiment is de Aesculap Bonum accuscheermachine welke ook geschikt is voor wat kleinere handen. Dit doordat hij lichter is en ergonomisch is vormgegeven. Daarbij is hij ook stiller dan andere accu-scheermachines.

Welke messen voor het scheren van paarden met een dikke vacht

In principe voldoen de standaard scheermessen die bij de machine geleverd worden ook voor het scheren van dikke paardenvachten. Dit zijn de messensets waarbij de tanden van het ondermes 31 tanden hebben en die van het bovenmes 15. Deze scheren doorgaans op 3mm.

Wij raden het scheren van paarden met een dikke vacht met fijnere scheermessen af. Dit doordat deze messen in de vacht kunnen gaan ‘happen’.

Benieuwd welke messen dit voor jouw scheermachine zijn? Bekijk dan onze blog: ‘Welke scheermessen voor paarden’.

Welke messen voor het scheren van paarden met cushing (ofwel PPID)

Cushing is een ziekte die voornamelijk bij oudere paarden voor komt. Door de ziekte geven de hersenen te veel hormonen af. Waardoor er geen goede balans mee is in de hormoonhuishouding van het paard. Een van de symptomen van cushing is een dikke krullerige vacht.

Vaak voldoen de standaard paardenmessen niet voor het scheren van een paard met cushing. Wat dan wel werkt is het scheren met koeienscheermessen. Deze zijn iets grover en pakken daardoor de dikke vacht beter mee.paard met cushing scheren
Koeienmessen passen gewoon op de paardenscheermachine. Hiervoor hoeft dus geen nieuwe scheermachine aangeschaft te worden, enkel nieuwe messen.

Mocht je na het lezen van deze blog vragen hebben kun je altijd even contact met ons opnemen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet