Blog berichten

Weet jij alles over de schapen voortplanting?

Geschreven op 16 september 2015 / Categorie: Algemeen, Tips, Buitenleven, Alles over dieren, Schapen

De rammen mogen weer hun gang gaan... De komende weken zien we weer veel ooien met gekleurde konten in de wei. Zien we in het voorjaar altijd uit naar de lammetjes in de wei, in het najaar zijn het de mooi gekleurde konten van ooien, vrouwelijke schapen, die we zien.

Waar is die kleur op het schaap voor nodig?

Een ram krijgt een dektuig om, dit is een tuigje met riemen met daaraan gemonteerd een blok gekleurd waskrijt bijvoorbeeld in de kleuren rood, groen, geel of blauw. Als de ram gaat dekken geeft het dekblok de kleur af op de achterste van de ooi. De schapenhouder gebruikt een bepaalde kleur zodat hij weet wanneer de ooi gedekt is en wanneer deze zal gaan lammeren. Echte schapenfokkers gebruiken vaak ook nog per ram een andere kleur zodat ze exact weten welke ram voor welke nageslacht lammetjes heeft gezorgd.

Hoe lang de ram bij de ooien?

Een ooi wordt om de 17 tot 20 dagen bronstig. Dit betekent dat de ooi dan gedekt kan worden. Bij de meeste schapenhouders blijven de rammen zo`n 3 weken bij de ooien lopen.

Vanaf welke leeftijd kan er gedekt worden?

De vrouwelijke schapen zijn geslachtsrijp rond 8 tot 15 maanden en rammen zijn vruchtbaar vanaf 6 tot 12 maanden. Dit zou betekenen dat de geboren lammetjes van het voorjaar in het najaar al gedekt worden. De meeste schapenhouders wachten tot de schapen ouder zijn dan 1 jaar zodat de schapen beter uitgroeien en sterkere lammetjes ter wereld brengt. Overigens worden lammetjes van 1 jaar entelingen of eenjarigen genoemd en vanaf de leeftijd van 2 jaar, tweejarigen.

Hoe weet je dat de ooien vruchtbaar zijn?

Als de ram nog bij de ooien loopt dan zal de ooi die al gedekt is niet nog een keer gedekt worden.

Hoe lang is de draagtijd?

De dracht van een schaap duurt 5 maanden min 5 dagen, 147 dagen. De draagtijd bij schapen is nauwkeurig te berekenen want dit wijkt bijna nooit op een dag af. Daarom weet de schapenhouder exact in welke periode het een drukte van belang is in zijn schapenschuur. De eerste lammetjes worden in maart of april geboren.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet