9.4 / 10Klantbeoordelingen

Hoefverzorging

Hoefverzorging bij geiten De hoef van een geit stopt nooit met groeien. Net als een vingernagel bij mensen heeft de hoef van een geit een harde buit…
Lees meer

Hoefverzorging bij geiten

De hoef van een geit stopt nooit met groeien. Net als een vingernagel bij mensen heeft de hoef van een geit een harde buitenkant. Daarbij is er, ook net als bij mensen, een gedeelte dat met bloedtoevoer en zenuwuiteinden verbonden is.

Van nature komen de hoeven van de geit in aanraking met bergkliffen, een vuile bosbodem en ruw terrein. In deze omgevingen wordt de hoef op natuurlijke wijze afgesleten. Er hoeft dan in principe niet naar hoefverzorging voor de geit gekeken te worden. De hoef wordt door de omgeving wel op de juiste lengte gehouden.

Op de boerderij is het een ander verhaal. Daar is de hoefverzorging voor geiten uiterste noodzaak. Dat komt omdat de geiten er op een weelderige groene weide staan, of in een stal met stro of ander zacht strooisel. De hoef van de geit slijt dan nauwelijks af. Dit terwijl de hoef blijft groeien.

Verzorging van de hoef van de geit is dan essentieel. Wanneer de hoeven niet goed worden verzorgd kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken bij de geiten.