9.4 / 10Klantbeoordelingen

Nieuwe moeders bij alle diersoorten ervaren een periode van herstel en aanpassing na de geboorte. Dit geldt uiteraard ook bij koeien. Zorg voor een goed herstel daarom voor de juiste bijvoeding.

Herstel na het afkalven

Het meeste gaat tijdens het kalven bij de koe op instinct. Toch heeft de koe jouw hulp soms nodig. Vooral in de periode na het kalven.

Vooral bij koeien die voor de eerste keer moeder worden kost het even tijd voor ze hersteld zijn van de bevalling. De lichamelijke ongemakken brengen stress met zich mee. Geef de koe vooral rust en tijd om bij te komen. Zorg voor een rustige, schone ruimte voor een beter herstel na het afkalven. Denk dan bijvoorbeeld aan schone voer- en waterbakken, een comfortabel ligbed en een geschikte temperatuur.

Na het afkalven ondergaat het lichaam van de koe een aantal natuurlijke veranderingen. Om de koe te helpen met het herstel na het afkalven zijn er diverse vitaminen en mineralen:

  • Calcium
    Na het afkalven daalt het calciumgehalte in het bloed van de koe wanneer ze melk begint te produceren. De eerste vorm van melk, colostrum genaamd, bevat 20 tot 30 gram calcium. Dit is heel belangrijk voor het kalf. Maar kan daardoor wel zorgen dat de moeder voor zichzelf minder overhoud dan ze nodig heeft. Gelukkig zijn er mogelijkheden om extra calcium te voorzien door middel van een injectie of bolus.
  • Energie
    Voor het herstel na het afkalven gebruikt het lichaam meer energie om te genezen en melk te produceren. Natuurlijk krijgt de koe energie binnen via haar voeding. Maar deze dekt vaak niet de energiebehoefte van de koe. Tijdens de melkproductie hebben koeien twee keer zoveel voederenergie nodig als onder normale omstandigheden Soms kan een koe dus wel wat extra energie gebruiken. Door middel van energie bolus of injectie voorzie je in de extra energiebehoefte na het afkalven.
  • Water
    Rond het afkalven komt het voor dat de koe minder eet en drinkt. Tijdens het kalven verliest de koe ook nog eens best wat vocht. Dit hoort uiteraard zo maar het kan wel een onevenwichtige vochtbalans veroorzaken als de moeder herstelt en melk gaat produceren.

Wat kun je nog meer doen voor een beter herstel na het afkalven?

Het is belangrijk na te denken over andere manieren om de gezondheid van jouw koe te bevorderen na het afkalven. Haar lichaam heeft veel natuurlijke processen om te beginnen met genezen en aanpassen. Zorg voor de juiste hoeveelheden voeding zo kan een koe na het afkalven snel herstellen.