Blog berichten

Overlast van zwaluwen

Geschreven op 30 april 2020 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Zwaluwen zijn prachtige vogels, vliegensvlug, ze creëren een waar schouwspel in de lucht, super mooi om van te genieten…behalve…. Ze schijten alles onder. Hebben ze eenmaal jouw schuur, afdak etc. gekozen om hun nestje te bouwen dan ben je gezegend met een hoop stront. En dat elk jaar weer want eenmaal een plek, ze vinden hem volgend jaar weer terug en zitten weer op precies hetzelfde stekkie. Dus wanneer jij overlast van zwaluwen ervaart lees dan vooral verder. 

Hoe klein de zwaluwtjes ook zijn, ze poepen als reuzen. Enorme hopen uitwerpselen vind je onder het nest. En nu zou dat niet zo erg zijn als dat gewoon lekker boven het gras is. Maar wel als je hele terras, oldtimer of je gereedschap in je werkplaats er onder bedolven zit.

Een zwaluw is een beschermde vogelsoort, je mag ze dus ook niet zomaar verjagen of erger ze iets aandoen. Maar wanneer je schade ondervindt mag je natuurlijk wel voorkomen dat het proces van nestje bouwen en alles onder poepen zich herhaald.

Ons advies bij overlast van zwaluwen

Wanneer je overlast van zwaluwen hebt verwijder je eerst de nesten zodra alle jongen zijn uitgevlogen. Maak de boel goed schoon en plaats meerdere BirdGo visuele UV Gelcups, of plaats stroken Platinum Gold op de plek waar ze hun nest bouwen of graag zitten te chillen / poepen. Deze Birdgo Gelcups of Platinum zorgt ervoor dat ze in ieder geval niet meer op die plek gaan zitten op hun nest maken. Dit zorgt er niet voor dat ze 3 meter verderop opnieuw beginnen.

Wanneer je de plekken waar ze vorig seizoen altijd zaten onaantrekkelijk gemaakt hebt moet je ervoor het nieuwe seizoen ook weer voor zorgen dat ze niet weer terug komen. Dit kun je natuurlijk doen door bijvoorbeeld de schuur helemaal af te sluiten en dicht te laten. Maar helaas is dat ook niet altijd mogelijk. De zwaluwen willen namelijk graag naar binnen en zitten gewoon op de loer en slaan toe op het moment jij een steekje laat vallen, en hub ze zijn weer binnen.

Om niet continu zelf aan de slag te moeten kun je een of meerdere Storage Protectors neerzetten. Deze hebben bewegende laserstralen die de zwaluwen verjagen. Een andere oplossing is met een professioneel ultrasoon apparaat waar je voor een redelijk grote schuur in principe maar 1 nodig hebt. De storage protectors mogen in principe niet geblokkeerd worden, wanneer er veel dode hoeken zijn moet je er ook meerdere neerzetten.

Je kan natuurlijk ook gewoon blijven genieten

Er is natuurlijk nog een optie, je blijft gewoon genieten van die mooie zwaluwtjes en laat ze lekker nestjes bouwen waar ze dat altijd doen. Maar om de overlast en schade van de zwaluwenpoep te beperken vang je het op. Door bijvoorbeeld een klein platvormpje te maken onder het nest of onder die favoriete chill-plek. Zodra ze na het broedseizoen weer uitgezwaaid hebt maak je het schoon en is het weer klaar voor volgend jaar.

Macrovet is de specialist betreft vogelwering in alle situaties
Wij hebben tientallen verschillende vogelwering producten zoals vogelverschrikkers, vogelverjagende vliegers, of vogels verjagen met geluid.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet