Blog berichten

Binnenshuis last van klustervliegen? Begin buiten met bestrijden

Geschreven op 14 mei 2019 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Vliegen kom je overal tegen. Wanneer je ze in kleine aantallen ziet kan het vervelend zijn, maar niet perse een probleem. Wanneer dit grote aantallen (klusters) zijn is dit een ander verhaal. 
Het klinkt misschien raar. Maar heb je binnenshuis last van vliegen kan je dit probleem al flink verminderen door buiten al te beginnen met bestrijden. 

Waar komen klustervliegen vandaan?

Klustervliegen komen eigenlijk altijd van buiten. In het najaar genieten ze nog even van het droge weer en dan in de spouw of onder de pannen trekken om te overwinteren.

De eerste klustervliegen gaan in september/oktober op zoek naar een plaats die geschikt is  om te overwinteren. Zolang het warm genoeg is blijven de vliegen actief. Klustervliegen houden van warmte. Ze zullen zodoende een warme plek opzoeken om te overwinteren. Alles tegen vliegenWordt de plek die ze hebben gekozen om te overwinteren verwarmt? Dan zullen de vliegen langer actief blijven. Heel irritant, maar voordeel is dat ze de energie die ze op dat moment gebruiken missen in het voorjaar. Daardoor krijg je slomere vliegen en zijn ze makkelijker te vangen.

Ook in het voorjaar kunnen de klustervliegen voor overlast zorgen. Dan ontwaken de vliegen die in de muren hebben overwintert. 

Hoe kun je klustervliegen het best bestrijden

Er zijn verschillende manieren om te een vliegenplaag te voorkomen. Het belangrijkste is dat je zorgt dat de toegangswegen naar de overwinterplaats dicht te maken. Dit kan door alle kiertjes van een halve millimeter of meer met kit af te dichten. Bij oudere huizen kan dit echter lastig zijn. Deze hebben vaak zoveel kiertjes en gaatjes dat het bijna ondoenlijk wordt. Maar ook hiervoor is een oplossing.

Fendona tegen kruipende insecten en vliegen

De oplossing is simpel. Bij oudere huizen kun je de naden en kieren van houtwerk behandelen met Fendona NoFly. Dit middel zorgt ervoor dat de insecten die op de kieren zitten doodgaan en dat andere insecten er niet meer gaan zitten. 

Combineren van verschillende vormen van vliegenbestrijding tegen klustervliegen

Voor een nog beter effect kun je de Fendona het best combineren met een andere vorm van vliegen bestrijding. Kies er bijvoorbeeld voor om in de tuin een vliegenvangzak op te hangen. Hang de redtop vliegenvangzak ongeveer 10 meter van de plek waar je de vliegen weg wilt hebben. Bij voorkeur in de zon en uit de wind. De feromonen in de val worden geactiveerd door UV-licht. Hoe zonniger het is, hoe sneller het begint te werken.

Klustervliegen binnenshuis bestrijden

Wanneer de maatregelen zijn getroffen is de kans groot dat de overlast is verdwenen. Mocht er nog een enkele vlieg in je huis zijn verdwaald kun je ook in huis voor bestrijding kiezen. Je kunt dan denken aan een spray tegen vliegende insecten. Maar ook bijvoorbeeld aan een vliegenlamp die tegenwoordig ook als design lampen te krijgen zijn. Ook venstervallen vallen onder de opties om de vliegen binnenshuis te bestrijden.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet