9.4 / 10Klantbeoordelingen

Geitenhoefscharen

Het doel van het bekappen van de hoeven is om de geit normaal te laten lopen. Het niet of verkeerd bekappen kan leiden tot voet- en beenproblemen. De…
Lees meer

Het doel van het bekappen van de hoeven is om de geit normaal te laten lopen. Het niet of verkeerd bekappen kan leiden tot voet- en beenproblemen.

De tijd tussen de bekappingen hangt af van vele factoren, zoals het soort terrein, de leeftijd van de geit, de mate van activiteit en het voedingsniveau.

Geiten hoeven bekappen met een geitenhoefschaar

Elke hoef van een geit heeft twee tenen. De rand van elke teen heeft de neiging te overgroeien en moet worden bekapt. De hielen van de hoef kunnen ook extra weefsel ontwikkelen dat moet worden bijgeknipt.

De meeste geitenboeren gebruiken een geitenhoefschaar. Andere gebruikte instrumenten zijn een hoefmes met scherpe randen, een zakmes of een rasp.

We raden aan om extra voorzichtig te zijn met zakmessen of hoefmessen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier, omdat geiten kunnen springen.

Hoe kun je geitenhoeven het best bekappen?

Gebruik in eerste instantie de punt van de hoefsnijder om vuil van de buitenkant en de onderkant van de hoef te verwijderen. De voorkant van sterk overgroeide hoeven kan dan worden verwijderd.

De zijkanten van de hoef moeten gelijk met de zool van de voet worden terug gesneden. Ga verder met het bekappen van de zijkanten rond een teen en herhaal het proces bij de andere teen.

Knip met de geitenhoefschaar dunne plakjes af. Een goede regel om te volgen is te stoppen als je roze ziet.

Mocht je per ongeluk toch te ver knippen en het gaat bloeden, stop dan met knippen en breng bloedstelpende poeder aan. Je kan het trimmen dan op een later tijdstip voort zetten.

Wil je persoonlijk advies over welke geitenhoefscharen je het best kunt nemen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag bij je keuze.