9.4 / 10Klantbeoordelingen

Na de lammerij

Nadat het eerste lammetje geboren wordt is het belangrijk dat de neus en de mond vrij wordt gemaakt van eventuele vliezen en dat de eerste biest word…
Lees meer

Nadat het eerste lammetje geboren wordt is het belangrijk dat de neus en de mond vrij wordt gemaakt van eventuele vliezen en dat de eerste biest wordt gedronken. De zuigkracht is na de geboorte op zijn krachtigst. Dit zorgt er tevens ook voor dat als de ooi nog meer lammetjes heeft, hiervoor de weeën worden opgewekt. Belangrijk is om de navel te ontsmetten met jodium. De ooi zal ervoor zorgen dat het lammetje word schoongelikt, dit zorgt tevens voor het hechtingsproces tussen de moeder en het lam.

Na de bevalling blijft de ooi met haar lammeren gemiddeld 2-3 dagen in het aflamhok voordat ze naar buiten gaan. Zo kun je alles nog even goed in de gaten houden, van conditie, hun onderlinge band en niet geheel onbelangrijk drinkt het lam genoeg? Is dit niet het geval dan kun je kiezen om het lam onder te brengen bij een andere ooi, lukt dit niet dan kan er gekozen worden voor kunstmelk.

Uiteindelijk is de totale lammerij achter de rug en de schuur is zo goed als leeg want alle schapen en hun lammen lopen inmiddels buiten in de wei. Voor de meeste mensen geldt, zodra ze de lammetjes in de weide lopen is het voorjaar begonnen.