9.4 / 10Klantbeoordelingen
vliegenbestrijding-in-de-veehouderij-1920x480

Vliegenbestrijding in de veehouderij

Begin vandaag nog

Zodra de temperaturen boven de 10 graden komen, krijgen we in de veehouderijsector vaak als eerste last van vliegen. De omstandigheden in een veestal zijn optimaal, een vliegenpopulatie kan hier nagenoeg oneindig groeien wanneer we er niets tegen doen.

In een veestal komen voornamelijk de stal- en de huisvlieg voor.

De stalvlieg (Stomoxys calcitrans) en de huisvlieg (Musca domestica) zijn allebei vliegen uit de familie van de echte vliegen (Muscidae). Echter ze verschillen qua uiterlijk en gedrag wel een beetje van elkaar.

Het uiterlijk van de stalvlieg is sterk gelijkend met de huisvlieg, maar deze soort heeft duidelijk naar voren stekende palpen. Deze palpen gebruikt de stalvlieg om mee te steken en bloed mee te zuigen. De stalvlieg steekt vooral vee, maar soms ook mensen en dan met name in de benen. De huisvlieg is zwarter van kleur, de stalvlieg is wat bruiner. De spanwijdte is 6 tot 8 millimeter. De huis- en stalvliegen geven voornamelijk overlast van april tot oktober. In tegenstelling tot de huisvlieg, die meest met de kop naar beneden zit, rust de stalvlieg vooral met de kop naar boven.

Binnen 4 weken meer dan 1.000.000 vliegen

Zie je vandaag 2 vliegen in de stal, binnen 4 weken kunnen dat er 1.000.000 zijn. Bij een gunstige temperatuur legt een volwassen vlieg 1000 eitjes en breng 15 tot 20 generaties voor in een seizoen. De levenscyclus bedraagt ongeveer 14 dagen van eitje tot volwassen vlieg.

Levenscyclus van de vlieg

  • 1. Volwassen vlieg
    De volwassenvlieg (die je ziet vliegen) is ongeveer 15% van de totale populatie die daadwerkelijk in een van de stadia aanwezig is. 85% bevindt zich nog als eitje, made of pop in bijvoorbeeld de mestput of onder het stro.
  • 2. Vliegeneitjes
    De eitjes van de vlieg worden op warme, vochtige en voedselrijke plaatsen gelegd zoals mestputten en bijvoorbeeld onder het stro in de kalverhokken. Reeds enkele uren later komen er kleine witte larven uit.
  • 3. Vliegenlarven / maden
    De made soms ook wel larve genoemd doen zichzelf te goed aan de rijke voedingsbron om hen heen. Een made verliest 2 keer haar huid en na 3-4 dagen kunnen de maden volledig volgroeid zijn.
  • 4. Pop
    De made veranderd in een bruine, cilindervormige pop. Hierin ontwikkelt de volwassen vlieg zich. De vlieg komt op zijn vroegst 7 dagen nadat het eitje is gelegd uit de pop.

Gevolgen van vliegenoverlast

Economische schade

  • Stress en onrust bij dieren: (gevolg: verminderde productie van bijvoorbeeld melk, vlees etc.)
  • Vliegen op voer veroorzaken een slechte voeropname
  • Vliegen bevuilen lampen, ramen, machines etc.
  • Vervelend om in te werken

Diverse ziektes

  • Mastitis
  • (Zomer(wrang)
  • Mond- en klauwzeer
  • Blauwtong

7 tips om vliegen overlast te beperken

  • 1. Zorg voor schone voerpaden.
  • 2. Vervang of repareer lekkende drinknippels, drinkbakken en waterleidingen.
  • 3. Verwijder dagelijks zoveel mogelijk voerresten en mest.
  • 4. Dicht zo veel mogelijk kieren en holle ruimten.
  • 5. Verwijder zo snel mogelijk kadavers.
  • 6. Reinig de stallen bij leegstand, vergeet de schrobputjes niet.
  • 7. Mix voorafgaand aan eventuele bestrijding de mestput.

Vliegenbestrijding: begin bij de bron

De vliegen in de stallen leggen hun eitjes bij voorkeur op vochtige plaatsen waar voldoende voedingsbronnen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld mest. De dikke korst in de mestkelder is een ideale plek voor voldoende voeding, het is broeierig en er is voldoende schuilgelegenheid. Begin in je bestrijdingsplan met het bestrijden van de made/larven in de put met een strooi- of gietmiddel. De huidige middelen zijn langwerkende residuen welke in de praktijk vaak tot 12 weken werkzaam zijn. Echter werken deze middelen niet direct, maar duurt het 2 tot 3 weken voordat ze effectief zijn. De nieuwe generaties madendood zijn insecten groei regulators die werkzaam zijn in de larvestadia van verschillende insectensoorten en werken ook in op het vervellingsmechanisme van de vliegenlarven. Hierdoor wordt voorkomen dat de larven/maden zich kunnen ontwikkelen tot een volwassen vlieg.

Ons advies voor het bestrijden van de maden/vliegenlarven

Gebruik Dimilin 4% als strooimiddel in de mestkelders en langs de randen van strohokken. 125 gram Dimilin is voldoende voor 10m2. Wilt u liever gieten of spuiten gebruik dan de Dimilin concentraat 25%, 20 gram per 5 liter water is voldoende voor 50m2. Dimilin is op basis van Diflubenzuron.

Behandel altijd alle stallen en vergeet ook de mestopslag niet.

Een goed alternatief voor Dimilin is Neporex madendood met als werkzame stof cyromazine.

Combineren is pas echt effectief

Wanneer we de maden bestrijden hebben we ongeveer 85% van een juiste bestrijding uitgevoerd. De resterende 15% overlast komt van volwassen vliegen waar we natuurlijk ook graag van af willen. De vliegen zijn ons namelijk het meest tot last en zij zorgen er ook weer voor dat er weer nieuwe eitjes worden gelegd.

Maden

Ons advies voor het bestrijden van de vliegen

Wanneer u de bestrijding van de vliegen goed wilt aanpakken kunt u het beste een naden - en kieren behandeling doen met K-Othrine door middel van een drukspuit met grove druppel op 2 bar. 166ml K-Othrine los je op in 5 liter water wat voldoende is voor een behandeling van een ruimte met een vloeroppervlak van 100m2. K-Othrine is een lang werkend middel wat ongeveer 5 weken werkzaam is.


Afwisselen voorkomt resistentie

Een goede alternatief voor K-Othrine met eenzelfde lange werking maar andere werkzame stoffen is Permanent Stalspuitmiddel, met de werkzame stof permethrin en pyrethrinen. Of de Quick Bait Spray op basis van imidacloprid en Permanent stalspuitmiddel in concentraat of spuitbus op basis van de twee werkzame stoffen 214 g/l permethrin en 23,5 g/l pyrethrinen.

Naast de spuitvloeistoffen zijn er ook nog strooi- en smeermiddelen in de vorm van korreltjes die opgelost kunnen worden in water. Lurectron Flybait is de bekende gele korrel die je kunt oplossen in water en kunt gebruiken als smeermiddel. Je kunt bijvoorbeeld een stuk hout insmeren en deze op strategische plekken kunt neerleggen. Je kunt de FlyBait ook smeren op kozijnen etc. Een andere toepassing is het strooien van de gele korrels in bijvoorbeeld het raamkozijn. Zodra vliegen in aanraking komen met de korrels gaan ze direct dood. Lurectron FlyBait is op basis van de werkzame stof Methomyl.

Insectenbestrijding

Vliegen vangen

Naast het bestrijden met chemicaliën kunt u ook effectief andere middelen toepassen die de vliegenoverlast drastisch beperken.

Gebruik vliegenvangzakken rondom de boerderij. Deze zakken hebben een aantrekkelijke geur en trekken vliegen van mijlenver aan. Eenmaal in de zak gekropen komen ze er nooit meer uit en zullen ze dood gaan. Een vliegenvangzak kan ongeveer 10.000 vliegen of zelfs meer vangen. Plaats een stuk of 8 vliegenzakken strategisch om uw boerderij in de zon en uit de wind en u zult merken dat u buiten ook veel minder last van vliegen heeft.

In de stal kunt u op verschillende plaatsen plakvallen gebruiken om de vliegen te vangen. Deze vallen vangen duizenden vliegen en zijn erg makkelijk in gebruik. Hang bijvoorbeeld een aantal vliegenvangrollen op in de melkstal, de melkput/robot en bij de kalverhokken. De rollen hebben een lengte van 10 meter welke je elke keer een meter uitrolt. Als ze vol zijn knip je ze af en rol je hem weer een stukje uit. Naast de vliegenvangrollen is er ook een linten systeem met katrollen beschikbaar die je telkens een stukje af- en weer oprolt.

Vliegenvallen

Elektrische vliegenlamp

Naast de plakstrips kun je ook een paar vliegenlampen ophangen op plaatsen in de stal zoals in bijvoorbeeld het melklokaal, de melkput of bij de robot. De vliegenlampen hebben meestal blauw of groen licht, de kleur van het licht maakt echter geen bewezen verschil, het is de UV straling die de vliegen aantrekt. De vliegenlampen zijn voorzien van een elektrisch rooster of voorzien van kleefplaten. De variant met een rooster heeft echter de voorkeur omdat kleefplaten snel vol kunnen in de veehouderij. Let bij aanschaf van een vliegenlamp op het aantal kubieke meters de lamp kan bestrijden.

Ongediertebestrijding

Volledig biologisch bestrijden

Het gebruik van chemicaliën is niet altijd even wenselijk, maar een nadeel van de alternatieven zoals de vliegenlamp, vangzakken en de plakrollen is dat deze niet de vliegenlarven aanpakken. En juist deze vliegenlarven vormen 85% van de vliegenplaag.

Het is mogelijk om de maden te bestrijden met biologische vliegenbestrijding door middel van roofvliegen en sluipwespen. De roofvlieg wordt toegepast in mestkelders en de sluipwesp in strostallen. Deze roofvliegen en sluipwespen leven van de eitjes en de poppen van de normale stalvlieg door deze leeg te eten en zelf weer eitjes te leggen in de poppen. Deze roofvliegen zijn licht schuw en verplaatsen zich weinig. Echter is er wel een kanttekening bij deze manier van bestrijden. U moet er namelijk voor zorgen dat ze niet weg kunnen vliegen, in een hele open stal heeft het eigenlijk weinig nut om op deze manier te bestrijden.

De roofvliegen en sluipwespen worden geleverd via een abonnement en moeten meerdere keren gedurende het jaar uitgezet worden omdat ze hun eigen populatie niet voor 100% in stand kunnen houden. Eens in de zoveel tijd (afhankelijk of u roofvliegen of sluipwespen wilt) krijgt u een levering.

Wanneer u de biologische manier van bestrijden inzet is het uit den boze om gif te gebruiken en om de mestput te mixen, hierdoor zal namelijk ook de roofvliegen populatie om zeep geholpen worden.

Roofvliegen / sluipwespen

Optimale hygiëne met droge en schone stallen

Door stallen goed droog, schoon en fris te houden, voorkomt u een ideaal klimaat voor vliegen.

Bestrijding van Ectoparasieten

Ectoparasieten zijn parasieten (plaagdieren) die uitwendig op het lichaam van uw koeien leven hetzij langdurig of tijdelijk. Vliegen, muggen, luizen, vlooien zijn voorbeelden van ectoparasieten die de koe veel overlast, irritatie, pijn geven. Tevens zijn zij de oorzaak van het overbrengen van heel veel ziektekiemen en bacteriën. Het is dan ook van belang om deze vervelende parasieten te bestrijden en te weren.

Ons advies voor het bestrijden van ectoparasieten op uw koeien.

Gebruik de vliegen pour-on Tectonik op basis van  van permethrine 36g/l . Voor het bestrijden van de culicoidesmug op runderen. 

Naast het gebruik van een Pour-On middel kunt u er ook voor kiezen om de koeien een zogenaamd vliegenlabel aan de oornummers te hangen. Wij verkopen de Auriplak vliegenoormerken welke zijn voorzien van de werkzame stof permethrin en de vliegenoormerken zijn ongeveer 4 maanden effectief. Door de kopbewegingen strijkt het insecticide oorlabel over de rug van het dier en verspreidt zicht met het huidvet over de flank en naar de uier. Als de oorlabels tijdig worden aangebracht (mei-juni) heeft de werkzame stof zich al naar de buik verspreid voordat het vliegenseizoen begint.

Vliegenspray

Is de vliegendruk niet te houden en hebben uw dieren veel last van de vliegen kunt u er ook voor kiezen om ze om de dag in te sprayen met VeeRust super spray op basis van pyrethrinen (als pyrethrumextract) piperonylbutoxide. Het nadeel is echter dat VeeRust maar een korte werking heeft en dat het redelijk vaak herhaald moet worden.

Combineren, combineren en nog eens combineren.

Een middel is geen middel, daarom moet u verschillende middelen toepassen om tot een optimaal resultaat te komen. Combineren van larvenbestrijding met vliegenbestrijding, vliegenlampen en vangmiddelen, het behandelen van de veestapel en optimale hygiëne geeft uiteindelijk het beste resultaat.

Vliegen pour-on

Begin vandaag nog

Zodra de temperaturen boven de 10 graden komen, krijgen we in de veehouderijsector vaak als eerste last van vliegen. De omstandigheden in een veestal zijn optimaal, een vliegenpopulatie kan hier nagenoeg oneindig groeien wanneer we er niets tegen doen.

In een veestal komen voornamelijk de stal- en de huisvlieg voor.

De stalvlieg (Stomoxys calcitrans) en de huisvlieg (Musca domestica) zijn allebei vliegen uit de familie van de echte vliegen (Muscidae). Echter ze verschillen qua uiterlijk en gedrag wel een beetje van elkaar.

Het uiterlijk van de stalvlieg is sterk gelijkend met de huisvlieg, maar deze soort heeft duidelijk naar voren stekende palpen. Deze palpen gebruikt de stalvlieg om mee te steken en bloed mee te zuigen. De stalvlieg steekt vooral vee, maar soms ook mensen en dan met name in de benen. De huisvlieg is zwarter van kleur, de stalvlieg is wat bruiner. De spanwijdte is 6 tot 8 millimeter. De huis- en stalvliegen geven voornamelijk overlast van april tot oktober. In tegenstelling tot de huisvlieg, die meest met de kop naar beneden zit, rust de stalvlieg vooral met de kop naar boven.

Binnen 4 weken meer dan 1.000.000 vliegen

Zie je vandaag 2 vliegen in de stal, binnen 4 weken kunnen dat er 1.000.000 zijn. Bij een gunstige temperatuur legt een volwassen vlieg 1000 eitjes en breng 15 tot 20 generaties voor in een seizoen. De levenscyclus bedraagt ongeveer 14 dagen van eitje tot volwassen vlieg.

Levenscyclus van de vlieg

  • 1. Volwassen vlieg
    De volwassenvlieg (die je ziet vliegen) is ongeveer 15% van de totale populatie die daadwerkelijk in een van de stadia aanwezig is. 85% bevindt zich nog als eitje, made of pop in bijvoorbeeld de mestput of onder het stro.
  • 2. Vliegeneitjes
    De eitjes van de vlieg worden op warme, vochtige en voedselrijke plaatsen gelegd zoals mestputten en bijvoorbeeld onder het stro in de kalverhokken. Reeds enkele uren later komen er kleine witte larven uit.
  • 3. Vliegenlarven / maden
    De made soms ook wel larve genoemd doen zichzelf te goed aan de rijke voedingsbron om hen heen. Een made verliest 2 keer haar huid en na 3-4 dagen kunnen de maden volledig volgroeid zijn.
  • 4. Pop
    De made veranderd in een bruine, cilindervormige pop. Hierin ontwikkelt de volwassen vlieg zich. De vlieg komt op zijn vroegst 7 dagen nadat het eitje is gelegd uit de pop.

Gevolgen van vliegenoverlast

Economische schade

  • Stress en onrust bij dieren: (gevolg: verminderde productie van bijvoorbeeld melk, vlees etc.)
  • Vliegen op voer veroorzaken een slechte voeropname
  • Vliegen bevuilen lampen, ramen, machines etc.
  • Vervelend om in te werken

Diverse ziektes

  • Mastitis
  • (Zomer(wrang)
  • Mond- en klauwzeer
  • Blauwtong

7 tips om vliegen overlast te beperken

  • 1. Zorg voor schone voerpaden.
  • 2. Vervang of repareer lekkende drinknippels, drinkbakken en waterleidingen.
  • 3. Verwijder dagelijks zoveel mogelijk voerresten en mest.
  • 4. Dicht zo veel mogelijk kieren en holle ruimten.
  • 5. Verwijder zo snel mogelijk kadavers.
  • 6. Reinig de stallen bij leegstand, vergeet de schrobputjes niet.
  • 7. Mix voorafgaand aan eventuele bestrijding de mestput.

Vliegenbestrijding: begin bij de bron

De vliegen in de stallen leggen hun eitjes bij voorkeur op vochtige plaatsen waar voldoende voedingsbronnen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld mest. De dikke korst in de mestkelder is een ideale plek voor voldoende voeding, het is broeierig en er is voldoende schuilgelegenheid. Begin in je bestrijdingsplan met het bestrijden van de made/larven in de put met een strooi- of gietmiddel. De huidige middelen zijn langwerkende residuen welke in de praktijk vaak tot 12 weken werkzaam zijn. Echter werken deze middelen niet direct, maar duurt het 2 tot 3 weken voordat ze effectief zijn. De nieuwe generaties madendood zijn insecten groei regulators die werkzaam zijn in de larvestadia van verschillende insectensoorten en werken ook in op het vervellingsmechanisme van de vliegenlarven. Hierdoor wordt voorkomen dat de larven/maden zich kunnen ontwikkelen tot een volwassen vlieg.

Ons advies voor het bestrijden van de maden/vliegenlarven

Gebruik Dimilin 4% als strooimiddel in de mestkelders en langs de randen van strohokken. 125 gram Dimilin is voldoende voor 10m2. Wilt u liever gieten of spuiten gebruik dan de Dimilin concentraat 25%, 20 gram per 5 liter water is voldoende voor 50m2. Dimilin is op basis van Diflubenzuron.

Behandel altijd alle stallen en vergeet ook de mestopslag niet.

Een goed alternatief voor Dimilin is Neporex madendood met als werkzame stof cyromazine.

Combineren is pas echt effectief

Wanneer we de maden bestrijden hebben we ongeveer 85% van een juiste bestrijding uitgevoerd. De resterende 15% overlast komt van volwassen vliegen waar we natuurlijk ook graag van af willen. De vliegen zijn ons namelijk het meest tot last en zij zorgen er ook weer voor dat er weer nieuwe eitjes worden gelegd.

Maden

Ons advies voor het bestrijden van de vliegen

Wanneer u de bestrijding van de vliegen goed wilt aanpakken kunt u het beste een naden - en kieren behandeling doen met K-Othrine door middel van een drukspuit met grove druppel op 2 bar. 166ml K-Othrine los je op in 5 liter water wat voldoende is voor een behandeling van een ruimte met een vloeroppervlak van 100m2. K-Othrine is een lang werkend middel wat ongeveer 5 weken werkzaam is.


Afwisselen voorkomt resistentie

Een goede alternatief voor K-Othrine met eenzelfde lange werking maar andere werkzame stoffen is Permanent Stalspuitmiddel, met de werkzame stof permethrin en pyrethrinen. Of de Quick Bait Spray op basis van imidacloprid en Permanent stalspuitmiddel in concentraat of spuitbus op basis van de twee werkzame stoffen 214 g/l permethrin en 23,5 g/l pyrethrinen.

Naast de spuitvloeistoffen zijn er ook nog strooi- en smeermiddelen in de vorm van korreltjes die opgelost kunnen worden in water. Lurectron Flybait is de bekende gele korrel die je kunt oplossen in water en kunt gebruiken als smeermiddel. Je kunt bijvoorbeeld een stuk hout insmeren en deze op strategische plekken kunt neerleggen. Je kunt de FlyBait ook smeren op kozijnen etc. Een andere toepassing is het strooien van de gele korrels in bijvoorbeeld het raamkozijn. Zodra vliegen in aanraking komen met de korrels gaan ze direct dood. Lurectron FlyBait is op basis van de werkzame stof Methomyl.

Insectenbestrijding

Vliegen vangen

Naast het bestrijden met chemicaliën kunt u ook effectief andere middelen toepassen die de vliegenoverlast drastisch beperken.

Gebruik vliegenvangzakken rondom de boerderij. Deze zakken hebben een aantrekkelijke geur en trekken vliegen van mijlenver aan. Eenmaal in de zak gekropen komen ze er nooit meer uit en zullen ze dood gaan. Een vliegenvangzak kan ongeveer 10.000 vliegen of zelfs meer vangen. Plaats een stuk of 8 vliegenzakken strategisch om uw boerderij in de zon en uit de wind en u zult merken dat u buiten ook veel minder last van vliegen heeft.

In de stal kunt u op verschillende plaatsen plakvallen gebruiken om de vliegen te vangen. Deze vallen vangen duizenden vliegen en zijn erg makkelijk in gebruik. Hang bijvoorbeeld een aantal vliegenvangrollen op in de melkstal, de melkput/robot en bij de kalverhokken. De rollen hebben een lengte van 10 meter welke je elke keer een meter uitrolt. Als ze vol zijn knip je ze af en rol je hem weer een stukje uit. Naast de vliegenvangrollen is er ook een linten systeem met katrollen beschikbaar die je telkens een stukje af- en weer oprolt.

Vliegenvallen

Elektrische vliegenlamp

Naast de plakstrips kun je ook een paar vliegenlampen ophangen op plaatsen in de stal zoals in bijvoorbeeld het melklokaal, de melkput of bij de robot. De vliegenlampen hebben meestal blauw of groen licht, de kleur van het licht maakt echter geen bewezen verschil, het is de UV straling die de vliegen aantrekt. De vliegenlampen zijn voorzien van een elektrisch rooster of voorzien van kleefplaten. De variant met een rooster heeft echter de voorkeur omdat kleefplaten snel vol kunnen in de veehouderij. Let bij aanschaf van een vliegenlamp op het aantal kubieke meters de lamp kan bestrijden.

Ongediertebestrijding

Volledig biologisch bestrijden

Het gebruik van chemicaliën is niet altijd even wenselijk, maar een nadeel van de alternatieven zoals de vliegenlamp, vangzakken en de plakrollen is dat deze niet de vliegenlarven aanpakken. En juist deze vliegenlarven vormen 85% van de vliegenplaag.

Het is mogelijk om de maden te bestrijden met biologische vliegenbestrijding door middel van roofvliegen en sluipwespen. De roofvlieg wordt toegepast in mestkelders en de sluipwesp in strostallen. Deze roofvliegen en sluipwespen leven van de eitjes en de poppen van de normale stalvlieg door deze leeg te eten en zelf weer eitjes te leggen in de poppen. Deze roofvliegen zijn licht schuw en verplaatsen zich weinig. Echter is er wel een kanttekening bij deze manier van bestrijden. U moet er namelijk voor zorgen dat ze niet weg kunnen vliegen, in een hele open stal heeft het eigenlijk weinig nut om op deze manier te bestrijden.

De roofvliegen en sluipwespen worden geleverd via een abonnement en moeten meerdere keren gedurende het jaar uitgezet worden omdat ze hun eigen populatie niet voor 100% in stand kunnen houden. Eens in de zoveel tijd (afhankelijk of u roofvliegen of sluipwespen wilt) krijgt u een levering.

Wanneer u de biologische manier van bestrijden inzet is het uit den boze om gif te gebruiken en om de mestput te mixen, hierdoor zal namelijk ook de roofvliegen populatie om zeep geholpen worden.

Roofvliegen / sluipwespen

Optimale hygiëne met droge en schone stallen

Door stallen goed droog, schoon en fris te houden, voorkomt u een ideaal klimaat voor vliegen.

Bestrijding van Ectoparasieten

Ectoparasieten zijn parasieten (plaagdieren) die uitwendig op het lichaam van uw koeien leven hetzij langdurig of tijdelijk. Vliegen, muggen, luizen, vlooien zijn voorbeelden van ectoparasieten die de koe veel overlast, irritatie, pijn geven. Tevens zijn zij de oorzaak van het overbrengen van heel veel ziektekiemen en bacteriën. Het is dan ook van belang om deze vervelende parasieten te bestrijden en te weren.

Ons advies voor het bestrijden van ectoparasieten op uw koeien.

Gebruik de vliegen pour-on Tectonik op basis van  van permethrine 36g/l . Voor het bestrijden van de culicoidesmug op runderen. 

Naast het gebruik van een Pour-On middel kunt u er ook voor kiezen om de koeien een zogenaamd vliegenlabel aan de oornummers te hangen. Wij verkopen de Auriplak vliegenoormerken welke zijn voorzien van de werkzame stof permethrin en de vliegenoormerken zijn ongeveer 4 maanden effectief. Door de kopbewegingen strijkt het insecticide oorlabel over de rug van het dier en verspreidt zicht met het huidvet over de flank en naar de uier. Als de oorlabels tijdig worden aangebracht (mei-juni) heeft de werkzame stof zich al naar de buik verspreid voordat het vliegenseizoen begint.

Vliegenspray

Is de vliegendruk niet te houden en hebben uw dieren veel last van de vliegen kunt u er ook voor kiezen om ze om de dag in te sprayen met VeeRust super spray op basis van pyrethrinen (als pyrethrumextract) piperonylbutoxide. Het nadeel is echter dat VeeRust maar een korte werking heeft en dat het redelijk vaak herhaald moet worden.

Combineren, combineren en nog eens combineren.

Een middel is geen middel, daarom moet u verschillende middelen toepassen om tot een optimaal resultaat te komen. Combineren van larvenbestrijding met vliegenbestrijding, vliegenlampen en vangmiddelen, het behandelen van de veestapel en optimale hygiëne geeft uiteindelijk het beste resultaat.

Vliegen pour-on
18 maart 2024 Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Ondanks dat de Labradoodle nadat hij zijn volwassen vacht heeft gekregen nauwelijks meer verhaart heeft de vacht wel degelijk verzorging nodig. Zo houdt je de vacht gezond.

Lees meer
18 maart 2024 Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Je kan je labradoodle door een professionele trimsalon laten scheren, maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen. Lees hier hoe je dat doet.

Lees meer
15 maart 2024 Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

als je op zoek bent naar een gezinsvriendelijke, middelgrote hond die waarschijnlijk hypoallergeen zal zijn, overweeg dan een Australian Labradoodle als jouw volgende hondengenoot.

Lees meer
26 februari 2024 Wat heb ik nodig om een eigen hondentrimsalon te beginnen?

Wat heb ik nodig om een eigen hondentrimsalon te beginnen?

Je hebt de opleiding Hondentrimmer afgerond en wilt nu een eigen trimsalon starten. Lees hier alles wat je nodig hebt om meteen aan de gang te gaan!

Lees meer