9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Schrikdraad

Schrikdraad nodig voor het zetten van een omheining of het vernieuwen van afrastering? Bekijk ons kwaliteits schrikdraad van Gallagher, Hotline-Phoenix of eigen merk.

U vindt hier o.a.: koord, prikkeldraad, schriklint, staaldraad of kunststof draad.

Bestel vandaag nog om morgen al het meest geschikte schrikdraad ontvangen te hebben!

+ Meer informatie

Schrikdraad assortiment

Soms rij je door de mooie Nederlandse landerijen en zie je her en der de mooie weiden die ontsiert worden door een slordige schrikdraadafrastering. De palen staan scheef en het schrikdraad hangt half over de grond en hier en daar is er geprobeerd om het wat aan elkaar te knopen. Een grote ergernis als je het mij vraagt. En dat wil je toch niet? Het is ook niet nodig, de oplossing is kwaliteit en de juiste materialen.

​De kwaliteit van schrikdraad wordt bepaald door het materiaal en de wijze hoe het gevlochten is. Maar ook de geleiding is een belangrijke factor die enorm kan verschillen door het gebruik van verschillende materialen. De beste geleider is koper, maar een nadeel van koper is dat het gemakkelijk oxideert. Roestvrijstaal is ook een goede geleider en is beter bestand tegen oxidatie dan koper, echter zijn er zeer veel legeringen in roest vast staal. De gebruikte legering bepaald de uiteindelijke kwaliteit, treksterkte, duurzaamheid en uiteindelijk ook de aanschafprijs.

​Ook de manier hoe het schrikdraad gemaakt is, bepaalt de uiteindelijke kwaliteit en de duurzaamheid. Een gevlochten draad is sterker dan een getwijnd draad. Ook blijft een gevlochten draad langer netjes doordat deze minder snel uit elkaar valt. Alle draden uit ons assortiment zijn van een Duitse touwfabriek die met de modernste machines werken. In de afrasteringsmarkt zie je ook een hoop goedkoop schrikdraad afkomstig van fabrieken uit veelal Azië die in het verleden massaal oude en versleten touwmachines opkochten uit Europa.

​Soorten schrikdraad

Er zijn verschillende stroomgeleiders die gebruikt kunnen worden voor een weideafrastering. Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen en toepassing.

​Nylon met RVS geleiders​​

De meest gebruikte variant is de nylon draad in combinatie met roestvrijstalen draden. Welke geweven of gevlochten zijn. De dikte van de draad bepaalt de treksterkte, het aantal RVS geleiders bepalen de stroomgeleiding. Hoe dikker de draad hoe sterker en hoe beter de geleiding. De kwaliteit wordt ook bepaald door de legering en de dikte van de RVS geleiders. En als laatste is het aantal geleiders een grote bepalende factor voor de geleiding en de uiteindelijke maximale lengte van een afrastering.

​Nylon met koperen geleiders

Koper is de allerbeste geleider voor stroom. Koper is echter wel een zachte legering en gevoeliger voor oxidatie. Tevens is de treksterkte van koper een stuk minder dan van staal. Wanneer je op zoek bent naar de beste geleider dan kies je voor koperen schrikdraad. Echter is het wel zo dat de oxidatie nog wel mee valt, ook deze afrasteringen gaan heel lang mee.

Staaldraad

​Als je door de natuurgebieden loopt met de Schotse Hooglanders zie je over het algemeen afrasteringen met glad draad. Dit zijn gegalvaniseerde staaldraden die meestal bevestigd worden aan zogenaamde insultimbers. Dit zijn houten paaltjes die goed geïsoleerd zijn en het stroom niet geleiden. De glad draad afrasteringen zijn ideaal in natuurgebieden. Maar voor paarden zou ik deze absoluut niet gebruiken omdat ze slecht te zien zijn. Bekijk hier ons aanbod gladdraad.

​Schrikkoord

Schrikdraadkoord is eigenlijk hetzelfde als normaal schrikdraad alleen op een andere manier geweven en daardoor veel dikker. Schrikdraadtouw wordt veel gebruikt bij paardenweiden omdat het door zijn dikte beter te zien is door paarden. Het nadeel van het dikkere touw is dat het zwaarder is en eerder gaat slap hangen. Bekijk hier ons aanbod schrikkoord.

Schriklint

​Schriklint is eigenlijk geen draad maar een bredere band. Het uiteindelijke doel is natuurlijk hetzelfde als met schrikdraad. Schriklint wordt gemaakt in verschillende breedtes namelijk 12mm, 20mm en 40mm. Het grootste voordeel van schriklint is dat het goed opvalt en met name voor een paardenafrastering heel geschikt. Paarden beleven meestal veel plezier in de weide en rennen van de ene naar de andere kant. Soms denk je wel eens als dat maar goed gaat wanneer ze op een heining afstormen. In de meeste gevallen gaat het prima, maar het is daarom wel belangrijk dat ze de afrastering goed kunnen zien. Een nadeel van lint is de wind gevoeligheid. In gebieden waar het veel waait is het gebruik van lint af te raden. Door harde wind gaat het klapperen en wordt het snel slordig en dieren worden er onrustig van. Bekijk hier ons aanbod schriklint.

​Voorkom stroom weglekken met een goede schrikdraadisolator

Het gebruik van de juiste isolatoren is van enorm belang. Het gebruik van verkeerde of slechte isolatoren kan ervoor zorgen dat de schrikdraad slap gaat hangen of dat de spanning verloren gaat door weglekken of doorslaan. Ga je een afrastering maken met houten weidepalen dan kun je het beste kiezen voor een ringisolator voor een houten paal. Voor de hoeken kun je een hoekisolator gebruiken die wat steviger is. Uiteraard kun je ook gewoon kiezen voor de kunststof schrikdraadpaaltjes. Deze prikpaaltjes werken makkelijk en zijn een uitstekende isolator. Wel kun je het beste de begin- en eindpaal van hout gebruiken omdat deze beter beschermd zijn tegen de trekkracht.

​Nooit knopen

Het is niet verstandig om schrikdraad aan elkaar te knopen omdat dit de geleiding niet ten goede komt. Wanneer je de draad knoopt worden de geleiders niet goed doorverbonden wat het weglekken en doorslaan bevordert. Gebruik liever een goede verbinder voor de beste stroomdoorvoer.

Het enige wat je nu nog nodig hebt is een goed schrikdraadapparaat

Een goed schrikdraadapparaat is een must om een goede spanning op de draad te houden om je dieren in de weide te houden of ongewenste dieren er buiten. Een schrikdraadapparaat op lichtnet is altijd de beste keuze, maar indien dit niet mogelijk is kun je er ook één op 12 volt auto accu of één op batterij kopen. Wij hebben twee merken schrikdraadapparaten in ons assortiment welke geschikt zijn voor schrikdraadafrasteringen van een paar honderd meter tot tientallen kilometers. Bekijk hier alle schrikdraadapparaten.

​Wil je weten wat de beste schrikdraad is voor jouw omheining dan mag je altijd even contact opnemen met een van onze schrikdraadspecialisten.

media

Macrovet.nl is specialist in alles op het gebied van duurzame afrastering. Te denken valt aan schrikdraadapparaten, schrikdraadpalen, schrikdraad net en verschillende schrikdraad benodigdheden. Ruim 50 jaar verkopen wij al kwalitatieve schrikdraad omheining om koeien, paarden, schapen, geiten in de wei te houden. In al die jaren hebben wij ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan met deze producten maar ook met het beste advies om op de meest geschikte en complete afrastering voor u uit te komen.

Meer over ons