Blog berichten

Last van Wespen? Zo kom je er van af!

Geschreven op 2 augustus 2022 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Wespen zie je vooral in augustus en september. De professionele ongedierte bestrijders draaien overuren om alle wespennesten weg te halen.

Hoe komt het dat er zo veel wespen zijn?last van wespen

Door een lange warme zomer een jaar eerder, daaropvolgend een zachte winter waardoor de beestjes kunnen overleven en de vroege warmte het huidige jaar heeft de wespenpopulatie flink kunnen groeien. Normaal gaan wespen dood wanneer het goed vriest. Echter is er geen echte vriesperiode geweest.

Wespen nuttige beestjes

Wanneer je geen overlast van de beestjes ervaart kun je de wespen beter niet bestrijden. Dit om de simpele reden dat de wespen namelijk vliegen en muggen eten. Normaal gesproken zal je dus meer profijt van het beestje hebben dan nadelen. Toch gebeurt het vooral vanaf augustus dat ze toch voor overlast kunnen zorgen. Dan zijn de larven namelijk volgroeide wespen geworden en gaan ze op zoek naar voedsel.

Voorkomen dat je last van wespen hebt

Om wespenoverlast te voorkomen kun je het best eerst proberen de wespen op een afstandje te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dit kan door bijvoorbeeld een hor of vliegengordijn op te hangen. Ook houden wespen niet van bepaalde kruiden zoals kruidnagel, munt of rozemarijn. Met een kruidentuin kan je ze dus ook op afstand houden.

Sla wespen niet dood. Dit werkt vaak zelfs averechts. De dode wesp kan een geur achterlaten waarop andere wespen af komen om hun soortgenoot te beschermen.

Nep-wespennest

Een andere diervriendelijke oplossing is om aan het begin van de zomer een nep-wespennest op te hangen. Wespen vermijden namelijk nesten van andere wespen. Dit werkt alleen wanneer je dit nepnest al vroeg in het seizoen neer hangt. Dan zal de wespen-koningin een andere plek zoeken. Een nep-wespennest kan wel tot een straal van 5 meter beschermen. Maar wanneer het dus later in het seizoen is heeft de koningin al een plek gekozen en heeft zo`n nepnest weinig nut.

Wespen bestrijden

Hebben alle preventiemaatregelen geen baat en heb je toch overlast van wespen dan zit er niks anders op dan de wespen te bestrijden.
Je kunt de wespen bijvoorbeeld bestrijden met een wespenval. Let er wel op dat je geen bijen vangt. Wanneer je zelf een wespenval hebt gemaakt kun je deze vullen met bijvoorbeeld Radler. Bijen houden niet van alcohol en zullen er vandaan blijven. Professionele vallen maken gebruik van een lokstof die alleen wespen aan trekt.

Een Wespennest bestrijden met gif

Wanneer je direct het hele nest wilt bestrijden kun je gebruik maken van gif tegen vliegende insecten. Bestrijdt een wespennest alleen wanneer je er echt overlast van ervaart en volg altijd de gebruiksaanwijzing op. 
Binnenshuis mag je de wespen zelf bestrijden, buitenshuis moet je officieel een bestrijder in de hand nemen. Probeer altijd te bestrijden tegen zonsondergang. De wespen zijn dan na een dag hard werken weer naar hun nest teruggekeerd. Sluit ramen en deuren en besproei de plaatsen waar de wespen zich regelmatig ophouden en de hoeken van de ruimte.  
Houdt de ruimte na behandeling ongeveer 10 minuten gesloten. Daarna kun je de ruimte grondig luchten.

Maar hoe doet een professionele bestrijder het dan? 

Een professionele bestrijder zal rond/na zonsondergang, zodra alle wespen in het nest zijn, met een poederspuit een wespenpoeder in de uitvliegopeningen van het nest spuiten. (Soms wordt hier ook wel spray tegen kruipende en vliegende insecten voor gebruikt). Het wespenpoeder bevat veel talk maar ook insecticide. Wanneer de wespen het nest in of uit gaan blijft dit poeder aan de pootjes hangen en nemen zij dit mee het nest in. Alle wespen in het nest, waaronder de koningin, gaan hierdoor binnen enkele uren dood. Na een tweetal weken wordt het nest door de bestrijder pas weg gehaald. Dit omdat dan ook de laatste poppen zijn uitgekomen en alle larven ook dood zijn.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet