Blog berichten

Herbruikbare muizenval schoonmaken

Geschreven op 22 januari 2020 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Tips

Muizen en ratten zijn slimme beestjes die zich niet zomaar in de val laten lopen. Het is bijvoorbeeld belangrijk een goede plek voor de muizenval te vinden. Om mogelijk voedsel voor het ongedierte goed af te sluiten. Ook belangrijk is zo min mogelijk menselijke geur achter te laten als je de val neerzet. Wanneer je een muis hebt rat of muis bestrijdengevangen kan de geur van ontlasting van de dode muis roet in het eten gooien. 

Muizen ruiken alles 

Muizen kunnen menselijke geur detecteren. Zelfs op vallen die je net hebt neergezet. Wanneer jouw geur te aanwezig is kan het ongedierte zelfs uit de buurt van de val blijven.

Draag handschoenen bij het neerzetten van een muizenval of gif

Om te voorkomen dat muizen zich laten afschrikken door jouw geur kun je het best handschoenen dragen bij het neerzetten en scherpstellen van de val. Daarbij is het een stuk hygiënischer. Bij het neerzetten van muizengif is het zelfs essentieel. Je kunt handschoenen die gebruikt worden voor voedselbereiding, in de gezondheidszorg of voor de afwas gebruiken. Ze werken allemaal goed.

De muizenval schoonmaken wanneer je een muis hebt gevangen

Ook wanneer je een muis hebt gevangen in je muizenval is het belangrijk handschoenen te dragen. Zo kun je het beest op een hygiënische manier uit de val halen. 
Wanneer er geen bloed of ontlasting op of rond de val ligt kun je de val gemakkelijk opnieuw gebruiken. Als de muis van schrik wel zijn behoefte heeft laten lopen of als het beestje heeft gebloed kan dit afschrikwekkend werken op andere muizen. Zeg nou zelf, wij zouden ons ook niet aangetrokken voelen wanneer er ontlasting naast ons bordje eten zou liggen.

Muizenval schoonmaken

Als je de muizenval toch opnieuw wilt gebruiken zit er niets anders op dan deze even schoon te maken. Het best is een waterstofperoxide-oplossing (verkrijgbaar bij de drogist), maar eenvoudige zeep en water zijn ook prima. Bij voorkeur ecologisch verantwoord en ongeparfumeerde zeep. Maar doe dit alleen als het absoluut noodzakelijk is. Als er geen bloed of ontlasting van de dode muis op de val is aangetroffen kun je het beter niet schoonmaken. Muizen vinden de normale geur van andere muizen namelijk wel fijn en voelen zich dan sneller vertrouwd.

Elektronische muizenval schoonmaken

Bij het schoonmaken van een elektronische muizenval zijn er iets meer handelingen die gedaan moeten worden.
Wanneer je een elektronische muizenval wilt schoonmaken moet je hem eerst uitzetten en de batterijen verwijderen. Haal de deksel er vanaf. De kamer waar de dode muis zich bevindt is nu klaar om gereinigd te worden.
Verwijder de knaagdier. Vergeet niet om handschoenen te gebruiken. Gebruik een actuele waterstofperoxide-oplossing en een oude tandenborstel om de binnenkant van deze kamer schoon te maken.
Gebruik indien nodig een staalborstel om eventuele corrosie te verwijderen. Pas wel op dat je niet te hard borstelt. Hierdoor kan per ongeluk de beschermende zinklaag worden verwijderd.
Droog de binnen- en buitenkant van de kamer grondig voordat je de elektronische val weer in elkaar zet. Wanneer je de batterijen er weer in bevestigd is de val weer klaar voor gebruik.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet