9.4 / 10Klantbeoordelingen

Voorbehandeling

Een goede uiergezondheid, ofwel voorbehandeling, is erg belangrijk om ziektes en infecties aan de uiers van jouw koeien te voorkomen. Wanneer je bij…
Lees meer

Een goede uiergezondheid, ofwel voorbehandeling, is erg belangrijk om ziektes en infecties aan de uiers van jouw koeien te voorkomen.

Wanneer je bij het een goede voorbehandeling van het kwartier zorgt dat de melkkwaliteit en diergezondheid beter wordt.

Waaruit bestaat een goede voorbehandeling van de uier?

  • Controleer de melk en de uier
    Bekijk of er geen vlokken of bloed in de melk zitten. Is dit het wel het geval? Dan is de kans groot dat de koe last heeft van mastitis.
  • Reinig en desinfecteer de speen na voor het melken
    Behandel de spenen goed voor met een uierpapier of een uierdoek. Zo zorg je voor schone hygiënische spenen en voorkom je dat bacteriën een kans krijgen.
  • Zorg voor een schone en droge speen
    Wanneer je zorgt dat het kwartier goed schoon is kunnen ziektes en infecties zich niet verspreiden. Draag zelf ook melkhandschoenen zodat je zelf ook geen virussen kunt overbrengen op je koe. Een droge speen is belangrijk zodat je bacteriën geen kans geeft te groeien.

Door een vast routine te hebben zorg je dat je niets vergeet. Zo vallen afwijkingen ook sneller op. Melk bijvoorbeeld eerst je gezonde koeien, vervolgens oudere koeien en als laatste koeien met (uier-) gezondheidsproblemen.
Een goede voorbereiding van de kwartieren stimuleert ook nog eens de melkafgifte en verbetert de snelheid van het melken.