9.4 / 10Klantbeoordelingen

Nekplaatjes

Nekplaatjes zijn visuele hulpmiddelen die helpen bij het identificeren van je schapen. Hiermee kun je bijvoorbeeld makkelijk voor unieke identificat…
Lees meer

Nekplaatjes zijn visuele hulpmiddelen die helpen bij het identificeren van je schapen. Hiermee kun je bijvoorbeeld makkelijk voor unieke identificatie (zoals een koppel- of premienummer) zorgen en ze kunnen helpen bij het identificeren van het geslacht, geboortejaar, vader, moeder en nog veel meer.

Waarvoor kan je nekplaatjes bij je schapen gebruiken

 1. Om het geslacht aan te geven
 2. Zo kun je de schapen sorteren op geslacht als ze een wachthok lopen. Je hoeft dan geen kostbare tijd te besteden aan "controleren van het sanitair” van alle dieren.


 3. Om het geboortejaar aan te geven
 4. Door een andere kleur voor elk jaar te kiezen kun je gemakkelijk het geboortejaar aangeven. Je hoeft ze niet te vangen om de tanden te controleren. Een oormerk kan je de leeftijd vertellen van een schaap op 25 meter afstand.


 5. Om vader (en moeder) aan te geven
 6. Je hoeft dan geen gegevens te controleren.


 7. Om problemen aan te geven
 8. Voordeel: maakt het mogelijk dieren met pootproblemen, dystocie, mastitis, prolaps, enz. snel en positief te ruimen. Gebruik hiervoor een afwijkende kleur.


 9. Om aan te geven of het om een eenling, tweeling of drieling gaat
 10. blauw = enkel
  groen = tweeling
  oranje = drieling.