Blog berichten

Je hond wassen met hondenshampoo

Geschreven op 19 juni 2019 / Categorie: Algemeen, Tips, Hondentips

Er zijn verschillende redenen om je hond te wassen. Natuurlijk kan je de hond wassen omdat hij vuil is. Maar ook om het huisdier voor te bereiden op een scheerbeurt. Het is belangrijk de juiste shampoo bij de reden waarom je hond in bad gaat, te kiezen.

Hondenshampoo of normale shampoo

De eerste regel voor het baden van honden is om geen ​​normale shampoo te gebruiken. De pH-waarde van een hondenhuid verschilt sterk van die van de menselijke huid. Terwijl onze huid een pH heeft van ongeveer 5,5 tot 5,6, is de huid van uw hond veel neutraler. Een hondenhuid heeft een gemiddelde pH tussen 6,2 en 7,4. Shampoos die zijn gemaakt voor mensen zijn veel zuurder dan die voor honden. Het gebruik van een menselijke shampoo kan de balans van de huid van een hond verstoren.

Welke Shampoo voor jouw hond

De specifieke hondenshampoo die u voor uw hond kiest, hangt af van de reden voor het hondenshampoobad. Er zijn goede reinigingsshampoos voor alle doeleinden en er zijn medicinale of therapeutische shampoos die een scala van huidaandoeningen behandelen of helpen bij het bestrijden van vlooien, teken of beide.

Er zijn shampoos beschikbaar voor de behandeling van een droge huid, een vette huid, schilferige huid of hondroos, jeukende huid en geïnfecteerde huid. Het wassen van een hond, inclusief aanbrengen en schuimen van de shampoo en afspoelen met water, helpt op zichzelf dode huidcellen, losse haren en bacteriën of schimmels te verwijderen. Ook verwijdert het de allergenen op de huid. Ook verbeterd een goede shampoo de geur van je hond.

Hoe vaak je hond wassen

Hoe vaak een hond wordt gewassen, hangt ook af van de reden voor het bad. Over het algemeen zijn honden zelfreinigend. Dode huidcellen en vuil worden langs de haarschachten meegevoerd en van de uiteinden geschoven. Veel honden hoeven hierom slechts af en toe in bad. Er is geen aanbevolen frequentie voor het baden van een gezonde hond, maar deze mag zeker niet vaker dan één keer per week worden uitgevoerd.

Honden met huidproblemen reinigen zichzelf echter niet zo efficiënt en vuil, bacteriën en afscheidingen van de huid kunnen zich ophopen. Dit kan een nare geur met zich meebrengen. Ontstoken huid is warmer en vochtiger dan normale huid en overtollige huidafscheiding vormt een goede bron van voeding voor bacteriën of schimmels. Bij dergelijke honden is vaker baden noodzakelijk.

Er zijn verschillende soorten therapeutische shampoos bijvoorbeeld zeepvrije, pH-neutrale shampoos die stoffen bevatten zoals havermout of aloë vera. Deze zijn geweldig voor de normale of jeukende huid, helpen de huid te reinigen en kalmeren en verminderen ontstekingen.

Hoe was ik mijn hond met hondenshampoo

De shampoo mag alleen op de huid worden ingezeept, vermijd ogen en oren. Sommige mensen steken wattenbolletjes in de oren van hun hond om te voorkomen dat er water naar binnen komt. Als u ervoor kiest om dit te doen, zorg er dan voor dat u het heel voorzichtig doet en het niet in de gehoorgang afduwt.

Zorg er voor dat alle shampoo grondig wordt afgespoeld. Eventuele resten jeuken, kleven en zorgen ervoor dat de vacht er dof uit ziet als deze is gedroogd. Conditioners helpen, net zoals bij mensen haar, bij het ontwarren en zorgen voor een gladde vacht. Sommige conditioners zijn ook therapeutisch.

Je hond drogen

Droog ten slotte de hond. Sommige huisdieren laten u een föhn of waterblazer gebruiken, anderen kun je met een handdoek drogen. Kam je hond tijdens het drogen goed door. Wanneer je dit niet doet kunnen er klitten ontstaan. Ook kun je op deze manier de dode haren verwijderen. Beloon je hond omdat hij zo coöperatief was tijdens het bad. 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet