Blog berichten

Klitten in de vacht van je hond

Geschreven op 15 maart 2019 / Categorie: Algemeen, Scheren van honden, Hondentips

De ene hondenvacht is de andere niet. Waar de één veel onderhoud nodig heeft, hoeft een ander nauwelijks verzorgd te worden. Sommige vachten hebben zelfs zoveel onderhoud nodig dat wanneer je een korte tijd niet of minder kamt dit kan leiden tot klitten en vilt.
In extreme gevallen kan dit op termijn zelfs een gevaar voor de gezondheid van de hond vormen.

Klitten en vilt kunnen:

  • Zorgen dat je hond niet goed meer kan bewegen
  • Pijnlijk zijn voor je huisdier
  • Zorgen voor smetplekken
  • Zorgen dat er bacteriën in gaan nestelen.

Om klitten en vilt met succes te verwijderen moet je de juiste kam gebruiken. In sommige gevallen kun je niet anders dan ze wegscheren.

Hoe ontstaan klitten in de vacht van je hond?

Sommige hondenvachten vereisen meer verzorging. Bijvoorbeeld doordat het een dubbele vacht is of doordat de hond het heerlijk vind om in plassen te spelen en door modder te rollen. Wanneer je dan een keer vergeet de hond goed door te kammen kunnen de haren in elkaar verstrengeld maken. Ze vormen dan kleine bosjes die wanneer je er niks aan doet groter kunnen groeien. Uiteindelijk kunnen deze bosjes haar zelfs vervilten.

Voorkom klitten in de vacht

Klitten kun je goed voorkomen. Maar het vereist wel wat tijd. Regelmatig kammen is de gouden tip tegen klitten. Het klinkt simpel, maar zoals gezegd is de ene vacht de andere niet en enkele klitjes in de vacht is normaal. Kam de vacht van uw hond geregeld goed door. Vooral wanneer de vacht nat of vochtig is geweest is het belangrijk even goed te kammen.
Let vooral op plekken die snel kunnen klitten zoals de oksels van je hond.

Hoe de vacht het beste door te kammen om klitten te voorkomen?

Wanneer er nog niet veel of beginnende klitten zijn kun je een slicker- of ook wel plukborstel kiezen. Deze zal de makkelijke klitjes verwijderen en haalt daarbij losse haren uit de vacht. Wanneer er iets grotere klitjes zijn kun je beter een grovere borstel gebruiken.

(tip!) Probeer een vaste volgorde voor het kammen te creëren. Zo voorkom je dat je lichaamsdelen van je hond vergeet.

Uitdunkam de oplossing tegen klitten

Wanneer de klitten wat lastiger zijn is een uitdunkam de beste oplossing. Het beste effect krijg je door eerst even je hond te wassen met honden shampoo of door alleen het gedeelte waar de klitten zitten goed nat te maken. Nat haar glijdt beter en zorgt dat je de klitten gemakkelijker kunt ontwarren.
Let op! Zorg er in beide gevallen voor dat je de vacht goed droog föhnt en kamt.  

Werk altijd vanaf de buitenkant van het vilt naar binnen toe. Probeer eerst de haren los te krijgen die makkelijk gaan zodat je niet te hard hoeft te trekken, want te hard trekken kan de huid pijn doen. Als je toch gaat trekken probeer dan de vacht zo dicht mogelijk bij de huid met je hand vast te pakken en in de andere hand de uitdunkam. Zo verklein je de impact die het heeft op je hond.

Ontwar eerst de uiteinden van het vilt haar met de uitdunkam. Plaats de kam dichtbij de uiteinden van het geklitte haar en gebruik een plukbeweging om het te ontwarren. Voorkom dat de kam aan het haar gaat trekken - verplaats de tanden of de kam in en uit de mat en laat de bladen door de vervilte haar heen snijden.
Werk geleidelijk naar beneden naar de onderkant van de mat.

Vilt wegscheren met een hondentondeuse

Wanneer dit ook niet helpt dan je er voor kiezen de klitten of het vilt weg te scheren. Je kunt dit zelf doen of laten doen bij de trimsalon. Wanneer je dit zelf doet is het belangrijk dat je kiest voor een professionele hondentondeuse met de juiste scheerkop. Wij raden aan in dit geval zo dicht mogelijk op de huid te scheren met bijvoorbeeld scheerkop nummer 10 of skiptooth scheerkop voor dikke vachten nummer 7. Dit zodat je als het ware onder de klitten door scheert en je scheerkop er niet in kan blijven hangen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet