9.4 / 10Klantbeoordelingen

Er zijn verschillende soorten van baarmoederontstekingen bij koeien.

Endometritis is een milde, chronische infectie van de baarmoeder. Het komt vaak voor, bij ongeveer 40% van de koeien na het afkalven wordt het geconstateerd.
Het is te herkennen doordat de baarmoeder pus bevat en er afscheiding kan komen uit de vagina.

Koeien met een endometritis baarmoederinfectie lijken niet ziek en blijven normaal eten, melken en ovuleren. Totdat de infectie verdwijnt, is het echter onwaarschijnlijk dat ze drachtig worden.

Soms worden besmette koeien opgemerkt. Dit gebeurt vooral wanner ze vaginale afscheiding hebben of duidelijk stinken. Veel koeien vertonen echter geen uiterlijke tekenen.

Er zijn nog andere soorten baarmoederontstekingen bijvoorbeeld Pyometra. Pyometra treedt op wanneer de baarmoederhals zich sluit en er pus in de baarmoeder wordt opgesloten, waardoor de koe niet meer kan ovuleren.

Ook kan een baarmoeder last hebben van Metritis. Dit is een ernstige infectie die kan leiden tot zieke koeien, melkverlies, koorts en zelfs de dood. Deze zullen altijd door de veearts moeten worden behandeld.

Hoe Endometritis herkennen?

Omdat Endometritis regelmatig voorkomt is het slim om alle koeien 7 tot 28 dagen na het afkalven te controleren op endometritis. Zo kan je er zeker van zijn dat infecties op tijd kunnen worden behandeld. Voor de daadwerkelijke diagnose moet ook een veearts het voortplantingskanaal nog onderzoeken op pus.

Behandeling van Endometritis

Antibiotica voor de baarmoeder wordt over het algemeen beschouwd als de meest effectieve behandeling. De veearts brengt een katheter via de baarmoederhals in de baarmoeder, zodat het antibioticum rechtstreeks op de plaats van de infectie wordt toegediend.

Preventie van Endometritis

Een goede algemene gezondheid en voeding zijn belangrijk. Zorg voor goede voeding voor de koeien. Evenals een goede conditie.