9.4 / 10Klantbeoordelingen

Tijdens de lammerij

Tijdens de lammerij gebruiken veel boeren de stal om deze onder te verdelen in kleine aflamhokken. Het voordeel hiervan is dat je meer zicht hebt op…
Lees meer

Tijdens de lammerij gebruiken veel boeren de stal om deze onder te verdelen in kleine aflamhokken. Het voordeel hiervan is dat je meer zicht hebt op de bevalling en kan ingrijpen indien dit mogelijk is. De ooi en haar pasgeboren lammeren zijn binnen ook beschut tegen de mogelijke barre weersomstandigheden. En doordat je alle ooien tijdens de bevalling onderverdeelt in aflamhokken voorkom je dat andere ooien het lam schoonlikken en hierdoor de band tussen het lam een ooi verstoord word.

Het ideale aflamhok heeft een minimale afmeting van 2 tot 4 vierkant meter groot, met een afsluiting waar je zelf ook gemakkelijk in/uit of overheen stapt. Ook is een warmtelamp een verrijking om op te hangen, dit om te voorkomen dat lammetjes onderkoelt raken. Wat zijn nog meer belangrijke benodigdheden om in de buurt te hebben als een ooi aan het bevallen is:

Een emmer warm water, handschoenen, glijmiddel, verlostouw, jodium, ontsmettingsmiddel voor materiaal en handen, speenfles, kunstbiest, maagsonde incl. spuit, warmtelamp en ademspray.