Blog berichten

Muggen bestrijden in de zomer

Geschreven op 8 juli 2019 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

De zomer betekent lange dagen en lekker warm weer. We zitten vaker buiten en de zomerkleding kan weer uit de kast. Wij zijn alleen niet de enigen die hiervan genieten. Ook muggen vinden het zomerse weer prachtig.

Zomers meer last van insecten

Laten we eerst eens uitleggen waarom je in de zomer vaak meer last ervaart door insecten. Ten eerste omdat we zelf vaker buiten zijn en de deuren en ramen vaker open staan.
Maar ook doordat door de hoge temperaturen de levenscyclus van het ongedierte sneller voltooid wordt. Hierdoor worden er meer eieren gelegd en komen ze sneller uit.

Muggen

De meest gehoorde klachten over ongedierte in de zomer gaan over muggen. Deze vervelende beestjes zoemen 's nachts rond je hoofd en als je pech hebt steken ze je ook nog eens. Wat voor jeukende bulten kan zorgen. Alleen vrouwtjes muggen prikken trouwens. Ze doen dit omdat ze de eiwitten uit het bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen slurpen geen bloed, zij overleven op de muggen bestrijdennectar van bloemen.
Heb je stilstaand water rond je huis of heeft het flink geregend. Dan is de kans groot dat je al kennis hebt gemaakt met de prikbeesten.

Muggen leggen hun eitjes bij stilstaand water. Hier ontwikkelen de larven van de insecten zich het best. Hoe vervuilder dit water hoe beter ze zich kunnen voeden en ontwikkelen. De larven kunnen daar vaak genoeg dierlijke en plantaardige materialen vinden waar ze zich mee kunnen voeden.

Wat kun je tegen muggen doen?

Om muggen te weren kun je het best ramen en deuren ‘s avonds en ‘s nachts zoveel mogelijk open houden. Ook kun je bijvoorbeeld horren plaatsen.
Het klinkt misschien tegenstrijdig. Maar muggen hebben net als vrijwel alle vliegende insecten een hekel aan tocht. Een open raam of een ventilator kan wonderen doen.
Zorg dat je dakgoot en afvoeren goed schoon zijn. Zo voorkom je dat ze het stilstaande water gaan gebruiken als nestplaats.

Muggen bestrijden

Je hebt alle preventiemaatregelen toegepast maar toch last van muggen. Wat nu?
Er zijn verschillende manieren om muggen te bestrijden.

muggenspray

Met een spray kun je muggen bestrijden. Kies bijvoorbeeld voor een spray tegen vliegende insecten. Begin met spuiten wanneer je ruimte gesloten is. Laat de ruimte na behandeling ongeveer 10 minuten gesloten. Hierna moet de bespoten ruimte goed door gelucht worden. Zorg dat kinderen en huisdieren een uur niet in de bespoten ruimte kunnen komen.

Muggen verjagen met geluid: Mozzzkito Repeller

De Mozzzkito Repeller bootst de geluiden van de mannetjesmug na. Het apparaat werkt door het nabootsen van het geluid een mannetjes mug. Hierdoor zal de vrouwtjesmug geweerd worden uit de ruimte. Deze muggenverjager heeft een volumeknop zodat u hem naar wens kan instellen.

muggenlamp

Muggen worden niet door normaal licht aangetrokken maar  wel door UV-licht. In een muggenlamp zit een lamp die uv-licht afgeeft. Muggen worden door dit licht aangetrokken. Achterin de lamp zit vaak een rooster waardoor de insecten worden geëlektrocuteerd.

 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet