9.4 / 10Klantbeoordelingen

Drinkbakken

Een verse, schone waterbron is essentieel voor de gezondheid van je paard. Hiervoor is een drinkbak in de paardenstal belangrijk. Zo zorg je dat jou…
Lees meer

Een verse, schone waterbron is essentieel voor de gezondheid van je paard. Hiervoor is een drinkbak in de paardenstal belangrijk. Zo zorg je dat jouw paard altijd de mogelijkheid heeft om te kunnen drinken.

Water is super belangrijk voor je paard. Dit geldt voor zowel de gezondheid als voor de prestaties. Een volwassen paard kan per dag wel tussen 20 en 65 liter per dag drinken. Dus je begrijpt wel, dat een goede drinkbak niet mag ontbreken.

Verschillende soorten drinkbakken

Er zijn diverse soorten drinkbakken die je kunt kiezen voor je paard. Elke drinkbak heeft zijn voor- en nadelen.

Vlotterdrinkbak

Een vlotter drinkbak werkt met een vlotter. De vlotter drijft op het water. Als het waterpeil in de bak te laag wordt gaat de vlotter naar beneden. Hierdoor gaat vervolgens de kraan open, waarna de drinkbak weer vol water stroomt. Het waterpeil stijgt en de vlotter ook. Wanneer de vlotter hoog genoeg is sluit de kraan weer.

Als jouw paard uit de vlotterdrinkbak drinkt, zal de vlotter zodoende zorgen dat het waterniveau op pijl blijft. Zo kan het paard blijven drinken. Dit type drinkbakken is uitermate geschikt voor paarden die moeite hebben een drinkventiel of -lepel in te drukken.

Nadeel van een vlotterdrinkbak is dat er eigenlijk altijd wat in blijft staan omdat de vlotter dit automatisch bijvult.

Lepeldrinkbak

Een lepeldrinkbak bevat een eenvoudige waterregeling onder de lepel. Via een stelschroef wordt de lepel omhoog gehouden. Als het paard er met zijn neus tegenaan drukt komt de wateraanvoer op gang. Zo bepaald het paard dus hoeveel water er uit komt. Stopt het paard met drinken? Dan wordt de bak niet meer aangevuld.

Drinkbak met buisventiel

Een drinkbak met buisventiel werkt voor het paard eigenlijk precies hetzelfde als een bak met lepel, alleen is de techniek die er achter schuilgaat ietsje anders.

Voordeel is wel dat deze gemakkelijker schoon te maken is. Je kunt het ventiel gemakkelijk draaien zodat je hem van alle kanten kan schoonmaken.

Open drinkbak

Open drinkbakken vind je zelden in de stal, maar des te vaker in de weiden. De plastic variant van een open drinkbak voor paarden heeft als voordeel dat deze vorstvrij is, wat natuurlijk goed uitkomt in de open weide.

Hoe een drinkbak plaatsen?

Bij het zoeken naar een goede plek en het uiteindelijke plaatsen van een drinkbak in de stal is het belangrijk dat je op een aantal factoren let.

Wat is de ideale hoogte voor een drinkbak?

Bijvoorbeeld is het belangrijk om op de hoogte te letten. Op welke hoogte je de bak plaatst is gemakkelijk te berekenen. Hang de voerbak op ongeveer 0.6x de stokmaat/schofthoogte van het paard.
Zo voorkom je dat er vuil in het water komt of het paard de bak van de wand af trapt.

Wat is de ideale plek voor een drinkbak?

Het is slim om de drinkbakken in de hoek van de stal te plaatsen. Zo kan worden voorkomen dat de paarden de drinkbak vernielen of van de muur af drukken.

Wil je liever persoonlijk advies welke drinkbak je het beste kunt kiezen? Wij helpen je graag.