Blog berichten

Ratten, hoe kunt u deze vroegtijdig opsporen?

Geschreven op 4 januari 2013 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Als we het in Nederland over 'ratten' hebben, dan hebben we het vaak over de bruine rat. Deze rat is te herkennen aan de grijsbruine vacht en is aan de buikzijde iets lichter.

U bent in het voordeel bij het bestrijden van deze ratten als u weet waar de rat zich het liefst verschuilt en hoe u deze kunt herkennen.

De leefomgeving van ratten

Op plekken waar het vochtig en donker is, bevindt de bruine rat zich het liefst. Riolen, stallen en kelders is de favoriete plek van deze ongenode gasten.

Doordat het erg schuwe beestjes zijn, worden de ratten vaak relatief laat opgemerkt. Open ruimten welke belicht zijn zullen zoveel mogelijk gemeden worden door de ratten.

Als u een rat ziet, bent u eigenlijk al te laat. Waar er één zit zitten er vaak veel meer. De bruine rat heeft een voorkeur voor granen maar eet vrijwel alles. Doordat de snijtanden altijd groeien moet de rat voortdurend blijven knagen.

Ratten zijn schuwe beestjes maar als u weet waar u op moet letten herkent u deze in een veel vroeger stadium;

Ratten hebben vaste looproutes in hoog gras

De rat verplaatst zich buiten het liefst door hoge vegetatie. Op deze manier hoopt de rat niet te worden opgemerkt. De rat(ten) gebruiken vaste looppaden met als gevolg dat deze na verloop van tijd platgelopen zijn.

Voetsporen in opgedroogde modder

In opgedroogde modder zijn de pootjes goed te zien. De voorpoten van de bruine rat bestaan uit vier tenen, de achterpoten uit vijf.

Holen zitten vaak in de buurt van water

Een rat kan zich goed verstoppen. Gebouwen, afval en oud ijzer zijn plaatsen waar een rat lastig terug te vinden is.

Knaagsporen zijn duidelijk herkenbaar

Omdat de snijtanden blijven groeien moeten ratten deze constant blijven slijpen. Dit doen de ratten aan vrijwel alles; hout, elektriciteitsdraden en verpakkingen zijn slechts enkele voorbeelden. Aan de verkleuring van de knaagsporen herken je gemakkelijk hoe oud het knaagspoor is.

 De uitwerpselen van de rat

De uitwerpselen van een bruine rat zijn tussen de 12 en 22 millimeter en liggen in groepjes bij elkaar. Als er meerdere groottes keutels liggen heeft u zeer waarschijnlijk te maken met een kolonie en is directe actie vereist.

Smeersporen op een lichte ondergrond

Ratten blijven graag met de onderbuik in contact met de ondergrond. Op een lichte achtergrond resulteert dit in smeersporen welke door u makkelijk te herkennen zijn.

Om de ratten te bestrijden zijn er diverse oplossingen op de markt beschikbaar. Macrovet heeft een grote hoeveelheid producten voor rattenbestrijding. Van rattengif tot rattenvallen, Macrovet heeft altijd het juiste artikel voor u op voorraad.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet