Blog berichten

Zandkoliek

Geschreven op 26 april 2013 / Categorie: Algemeen, Tips

Paarden krijgen van nature tijdens het grazen altijd wel wat zand binnen maar de darmen zijn in staat om dit zand ook weer te lozen. Wanneer de hoeveelheid zand dat door het paard wordt opgenomen niet groter is dan de hoeveelheid die door de darmen kan worden afgevoerd dan is er eigenlijk geen probleem. Maar hoopt het zand zich op dan ontstaan er een probleem: "zandkoliek".

Het zand verzamelt zich in de darmen op lager gelegen delen en in bochten. Vervolgens zal de bekleding van de darmwand beschadigd raken door de schurende werking en zal de beweeglijkheid van de darmen afnemen wat zandkoliek kan veroorzaken.

Om de afvoer van teveel zand te bevorderen kan een product gegeven worden met Psylliumzaad zoals Zandvrij. De bindende werking van psylliumzaad helpt bij de afvoer van zand in het maag-darmkanaal.

Psylliumzaad

Psylliumzaad is een 100% natuurlijke vezel met een tweeledige werking. Ten eerste stimuleert het de bewegingen van de darmen, waardoor het paard beter in staat is om het zand af te voeren. Daarnaast zorgt psyllium voor een gelei-achtige plakkerige massa in de darmen. Het in de darmen achtergebleven zand hecht zich hieraan en wordt zo mee afgevoerd.

Psylliumzaad blijkt het meeste effect te hebben met een kuur van 7 dagen. Deze kuur kunt u eens per maand herhalen. Bij langdurig gebruik wordt het effect op de darmwerking minder; de darmen wennen aan de darminhoud en worden er na verloop van tijd minder door gestimuleerd.

Lijnzaadolie

Om de gevoeligheid voor zandkoliek te verminderen kan er ook lijnzaadolie gegeven worden, dit heeft een positief effect op de slijmlaag van de darmen. En is bovendien rijk aan essentiële vetzuren wat bijdraagt aan een mooie glanzende vacht.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet