Blog berichten

Fruitbomen beschermen tegen vogels

Geschreven op 5 augustus 2019 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

De appels aan je bomen worden al mooi groot. De peren zien er ook al lekker sappig uit. Je kijkt er naar uit om het fruit te oogsten. Maar je bent niet de enige... Er liggen namelijk ook talrijke vogels op de loer die maar wat graag al het lekkere fruit van jouw bomen af willen snoepen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Maar hoe?

Je fruitbomen beschermen tegen vogels

Er zijn veel verschillende manieren te vinden om het fruit aan je bomen te beschermen. Sommige manieren werken echter beter dan anderen. Zo kun je een net over de bomen heen hangen. Ook glinsterende linten, blikken of oude cd’s op hangen is een optie.
Maar vaak zijn fruitbomen te groot om er een net overheen te hangen en geven de linten, blikken en cd's te weinig effect.

Wat werkt echt voor het beschermen van mijn fruitbomen tegen vogelsvogelverjagende vliegers

Er zijn twee opties die wel echt werken in de strijd om het fruit. Dynamische vogelverschrikkers en vogelverjagers die werken met geluid.

Geen gewenning met dynamische roofvogelvliegers

Glinsterende linten, blikken of cd's werken vaak maar eventjes. Er treed vaak al snel gewenning op. De drang naar een lekker hapje van je appels is voor de vogels groot. Maar wat werkt er dan wel? Een roofvogelvlieger is dan een uitstekende keuze. De reden dat de roofvogel vlieger zo effectief is komt door de natuurlijke angst van vogels voor roofvogels. Ze zijn bang dat ze in de lucht aangevallen worden. De vliegers vliegen nooit hetzelfde daarom zullen de vogels niet snel wennen en gewoon wegblijven. Bijkomend voordeel is dat de vlieger nauwelijks geluid maakt en zodoende vrijwel overal gebruikt kan worden.

Fruitbomen beschermen met geluid

Vogels verjagen met geluid is een van de meest effectieve manieren. Dit kan bijvoorbeeld met de BirdGard pro. Deze vogelverjager werkt door het afspelen van opgenomen angstkreten en geluiden van vijandige vogels. Hierdoor blijven ongewenste vogels op afstand van de fruitbomen. Op de langere termijn zullen de vogels helemaal verdwenen zijn. De Birdgard Pro beschikt over een weerbestendige speaker welke een bereik heeft tot 6000m2. Door geavanceerde technologie worden de geluiden op willekeurige tijdstippen uitgezonden. Dit zodat er geen gewenning bij de vogels kan optreden.
Een andere optie is om de vogels uit de bomen kunnen jagen met een knalapparaat. Voor beide opties met geluid is het belangrijk te onthouden dat het geluid best hard is en het zodoende het best buiten woonwijken gebruikt kan worden.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet