Blog berichten

Welke trimtafels zijn nou echt goed voor jouw hond?

Geschreven op 14 juli 2021 / Categorie: Algemeen, Scheren van honden

Een trimtafel maakt het trimmen van je hond een stuk gemakkelijker. De meeste trimtafels zijn aanpasbaar aan de eisen van de gebruiker. Vaak zijn ze in hoogte verstelbaar, maar ze kunnen ook bijvoorbeeld een opzetstuk, lussen of strop hebben. Dit kan het trimmen een stuk gemakkelijker maken.

Wat maakt een goede trimtafel?

Hoewel het een trimtafel of in het Engels “grooming table” wordt genoemd, zou het een trim werkstation moeten worden genoemd. Het is namelijk veel meer dan alleen een tafel.

Met een trimtafel voor het trimmen van huisdieren hoef je niet meer naar voren te buigen. Dat is wel zo fijn voor je rug. De nummer één prioriteit bij het kiezen van een trimtafel ben je immers zelf. Als je meerdere uren aan het trimmen bent is het belangrijk dat je om je rug denkt, een investering in een trimtafel is zodoende een investering in je eigen gezondheid. 

Verschillende tafels voor je hond

Er zijn verschillende soorten trimtafels. Elektrische tafels zijn de duurste hondenverzorgingstafels omdat je de hoogte kunt aanpassen door op een knop te drukken. Deze tafels zijn handig als je meerdere honden trimt. Daarom zie je ze ook vaak terug in trimsalons.

Hydraulische tafels kunnen met de voet bediend worden. Door een hydraulische pomp te gebruiken kan de hoogte van de tafels worden ingesteld tot een comfortabel niveau. Als je alleen je honden verzorgt of af en toe van lengte verandert, is dit een betere keuze. Het kan echter na een tijdje vervelend worden als u de hoogte meerdere keren per dag of week moet veranderen. Deze tafels vind je zowel bij trimsalons als bij particulieren met meerdere honden.

De opvouwbare tafels en verstelbare tafels zijn het goedkoopste. Deze zijn gemakkelijk op te bergen en worden vaak door thuistrimmers gebruikt. Deze tafels zijn gunstig geprijsd en hierdoor uiterst geschikt voor particulier gebruik.

Waar moet je op letten als je een trimtafel aanschaft?trimtafel honden

Een goede trimtafel heeft de volgende eigenschappen:

 • Het is belangrijk dat een trimtafel groot genoeg is voor je hond
  Zodat er genoeg ruimte is om te bewegen en te draaien zodat je altijd goed bij de te trimmen delen van je hond kunt komen.
 • Kijk of het tafelblad bedekt is met een laagje rubber
  Dit zorgt dat je hond stabiel en veilig staat. Zo kan je hond bijvoorbeeld niet uit glijden.
 • Zorg dat je ook een galg en buikband hebt om je hond vast te zetten tijdens het trimmen
  Dit zorgt voor veel gemak tijdens het trimmen. Zo blijft je hond relatief stil staan. 
 • De tafel moet stabiel en stevig zijn
  Een stabiele tafel kan het gewicht en eventuele bewegingen van je hond dragen. Let hierbij vooral op de poten en het onderstel van de tafel.
 • Kies een trimtafel met een tafelblad waarvan de kleur contrasteert met dat van de vacht van je hond.
  Als je een hond hebt met een donkere vachtkleur kies dan voor een tafelblad in een lichte kleur en andersom. Dit zorgt dat je het beter kunt zien.
 • Denk goed na om de tafelhoogte
  Zoals eerder aangegeven is je eigen gezondheid leidend. Zorg daarom dat de tafel niet te hoog is en niet te laag. Houdt voor de volgende leidraad aan.
  - Grote honden 60cm hoogte
  - Middel grote honden: 70 cm
  - Medium honden 80 cm
  - Mini: 90 cm.
 • Kies een bij voorkeur voor een verstelbare trimtafel (Trimsalon)
  Dit is vooral een vereiste voor trimsalons. Als je honden in verschillende formaten trimt kun je altijd de, voor jou, juiste hoogte instellen.
 • Denk er over na of je trimtafel altijd op dezelfde plek blijft staan of dat je hem na het trimmen opbergt
  Wanneer je de tafel na een trimbeurt wilt opruimen kun je het best een opklapbare versie aanschaffen. Zodat je hem gemakkelijk kunt opruimen.

Je hond op de trimtafel

Het is belangrijk dat je jouw hond nooit alleen op de trimtafel laat staan. Niet als de hond los staat maar al helemaal niet als hij vast staat. 
Wanneer de hond alleen staat op de tafel staat bestaat er een kans dat hij van de tafel springt. Doordat de tafel een redelijke hoogte heeft kan je trouwe viervoeter zich bij deze sprong blesseren. 
Als de hond uit zichzelf van de tafel springt is ook een deel van het gezag kwijt. De kans is er dan dat hij dit vaker zal doen.

Laat een hond ook nooit alleen wanneer hij vast staat met beugels. Wanneer hij een ongecontroleerde beweging maakt kan hij zichzelf wurgen.

 

 
 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet