Blog berichten

Muizen veilig bestrijden in de buurt van kinderen en huisdieren

Geschreven op 13 november 2019 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Je wilt je kinderen en huisdieren een zo'n veilig mogelijke omgeving bieden. Muizen horen hier niet bij. Als je muizen in huis hebt staat een vraag centraal 'Hoe krijg ik ze uit mijn huis'. In deze blog leggen we je uit hoe je op een zo'n huisdier- en kindvriendelijke manier muizen kunt bestrijden.

Voorkomen dat muizen in huis komen.

Muizen hebben het talent om door de kleinste gaatjes te kruipen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk in je huis komen. Belangrijk is daarom te zorgen dat ze niet binnen kunnen komen. Dit kan door alle kieren en gaten proberen te dichten. Ook is het belangrijk te rat of muis bestrijdenzorgen dat de muizen geen voedsel beschikbaar hebben. Maar als je kinderen en/of huisdieren hebt is dit soms lastig. Er valt soms wat eten op de grond of je huisdier morst wat. Probeer zoveel mogelijk je keukenbladen schoon te houden. Veeg kruimels en gemorst voedsel op. Houd open voedsel, inclusief voedsel voor huisdieren, in goed afgesloten metalen containers. Doe afval regelmatig naar buiten en stop het in een afgesloten kliko tot het tijd is voor uw geplande afvalinzameling. Maar wat als je ondanks al deze maatregelen toch last hebt van muizen in huis?

Welke manieren van muizen bestrijding zijn geschikt voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren?

Producten die gif en chemicaliën bevatten, kunnen zeer effectief zijn om knaagdieren te bestrijden. Ook klapvallen kunnen muizen efficiënt vangen en doden. Maar geen van beiden worden gezien als veilige optie om muizen te bestrijden als je kinderen of huisdieren hebt. Je moet er niet aan denken dat je kind muizengif binnen krijgt. Of dat je hond of kat met zijn pootje in een val komt te zitten.

Kindvriendelijke muizenvallen

Toch zijn er opties om veilig een val te zetten zonder dat je kroost of huisdier er bij kan komen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een val in een voerdoos. Bij deze vallen moet de muis eerst de voerdoos door voor hij bij het lokaas, en dus ook de val, komt. Kinderen kunnen er hierdoor niet bij de val komen. Daarbij zijn deze vallen goed af te sluiten en alleen met een speciaal sleuteltje te openen. Een ander bijkomend voordeel is dat muizen het fijner vinden in een veilige afgesloten ruimte te eten. Als lokaas hoeft er geen gif te worden gebruikt maar gewoon pindakaas.

Een andere kind- en huisdiervriendelijke val is de Victor KillVault hygiënische muizenval. Ook hier moet de muis eerst een gangenstelsel door. Hierdoor is hij ook veilig voor kindervingertjes.

Andere manieren om muizen te verjagen in een omgeving met kinderen en huisdieren

Een andere manier om muizen te bestrijden veilig te bestrijden in de buurt van kinderen en huisdieren is door het ongedierte te verjagen met geluid. De verjagers zenden ultrasoon geluid uit. Dit geluid vinden muizen heel vervelend en ze zullen zich niet meer in de ruimte laten zien. Maar kinderen, honden, katten vogels of vissen zullen hier geen hinder van ondervinden. Een ander mazzeltje wanneer je gebruik maakt van ultrasone muizenverjagers is dat ze ook werken tegen spinnen. 

Toch gif gebruiken?

Wil je toch graag gif gebruiken? Stop het dan in een voerdoos. Zo is het afgesloten en kunnen kinderen en huisdieren niet direct bij het muizengif komen. Top natuurlijk. Maar de kans is toch aanwezig dat een muis dit naar buiten de val neemt of dat een jong kind de voerdoos oppakt en er even flink aan schudt. Wij raden daarom af om gif te gebruiken wanneer je jonge kinderen of huisdieren hebt.

 
 

Stephan Wegman

Stephan Wegman