9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Lammerenopfok geiten

Ontdek hier onze lammerenflessen, lammerenmelk, lammerspenen, melkverwarmers, roslam en warmtelampen voor een goede start met een pasgeboren lam, die extra hulp nodig heeft.


+ meer informatie

Bekijk ons assortiment producten bij geiten lammerenopfok.

Geiten zijn ongeveer geslachtsrijp als ze een jaar oud zijn. In de periode tussen augustus en maart is de geit een aantal perioden rits. Wat inhoudt dat ze dan bereid is om te paren. In deze periode verspreidt een bok een sterke geur die ervoor zorgt dat geiten door hem gedekt willen worden. Als de geit is bevrucht dan duurt het ongeveer 5 maanden voordat de geit bevalt.

Doorgaans krijgt een geit 2 en soms 3 lammetjes, welke meestal overdag geboren worden. Dit komt omdat een geit een prooidier is. Een prooidier ziet zijn vijand graag aankomen zodat hij zijn jongen kan beschermen en als de lammetjes in de nacht worden geboren kan de geit geen voldoende bescherming geven.

Na de geboorte van de lammetjes worden ze gescheiden van hun moeder en dit heeft een aantal redenen. Dit heeft te maken met:

Veiligheid: Geiten lammen af in in een grote ruimte tussen de geiten waardoor er risico is op vertrappen van het lammetje, om dit te voorkomen worden lammetjes in een aparte ruimte verzorgd.

Hygiëne: Het immuunsysteem van een pasgeboren lam werkt niet voldoende, waardoor de kans op infecties groter is.

Stress voorkomen: Bij het direct scheiden van het lam en de geit levert dit nauwelijks stress op. Als het lam en hun moeder langer bij elkaar blijven is er een hechting waardoor het later scheiden veel stress oplevert voor beiden.

Zoals het bij schapen normaal is dat de eerste melk wordt gedronken bij de ooi zelf, gebeurt het drinken van de eerste melk ook wel de biest genoemd bij geiten vaak net even anders. De biest is de eerste melk van een geit nadat het lammetje is geboren en zit boordevol vitaminen, mineralen en energie. Het is bij geiten vaak niet haalbaar om moeders met hun lammen apart te zetten in een aflamhok, waardoor het niet gegarandeerd is dat de lammeren biest drinken. Hierdoor worden lammetjes na de geboorte gelijk gescheiden van hun moeders en zullen ze biest krijgen via de fles.

media

Macrovet.nl, zoals met grote letters op onze voorpagina aangegeven noemen wij ons zelf “Dé dierenbenodigdheden en buitenleven specialist”. Dit is niet voor niks, onze familie zit al ruim 50 jaar in de dierenbenodigdheden voor koeien, schapen, varkens, paarden en kleine huisdieren. Sinds 2008 is daarvoor de website Macrovet.nl in het leven geroepen waar u een keuze heeft uit een ruim assortiment.

Meer over ons