Blog berichten

Paarden borstelen is dagelijkse behoefte.

Geschreven op 31 juli 2013 / Categorie: Algemeen, Scheren van paarden

Het borstelen van de vacht van een paard is een dagelijkse behoefte, paarden in de natuur verzorgen ook elkaars vacht door elkaar te krabben, te rollen en tegen een boom te schuren.  Niet iedereen houd zijn paarden op een dergelijke manier dat dit mogelijk is.  De vachtverzorging is belangrijk om losse haren te verwijderen en zo huidirritaties te voorkomen. Verder voelen paarden zich prettig wanneer zij geborsteld worden, dit komt omdat paarden kudde dieren zijn en graag aandacht krijgen. Er zijn verschillende soorten borstels met ieder hun eigen functie.

Een roskamborstel is meestal van rubber, plastic of metaal en hiermee maak je een cirkelende beweging om vastzittend vuil en losse haren te verwijderen. De borstel kan gebruikt worden op de ‘vlezige’ gedeeltes van het paard dus niet op de benen en het hoofd hiervoor kan de roskamborstel fijn gebruikt worden special voor de gevoelige plaatsen.

De meest gebruikte borstel is de harde borstel, hiermee kun je het vuil dat is losgekomen met de roskamborstel verwijderen. Maak korte, krachtige streken met de harde borstel ( geen cirkelende beweging) Ook kunnen eventueel de staart en de manen ermee geborsteld worden.

Na de harde borstel kun je een zachte borstel gebruiken voor de laatste afwerking, hiermee maak je ook korte stevige streken om alle haren mooi glad te strijken, ook kan met deze zachte borstel het hoofd en de benen geborsteld worden.

Voor de staart en manen kan de staart en manen borstel gebruikt worden. Deze is speciaal ontworpen om de stugge haren van de manen en staart. Deze zijn probleemloos te zonder dat er onnodig veel haren uit getrokken worden of haren afbreken.

Een fijne klittenkam kan gebruikt worden om de haren heel nauwkeurig te kammen bijvoorbeeld voor het invlechten van de manen.

hoevenkrabber verwijder je vuil uit de hoeven, de straal van de paardenhoef mag niet uitgekrabd worden, hiervoor is de straal te gevoelig. De krabber is voor de geultjes langs de straal en zachtjes langs de witte lijn te halen om deze te controleren op steentjes.

zweetmes wordt gebruikt nadat het paard afgespoten of gewassen is om het overige water uit de vacht te verwijderen zodat het paard snel weer droog is.

Benieuwd wat wij allemaal voor mooie en fijne vachtverzorgingsproducten neem dan even een kijkje in ons assortiment paardenborstels.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet