Blog berichten

Hoe heeft je vogelverschrikker het meeste effect?

Geschreven op 7 augustus 2018 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding, Tips

Soms krijgen we de opmerking dat een vogelverschrikker in het begin wel de vogels verjaagt maar later minder effect heeft. Of het zelfs niet meer doet. Dit is heel goed mogelijk. Hieronder geven we een aantal tips hoe je het meeste profijt van je vogelverschrikker kunt hebben. De oplossing: Verplaats de vogeljager regelmatig.

Hoe komt het dat vogelverschrikkers naarmate de tijd vordert minder effect hebben?

Wij leven in een wereld met veel prikkels. Vogels ervaren het ook ontzettend veel prikkels en zijn meer dan wij mensen op hun hoede. Het kost voor de beestjes veel te veel tijd en energie om op al deze prikkels te reageren. 

Gewenning

Doordat het reageren op alle prikkels zoveel tijd en moeite kost voor de vogels treedt er in veel gevallen gewenning op. Bij gewenning gaat het om het afleren van reacties op bepaalde prikkels uit de omgeving die vaak herhaald worden of permanent aanwezig zijn en waar geen beloning of straf op volgt.
De vogel leert zich zo te focussen op de prikkels die wel belangrijk zijn. Een voorbeeld van gewenning is de vogelverschrikker. Wanneer telkens dezelfde vogelverschrikker zichtbaar is op dezelfde plaats schrikken vogels er minder van. Nadat de vogelverschrikker de vogels de eerste keer op de vlucht joeg, zullen de vogels hem vrij snel negeren omdat ze eraan gewend zijn geraakt.

Hoe zorg je dat je vogelverschrikker altijd effectief is?

Het beste is te kiezen voor een 'dynamische' vogelverjager. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een roofvogelvlieger of een hawk eye. Doordat de beweging van de vlieger nooit hetzelfde is zal er minder snel gewenning optreden bij de vogels. Echter is niet elke tuin/balkon of weide geschikt voor deze vorm van vogels verjagen. Tevens zal bij deze vorm uiteindelijk ook gewenning optreden.

De oplossing

Verplaats de vogelverschrikker regelmatig. Dit geldt zowel voor statische vogelverschrikkers (denk aan: nep roofvogels, vogelverjagende bollen) als met de wat meer dynamische vogelverschrikkers (Hawk Kite, Hawk Eyes). Om gewenning te voorkomen dien je de verjager regelmatig te verplaatsen of af en toe een dag weg te halen. Zo blijven vogelverschrikkers effectief.

Wanneer moet je je vogelverschrikker verplaatsen:

  • Statische vogelverjagers: elke 3 á 4 dagen
  • Dynamische vogelverjagers: elke 1 á 2 weken

Extra Tips voor voor meer profijt van je Statische vogelverjager

Om gewenning van de vogels te voorkomen kun je de verschrikker wanneer je hem verplaatst het best 5 á 10 meter van zijn originele plek verplaatsen. Als dit niet mogelijk is volstaat het ook om de verschrikker 1 of 2 dagen weg te halen en hem vervolgens weer te plaatsen. Nog beter is de verschrikker weg te halen wanneer de vogels weg zijn en weer op te hangen wanneer de vogels weer gesignaleerd zijn.

Extra Tips voor voor meer profijt van je Dynamische vogelverjager

Bij dynamische vogelverjagers zoals de roofvogelvliegers treed er minder snel gewenning op. Daarom hoef je deze minder vaak te verplaatsen of weg te halen.
Het beste effect hebben deze vogelverschrikkers door wanneer de vogels weg zijn de vlieger naar beneden te halen en weer op te laten wanneer de vogels weer gesignaleerd zijn.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet