9.4 / 10Klantbeoordelingen

Hoe klein ze ook lijken, des te groter de schade is die ze kunnen veroorzaken. Muizen zijn knaagdieren en knagen aan van alles om te voorkomen dat hun tanden door blijven groeien. Gebruik een goede muizenval om de muizen snel te vangen om zo schade te voorkomen. Muizenvallen zijn er in allerlei verschillende soorten zoals de ouderwetse muizenklemmen, muisvriendelijke muizenvallen en zelfs elektrische muizenvallen. Mocht u na het lezen van deze pagina toch nog een vraag hebben over een bepaalde muizenval, neem dan gerust even telefonisch contact met ons op.

Soorten en werking van muizenvallen

Als u aan een muizenval denkt en alleen maar op de klassieke houten muizenklem komt, mist u toch een heleboel andere effectieve vallen om muizen in huis te vangen.

Ouderwetse muizenklemmen

U kent ze wel de houten muizenklemmen ook wel klapvalletjes genoemd. Deze zeer effectieve muisklemmen zijn goedkoop en werken over het algemeen heel goed. Hoe meer je er neer zet hoe groter de kans dat je snel alle muizen weg vangt. Maar pas op! Het opspannen van deze zeer scherp afgestelde vallen is een spannend klusje, voor je het weet heb je een blauwe vinger. Hou het valletje daarom altijd op de juiste manier vast.

Moderne muizenklemmen

De muizenklem fabrieken staan niet stil en bedenken steeds weer betere vallen die makkelijker op de spannen zijn middels ingenieuze mechanismen die de val op scherp zetten. Zelfs kant-en-klare kunststof muizenklemmen met lokstof zijn tegenwoordig te koop. De moderne muizen klapvallen zijn gemakkelijker op spanning te zetten, maar tegelijk ook gevoeliger voor zelfs de allerkleinste muisjes. Een muis in een klapval is vrijwel direct dood.

Tegenwoordig bestaan er ook kunststof klemmen die met of zonder ingebouwde lokstof te verkrijgen zijn. Een zeer hygiënische manier van het vangen van een muis is de voerdoos met ingebouwde muizenklem, deze is met of zonder gif te gebruiken.

Elektronische muizenval

Als u een muis liever niet te lang wilt laten lijden is de elektronische muizenval een idee. Dit is een val waar u de muis in lokt door middel van een lokstof, pindakaas, noten etc. Eenmaal in de val komen ze op twee metalen plaatjes te staan waar ze een flinke elektronische schok krijgen. Met elektrische muizenvallen zijn ongewenste muizen binnen enkele seconden uitgeschakeld.

Je kunt natuurlijk ook wat muisvriendelijker te werk gaan met een muisvriendelijke muizenval

Met een levende muizenval haalt u een diervriendelijke muisval in huis, zodra de muis in de kooi zit kunt u ze later in bijvoorbeeld het bos uitzetten. Echter niet direct in uw eigen tuin want dan zitten de muizen binnen een dag weer binnen. Een andere manier van diervriendelijk muizen verjagen kan met een muizenverjager.

Hoe werkt een muizenval

De verschillende soorten muizenvallen werken qua technisch zicht totaal anders maar qua lokmiddel en plaatsing is het veelal dezelfde wijze van gebruik. De houten muizenval werkt met een metalen beugel die dicht moet klappen als een muis tegen een strak gespannen metalen pen aankomt.

Met de kunststof muizenklem hoeft u de klem alleen maar open te klappen. De elektronische muizenval doodt muizen met een elektrische schok van hoog voltage. Binnen enkele seconden sterft de muis. De muis kunt u zonder directe aanraking deponeren in de afvalbak.

Voor de (kunststof) muizenklem werkt als lokmiddel pindakaas heel goed, zo ook bij een elektronische muizenval. Pindakaas heeft een sterke geur en is zeer aantrekkelijk voor muizen. In een voerdoos wordt muizengif geplaatst.

Tip: Indien er nog geen muizen in huis zijn en u de muizenvallen preventief heeft geplaatst, dan volstaat het om zo`n 4x per jaar de muizenvallen te checken op dode muizen en of het lokmiddel nog wel voldoende aanwezig is. Mogelijk moet het lokaas vervangen worden.

Indien u zeker weet dat er muizen in huis zijn check de muizenval, al dan niet in combinatie met muizengif, dan dagelijks op dode muizen. Zodra u merkt dat er minder van het lokmiddel wordt gegeten kunt u de val wekelijks nakijken. Als er dan vervolgens helemaal niets meer van het lokmiddel gegeten is zullen er waarschijnlijk geen muizen meer zijn. Maar het kan altijd zijn dat muizen in later stadium weer terugkomen, check daarom vervolgens sowieso maandelijks de muizenval. Vervang lokaas voor vers na een half jaar.

De beste plaats om muizenvallen te plaatsen

Voor het beste resultaat is het zeer belangrijk om de muizenval op de beste plaats in huis weg te zetten. Kijk waar u keuteltjes vind, muizen laten ongeveer 60 tot 80 muizenkeutels achter op hun looppaden tussen hun nest en de plaats waar ze hun voedsel vandaan halen.

Ons advies is om de val in elk geval langs een muur te plaatsen omdat muizen slechtziend zijn. Muizen `voelen` met hun snorharen, vandaar dat ze iets tastbaars zoals de lange muur gebruiken om hun route uit te stippelen. De beste ruimten zijn op zolder, in keukenkastjes en tussen plafonds.

Met meerdere vallen is de kans groter dat u ze te pakken krijgt

Plaats altijd meerdere vallen. Muizen zijn meestal niet alleen en de kans dat je ze allemaal snel te pakken krijgt is vele malen groter wanneer u meerdere vallen plaatst op de looppaden van de muis. Plaats ze niet allemaal dicht bij elkaar, maar om te beginnen verspreid je de vallen op alle plaatsen waar je muizenkeutels vindt. Zo kom je er ook gelijk achter wat de beste plek is en kun je daar vaker controleren of meer vallen plaatsen.

Heeft u nog vragen omtrent muizen bestrijden dan mag u altijd even contact met ons opnemen.