Blog berichten

De 3 meest gehoorde fabels over muizen

Geschreven op 15 mei 2017 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

We kennen allemaal de tekenfilmpjes van Tom en Jerry. Tom probeert wanhopig de muis Jerry te vangen, dit probeert hij meestal met kaas. Want muizen houden van kaas, dus zo vang je ze toch? Nee, het is 1 van de meest gehoorde fabels over muizen. Sommige soorten muizen zullen inderdaad op de geur van kaas afkomen, maar er zijn andere geuren die ze veel aantrekkelijker vinden. Zo zijn er nog meer fabels over muizen, in dit blog noemen wij de 3 meest gehoorde fabels en geven wij adviezen en tips over wat je kunt doen als je een muis hebt gespot.

  1. Muizen komen voornamelijk in huizen die rommelig of onhygiënisch zijn

    De buurvrouw heeft muizen in huis, tja dan had ze maar beter moeten opruimen en schoonmaken zul je misschien denken. Ga niet meteen met een aanhangwagen vol schoonmaakmiddel bij de buurvrouw voor de deur staan, want dit is echt een fabel. Een rommelig of ‘vies’ huis is in een slechts een aantal gevallen de oorzaak waardoor je muizen in huis kunt krijgen. Andere oorzaken hebben een namelijk een veel grotere invloed, zoals:

    • De nabijheid van de woonplaats (nest) van de muis,
    • Hoe oud het huis is,
    • Hoe goed het huis geïsoleerd is.
  2. Muizen leggen een lange afstand af

    Deze horen we vaak, maar er is niks van waar. Muizen zijn namelijk echte ‘huismussen’. Een muis zal nooit meer dan 5-10 meter van het nest weglopen om ergens naartoe te gaan. Ze bouwen namelijk hun nest op de plek waar hun voedselbron is, zodat ze niet weg hoeven. Ook daar is een reden voor, muizen hebben namelijk geen ander natuurlijk verdedigingsmechanisme, dan zichzelf niet laten zien of laten horen aan hun vijanden. Als ze naar buiten moeten om een grasveld of een straat over te steken, is de kans dat ze gepakt worden door bijvoorbeeld een vogel erg groot. Ze zullen dit dus altijd proberen te vermijden.

  3. Ik heb maar 1 muis in mijn huis

    Het is zeldzaam als je maar 1 muis in huis hebt. We leggen even uit hoe dat komt.
    Muizen zijn echte groepsdieren, maar mannetjesmuizen leven nooit met andere mannetjesmuizen in 1 nest. Ze hebben hun eigen nest, die ze delen met 2-3 vrouwtjes, en zullen er alles aan doen om hun territorium te verdedigen. De vrouwtjes planten zich zeer snel voort tot wel 6 baby’s per keer. Gezien het bovenstaande feit, dat muizen nooit ver weg lopen van hun nest, is het bijna onmogelijk dat je maar 1 muis in huis hebt. Waarschijnlijk heb je er dus 1 van het nest zien lopen.

Heb jij een muizenprobleem?

Muizen zullen altijd op de aarde rond blijven lopen. Op zich is dat niet erg, zolang ze maar niet bij ons op bezoek komen. Want muizen kunnen grote problemen veroorzaken, ze kunnen veel schade aanrichten in je huis en daarnaast brengen ze gezondheidsrisico’s met zich mee. Zodra het buiten kouder wordt, zullen muizen een weg in je huis proberen te vinden. Zie je ze lopen, hoor je gekras in het plafond of ontdek je keutels? Grote kans dat je (ongewenste) inwoners in huis hebt. Tijd voor actie voordat het erger wordt.

Wat kan ik doen om muizen te bestrijden?

Je kunt je muizenprobleem op verschillende manieren aanpakken. Wij geven een aantal verschillende mogelijkheden:

  1. Muizenklem:
    Een muizenklem plaatsen klinkt misschien een beetje wreed. Maar een muizenklem is diervriendelijker dan bijvoorbeeld muizengif. Met 1 klap is de muis dood en hoeft geen pijn te lijden. Vergeet de muizenklemmen niet te controleren. Lees ons blog met tips hierover. Voorbeelden van muizenklemmen zijn de Muizenklem Supercat https://www.macrovet.nl/muizenklem-kunststof-supercat.html of de Victor houten muizenval of Victor kunststof muizenval.
  2. Muizenval:
    • Levend vangen:
      Er zijn diervriendelijke vallen verkrijgbaar om muizen op een simpele manier levend te vangen. De muis wordt gelokt, loopt in de val en kan deze niet meer verlaten. Vervolgens kun je de muis weer uitzetten buitenshuis. Voorbeelden zijn: Muizenkorf val of een muizenvangkooi.
    • Bestrijden:
      Wil je ze liever bestrijden? Dat kan met bijvoorbeeld de Victor Elektronische muizenval. Deze muizenval doodt muizen met een elektrische schok van hoog voltage, ze zullen dus in 1 klap dood gaan.
  3. Muizengif:
    Muizengif is 100% gelijk aan rattengif. Plaats muizengif bij voorkeur in een muizenlokdoos. Voor muizen geeft een lokdoos een veilige, rustige omgeving waardoor ze langer van het gif zullen eten. Voorbeelden van muizengif: Storm BB 200 gram, Frap muizenkorrels 200 gram of Super-Caid muizenkorrels.
  4. Muizen verjagen:
    Wil je de muis liever niet doden of vangen? Dan is er nog de mogelijkheid om de muis te verjagen met een muizenverjager. De verjager produceert hoge pieptonen (boven 20.000Hz) die mensen niet kunnen horen, maar voor muizen zeer vervelend zijn. De omgeving wordt voor de muizen ongemakkelijk en prikkelbaar. Een voorbeeld van een muizenverjager is de Weitech muizenverjager. Meer tips om muizen te verjagen? Lees ons blog ‘Is het mogelijk om diervriendelijk muizen te verjagen?'
  5. De ongediertebestrijding inschakelen:
    Heb je van alles geprobeerd en merk je geen verandering? Dan is het verstandig om de oorzaak te laten onderzoeken door een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf.

Ten einde raad? Wij willen je graag helpen

Bij Macrovet weten we wat voor onrust muizen kunnen veroorzaken. Wij willen je dan ook graag van deze ongewenste bezoekers afhelpen, op welke manier jij je daar prettig bij voelt. Wij hebben jarenlange ervaring in de verkoop en advies van muizenbestrijding. Neem dus gerust contact met ons op!

We hebben ook verschillende blogs voor je geschreven zoals: ‘Alle info over ratten en muizenbestrijding’ en ‘Leer het verschil tussen muizen en ratten’.

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar