9.4 / 10Klantbeoordelingen

Energie is een van de belangrijkste voedingstoffen voor geiten. Deze energie wordt vooral uit koolhydraten, vet en eiwitten gehaald. 

Energie voor geiten

Voor geiten zijn koolhydraten een erg belangrijke energiebron. Het belangrijkste deel van hun energie halen ze uit weiden en gras, hooi, kuilvoer en granen.

Maar deze koolhydraten kunnen ook uit bijvoorbeeld krachtvoer gehaald worden. Krachtvoer (graan) bevat zetmeel, dat een rijke bron van energie is en kan daarom een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding jouw geiten.

Een van de grootste uitdagingen is om in de energiebehoefte voorzien zonder de geiten te veel - of juist te weinig voer te geven is een van de grootste uitdagingen.

Een energietekort is het meest voorkomende voedingstekort bij geiten. Een energietekort kan zich op verschillende manieren voordoen.

Geiten met een energietekort

Bij groeiende dieren is een vroeg teken van energietekort een verminderde groei. Dit kan lijden tot gewichtsverlies en uiteindelijk sterfte.

Bij sikken die zich voortplanten zijn de eerste tekenen van een energietekort zichtbaar door een lagere bevruchtingsgraad. Dit kan als resultaat hebben dat er minder meerlingen geboren worden en er minder melkproductie ontstaat.

Daarbij zorgt een energietekort voor een verminderde werking van het immuunsysteem. Ondervoede schapen zijn vatbaarder voor ziekten, vooral voor maagdarmwormen.

Overmatige energie inname

Overmatig energie inname bij geiten kan ook problemen veroorzaken. Het overschot aan energie wordt opgeslagen als vet (vetweefsel). Een te hoog vetweefselgehalte belemmert de voortplantingsfunctie bij bokken en geiten. Tijdens de late dracht zijn dikke geiten vatbaarder voor zwangerschapsvergiftiging.

Vitaminen voor extra energie

Wanneer je energie tekort bij jouw geiten vreest, kun je dit aanvullen met bijvoeding.

Wij hebben diverse voedingssupplementen, vitamines en mineralen voor geiten en lammeren. Deze leveren wij uit voorraad. Zodat jouw geiten zo snel mogelijk kunnen herstellen.