Blog berichten

Een introductie tot schrikdraadapparaten

Geschreven op 19 februari 2020 / Categorie: Algemeen, Tips, Buitenleven, Schapen

Je bent op zoek naar een schrikdraadapparaat en je ziet door de bomen het bos niet meer. Begrijpelijk want er is ook zo veel keuze.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een schrikdraad apparaat?

Welk schrikdraadapparaat voor jou het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de lengte van de afrastering. Welke diersoorten je wilt beschermen of weren. Ook is het slim na te gaan of er veel begroeiing langs het raster is of eventuele kans hierop.  
Hoe langer de afrastering of hoe sterker de begroeiing, hoe sterker het schrikdraad apparaat moet zijn.
Daarnaast is het nog van belang of er een stroomaansluiting dichtbij de afrastering aanwezig is. Denk dan bijvoorbeeld aan een schuur die dichtbij de afrastering staat. Vaak kiest men voor een schrikdraad apparaat op netstroom voor een vaste afrastering.

Netstroom of toch liever een schrikdraad apparaat op accu?

Is er geen netstroompunt aanwezig bij de afrastering of wil je het schrikdraadapparaat gebruiken voor een mobielraster (een raster dat regelmatig verplaatst wordt)? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een 9V batterij apparaat. Maar ook een sterker apparaat op 12 volts accu kan een keuze zijn. Deze accu schrikdraadapparaten zijn vaak iets sterker dan de batterij apparaten en kunnen een raster van langere afstand of met meer begroeiing voorzien van stroom. Daarbij kun je accu apparaten opladen met bijvoorbeeld zonne-energie.

Ook het soort dieren wat je binnen of buiten wilt houden draagt bij aan de keuze voor een schrikdraadapparaat.

Welk soort dier je binnen of buiten wilt houden door middel van het schrikdraad is ook van invloed op de keuze van het apparaat. Paarden en koeien vragen vaak een iets minder sterk apparaat. De impulssterkte hoeft dan iets minder frequent te zijn. Van afrastering bij dieren met een wat dikkere vacht zoals schapen en geiten wordt vaak wat meer gevraagd en dient zodoende ook wat sterker te zijn.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet