Blog berichten

Bescherm appels en peren tegen hongerige vogels

Geschreven op 6 augustus 2020 / Categorie: Algemeen, Tips

Vanaf Augustus is het weer tijd om appels en peren te oogsten. Waarschijnlijk kleuren jouw bomen al lekker van al dat mooie fruit. vogeloverlast-tegen-gaan
Niet alleen wij verheugen ons op deze periode. Ook vogels doen dat. De fijne kleuren en geuren van het rijpe fruit hebben een grote aantrekkingskracht op de beestjes.
Zodra de vogels eenmaal van de vruchten hebben gesnoept zullen er meer volgen. 
Voor je het weet is er voor jou of jouw klanten geen appel of peer meer over.
Dit wil je toch voorkomen? Dit kan met de juiste vogelwering!

3 beste manieren om het fruit in je bomen te beschermen tegen vogels

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat vogels van je appels en peren eten.
Wij hebben hieronder de 3 beste manieren voor je opgesomd om vogels weg te houden van jouw fruitbomen.
Door de verschillende methoden af wisselen en te combineren krijg je het beste resultaat.

1. Verjaag vogels met een roofvogelvlieger

Een roofvogel is de natuurlijke vijand nummer 1 van de meeste vogels. Vogels zorgen dan ook wel dat ze weg komen als ze een roofvogel zien.

Een roofvogelvlieger kun je net als een echte roofvogel boven je boomgaard laten vliegen. De vlieger vliegt zeer realistisch. Hij duikt naar beneden en gaat weer terug naar boven. Hij vliegt nooit hetzelfde waardoor de vogels er niet snel aan wennen.
Een van de roofvogelvliegers in ons assortiment is de Hawk Kite. Deze is door ons zo ontworpen dat deze met een klein zuchtje wind vliegt. Ideaal in de vroege ochtend. Dan is er over het algemeen minder wind, maar zijn vogels vaak het meest actief.
De Hawk Kite is hierdoor uniek in zijn soort.
De vlieger is leverbaar met verschillende soorten en maten masten. Deze kun je in de boom bevestigen zodat hij boven de boomtoppen vliegt. Wanneer je voor de langste paal gaat kun je hem zelfs op de grond bevestigen en dan nog vliegt hij nog boven de toppen van jouw appel- en perenbomen uit. 

2. Verjagen met een knalapparaat

Een andere oplossing om de vogels weg te jagen bij jouw appel- en perenbomen is een knalapparaat.
Een knalapparaat maakt zoals de naam al zegt hele harde knallen. Hierdoor zorgen de vogels dat ze zo snel mogelijk wegkomen.
De knallen zijn tot in de weide omtrek te horen. Handig om vogels uit je boomgaard te verjagen. Helaas, iets minder handig als je het dicht bij een woonwijk wilt gebruiken.

Een voorbeeld van zo'n knalapparaat is de Scatterbird Mark 4. Dit is een degelijk knalapparaat wat onder andere in te stellen is door middel van een app op een smartphone. Vrijwel alle opties van deze Scatterbird zijn naar wens in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld per dag of week programmeren hoe laat het toestel aan gaat. Ook het aantal knallen, de tijd tussen de knallenn en zelfs de hardheid van de knal zijn in te stellen. 
Zo heeft het toestel nooit hetzelfde patroon. Daardoor wordt voorkomen dat vogels er aan wennen en alsnog de appels en peren van je boom eten.

3. Verjagen met angstkreten

Het verjagen van vogels die van jouw fruit eten kan ook door middel van het nabootsen van angstkreten. 
Vrijwel alle vogelsoorten hebben een kreet waarmee ze aangeven dat er gevaar is. Zodra ze die horen maken ze dat ze weg komen. 
De Birdyell is een handzaam toestel die deze angstkreten na bootst. Dit toestel is ideaal voor het verjagen van bijvoorbeeld: kraaiachtigen bij jouw appels en peren (denk dan aan kraaien maar ook bijvoorbeeld kauwen).
Wanneer je dit apparaat gebruikt in de boomgaard is het van belang dat je goed kijkt waar ze heen vliegen. Als ze vervolgens in een boom even verder bij jou in de buurt gaan zitten kun je ze daar ook het beste weer verjagen met het apparaat. Tot ze ver genoeg weg zijn.
Doordat de Birdyell draagbaar is kun je het apparaat gemakkelijk verplaatsen om de vogels te blijven verjagen.
Hierna kun je het apparaat uitzetten om gewenning te voorkomen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat vogels jouw peren- en appelbomen leeg eten. Bijvoorbeeld met een roofvogelvlieger, knalapparaat of angstkreten.
Het is belangrijk deze methoden af te wisselen en te combineren voor het beste resultaat.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman