9.4 / 10Klantbeoordelingen

Mastitis

Door bacteriën die het uier binnen dringen ontstaat er schade aan het uierweefsel en ontstaat er een een ontsteking in de uiers. Dit noemen we mastit…
Lees meer

Door bacteriën die het uier binnen dringen ontstaat er schade aan het uierweefsel en ontstaat er een een ontsteking in de uiers. Dit noemen we mastitis. Er zijn twee variantanten mastitis bij koeien: klinische mastitis en subklinische mastitis.

Klinische mastitis

Klinische mastitis is zichtbaar. De melk is afwijkend en bevat vlokken, klonten of soms zelf bloed. Het geïnfecteerde kwartier kan rood zijn, opgezwollen of hard aanvoelen.

Subklinische mastitis

Subklinische mastitis is voor het blote oog niet zichtbaar. De melk is niet zichtbaar afwijkend. Maar toch is er sprake van een andere samenstelling van de melk welke je kunt meten. Door met een celgetalmeter een celgetalbepaling uit te voeren kun je kijken of er sprake is van een verhoogd celgetal.

Door de koeien goed te monitoren en hygiënisch te werken kun je de kans op mastitis drastisch verkleinen. Wanneer er een verdacht kwartier is of sprake van een verhoging van het celgetal kun je het beste direct een kuur met Mammicurine inzetten voordat je meteen naar antibiotica grijpt.