Blog berichten

Last van spreeuwen in de koeienstal

Geschreven op 25 januari 2019 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Spreeuwen zijn prachtige beesten. Vooral als ze in een indrukwekkende zwerm over het land vliegen.  
Maar als de spreeuwen met de hele zwerm in de koeienstal neerstrijken zijn ze wat minder prachtig. Je kan er behoorlijk last van hebben. Doordat ze vaak met honderden zijn kunnen ze bijvoorbeeld behoorlijk wat lawaai maken, waardoor je de koeien bijna niet meer hoort. Ook eten ze het voedsel op wat voor de koeien bestemd is. Maar het ergste is toch wel dat ze behoorlijk wat ontlasting produceren. De spreeuwenontlasting vind je niet op vogeloverlast-tegen-gaanéén plek in de stal maar overal. Op de voerhekken, de ruggen van je koeien en in het koeienvoer.

Spreeuwen verjagen uit de stal is topsport

Een spreeuw is van nature een insecteneter maar eet ook zaden en bessen. Die vindt hij dikwijls buiten in de wei. Maar wat is er makkelijker dan een plek die voedsel en beschutting geeft voor de hele zwerm? Jouw stal. Deze biedt de zwerm beschutting. Maar bovenal ook voedsel. Elke dag wordt de tafel weer voor ze gedekt met een nieuwe voorraad voedsel. Zou jij je weg laten jagen als elke dag de tafel voor je gedekt wordt?

Wordt een topsporter in het verjagen van spreeuwen

Het is natuurlijk onoverkomelijk dat er voedsel zoals mais in de koeienstal is. De koeien moeten immers ook eten. Maar hoe kan je de mee-eters dan verjagen? De oplossing is combineren.
Je kunt het best dagelijks (zolang er spreeuwen in de stal zitten) en tijdens het voeren van je koeien (zowel 's ochtends als 's avonds) rondlopen met een mobiele vogelverjager zoals een BirdYell. Deze verjager is goed draagbaar en is geprogrammeerd met angstkreten waaronder die van de spreeuw. Als je tijdens het voeren met dit apparaat door de stal loopt zullen de spreeuwen de koeienstal ontvluchten.spreeuwen wachten buiten de stal

Combineren is weren

Maar wanneer je het hier bij laat zullen de spreeuwen binnen de kortste keren weer in je stal zitten. Daar komt het ‘combineren’ om de hoek kijken. Zorg dat er voor de ingang van je stal een vogel verjagende vlieger of even verderop een knalapparaat staat. Hierdoor zullen ze niet blijven wachten tot je weg bent uit de stal, maar zullen ze continue verjaagd worden. Om te voorkomen dat de spreeuwen in plaats van aan het voerhek hun buik vol gaan vreten bij de maiskuil kun je daar ook het best een vogelwerende vlieger plaatsen.

Zonder deze combinatie zullen de vogels gewoon buiten de stal wachten tot de kust weer veilig is om vervolgens de stal weer binnen te gaan.

Combineren en timing zijn wat dat betreft essentieel.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet