Blog berichten

Verbod op muizengif en nu? Ontdek hier de alternatieven!

Geschreven op 24 oktober 2022 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Korte uitleg wanneer en welke muizengif verboden is

Per 1 januari 2023 mag muizengif met anticoagulantia niet meer door consumenten gebruikt worden. Dat is gif met een van de werkzame stoffen: brodifacoum, bromadiolon, cholecalciferol, chlorophacinon, coumatetralyl, difenacoum, difethialon, flocoumafen. Nog wel toegelaten voor consumenten is het gebruik van rodenticiden (muizengif / rattengif) met de werkzame stof alfachloralose. In ons eerder geschreven blog Alles over het verbod op muizengif per 1-1-2023 leggen we de nieuwe wetgeving uitgebreid uit. 

Hoewel muizengif een zeer sterk effectief middel is om mee te bestrijden zijn er nog andere andere mogelijkheden om zeer succesvol muizen/ratten te bestrijden.

Welke alternatieven voor muizengif

Muizengif mag alleen binnen gebruikt worden. Alternatieven voor binnen muizenoverlast te bestrijden kan met:

Muizengif met alfachloralose

Muizengif wordt dus verboden voor particulier gebruik maar zoals eerder aangegeven mag muizengif met alfachloralose als werkzame stof nog wel gebruikt worden. Gebruik bij muizengif altijd muizenvoerdoosjes. Hiermee gebruik je het gif veilig in een omgeving met kinderen en/of (huis)dieren. De werkzame stof alfachloralose is een soort slaapmiddel en werkt acuut. Als de muis van het gif eet, vertraagt het hart van de muis. Hierdoor valt de muis in slaap en zal uiteindelijk na 24 uur sterven.

Je kan dus vooralsnog muizengif blijven kopen.

Muizenvallen

Met een muizenval of muizenklem doodt je onmiddellijk een ongewenste muis. Je spant de val, gebruikt een lokmiddel en de val klapt vanzelf dicht. Hierin zijn verschillende varianten beschikbaar: de ouderwetse houten klapvalletjes, vallen van kunststof eventueel kant-en-klaar met lokstof of een voerdoos met ingebouwde muizenklem voor een hygiënische manier van vangen.

Elektrische muizenval

Een nieuwer type muizenval is de elektrische muizenval. Hiermee lok je de muis met een lokmiddel en krijgen ze een elektrische schok. Hierdoor is de muis onmiddellijk doodt. De elektrische muizenval is zeer effectief.

Diervriendelijke muizenval

Het levend vangen van een muis doe je met een diervriendelijke muizenval. Een muis wordt dus niet gedood maar gevangen in een kooi. De gevangen muizen kun je daarna vrijlaten in de natuur, wel een aantal kilometers van huis af. Zo voorkom je dat de muis weer terug gaat komen. Ook voor een levende val gebruik je lokaas zoals pindakaas of spek. Ook een professionele muizenlokstof is te gebruiken. Deze lokpasta hebben een zeer aantrekkelijke geur zoals chocolade, vanille of vlees.

Muizen verjagen met geluid

Nog een andere diervriendelijke manier is het gebruik van een muizenverjager. Dit is een elektronisch apparaat dat werkt met ultrasone geluiden. De muizen horen dit geluid (bij mensen nauwelijks hoorbaar), vinden dit zeer vervelend en zullen daardoor niet langer in jouw huis willen verblijven. Zeer gebruiksvriendelijk.

Heb je buiten hevige overlast van muizen/ratten?

Buiten mogen al een tijd geen muizen en ratten bestrijdt worden met gif. De nadruk ligt hierbij op preventie. Bij deze een aantal tips:

  • Dicht gaten en kieren van je huis of schuur met grof staalwol of tochtstrips onder deuren.
  • Strooi geen vogelvoer op de grond, maar gebruik voederbakken in de hoogte.
  • Zorg ervoor dat vuilniszakken niet zomaar buiten worden gezet. Doe ze altijd in een afgesloten container.
  • Berg los voedsel goed op, in bijvoorbeeld opbergbakken.
  • Voorkom schuilplaatsen bijvoorbeeld in houtopslag of onder pallets.

Naast het inzetten van een gewone muizenval of klem in de tuin kun je buiten ook een Goodnature val inzetten. Een zeer professionele automatische val, vrij van gif en die werkt met een CO2-patroon. In te zetten met een lokstof. De Goodnature val wordt automatisch gereset en er kunnen meerdere muizen of ratten mee gevangen worden.

Dit zijn dus alternatieven naast het inzetten van muizengif op basis van alfachloralose.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet