9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Klauwverzorging voor koeien

Bekijk hier ons complete assortiment hoef- en klauwbekapbenodigdheden, zoals hoefmessen, hoeftangen, hoefteertape, raspen en slijpschijven voor hoefverzorging. Tevens vindt je hier hoefverzorgingsproducten zoals Hoof-fit gel, blauwspray, Demotec, Technovit en Bovibond lijm en hoefblokjes.

De beste producten voor de behandeling van mortelaro, tussenklauwonsteking en klauwbekappen.

+ meer informatie

Klauwverzorging voor koeien

Wanneer één van de klauwen of bijvoorbeeld een klauwhelft, erg lang wordt is het belangrijk om de klauwen van de koe te onderhouden. Het gewicht van het beestje wordt dan namelijk onevenredig verdeeld over de poten. Hierdoor kunnen sommige poten minder gebruikt worden dan anderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer een koe kreupel loopt. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van zoolzweer of andere klauwproblemen.

De klauw van een koe heeft normaal gesproken een ideale hoek van 45 tot 50 graden en een stabiel draagvlak. Iemand die de klauwen bekapt zorgt ervoor dat overtollig hoorn wordt verwijderd. Daarbij brengt hij de klauwrand en de zool in ‘model’. Het is belangrijk dat buiten- en binnenklauwen dezelfde hoogte hebben.

Hoefblokjes / Klauwblokjes

Soms kan het nodig zijn een blokje te plaatsen onder de klauw, bijvoorbeeld als het draagvlak van de gezonde klauw niet hoog genoeg is om de aangetaste klauw te ontlasten. Er zijn hiervoor diverse oplossingen of zelfs hele pakketten. Deze bevatten naast de klauwblokjes ook speciale lijm waardoor de koe alweer na een minuutje op zijn klauw kan staan.

Voor het kappen van de klauw van koeien is veel vaardigheid, kennis en kunde vereist. Het is dus belangrijk dat dit door een professional wordt gedaan. Maar er zijn ook verschillende plekken in het land waar er cursussen op dit gebied worden gegeven.

Voorkomen van Klauwproblemen

Klauwproblemen bij koeien kunnen vaak gedeeltelijk voorkomen worden. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat de koeien minder snel last krijgen van hun klauwen of verkeerde klauwbelasting.

  • Zorg ervoor dat de koeien op een stabiele ondergrond lopen of staan.
  • Op een harde ondergrond slijten de klauwen van de koe sneller.
  • Zorg voor een goede rustplek voor de koeien, zodat de klauw belasting beperkt wordt.
  • Koeien kunnen het best in een droge- en schone omgeving staan, dit zodat onder andere water hun klauwen niet kan aantasten.

Wanneer een koe gezonde en goed verzorgde klauwen heeft scheelt dit veel kosten. Daarbij heb je een gezondere koe die geen last van zijn hoeven heeft of een verkeerde houding aan neemt.

 
media

Na de komst van lichtboxenstallen rond 1975 ging de melkproductie flink omhoog en werd de verzorging van de hoeven steeds belangrijker. Vroeger belde je de Pootbekapper, niks geen luxe hoefbekapbox, maar gewoon een ouderwetse peesklem, steekbeitel, hoefbekapmes en grote hoeftang. Producten die wij de dag vandaag nog steeds verkopen en bedoeld voor de echte vakman.

Meer over ons