Blog berichten

Aesculap hondentondeuse

Geschreven op 14 november 2012 / Categorie: Scheren van honden

Verzorging boven alles

Veel ouders krijgen al snel in hun ouderlijke carrière te maken met de alom bekende vraag: “Mag ik een hondje?”, vaak bijgestaan door een extra smeekbede in de vorm van “Ah toooeee?”. Als er dan eenmaal voor gekozen wordt om een extra lid voor het gezin te zoeken, is de volgende vraag “Welk ras?”. Het hebben van een hond vergt natuurlijk veel meer dan onvoorwaardelijke liefde en aandacht, een hond heeft beweging, voedsel en uiterlijke verzorging nodig wat per ras ook nog kan verschillen.

Zo heb je erg actieve rassen (Border collie bijvoorbeeld) maar ook erg rustige rassen (denk aan een Basset hound). De hond waar uiteindelijk de keuze op valt, hoort ook in de levensstijl van het gezin te passen. Neem geen actieve hond als je de tijd niet hebt om er mee te lopen om de beweging te geven die nodig is. Want een hond die zijn energie niet kwijt kan in de dagelijkse wandelingen, gaat vervelend gedrag vertonen wat uit kan groeien tot een gewoonte.

Naast beweging is ook uiterlijke verzorging belangrijk en daarbij moet je rekening houden met het type vacht wat jouw hond heeft. Niet iedere vacht volstaat met dezelfde verzorging, net als met beweging heeft het ene ras meer aandacht nodig dan het andere. Er zijn rassen met een gladde vacht waarbij één à twee keer borstelen per week prima is (Dobermann bijvoorbeeld), maar rassen met een korte, volle vacht (bijvoorbeeld een Dalmatiër) hebben wat vaker een borstelbeurt nodig. Een zijdevacht (denk aan een Cocker Spaniel) heeft weer wat meer aandacht nodig en je kan zelf bij de oren en voeten (eventueel ook ogen) wat haar bijknippen met een schaar. De vacht die toch wel de meeste verzorging vraagt is de lange vacht (Schotse Collie bijvoorbeeld). Hier moet namelijk veel zorg uitgaan naar het goed ontwarren van de klitten die in een vacht kunnen komen, waar veel tijd in kan zitten. Een ruwharige vacht (bijvoorbeeld die van een ruwharige Jack Russel) heeft dan weer een andere benadering nodig, deze moet namelijk geplukt worden. Dit kan je thuis zelf doen of je geliefde hond naar een trimsalon brengen. Verder kiezen sommige hondeneigenaren er voor om de hond thuis een trimbeurt te geven met een Aesculap hondentondeuse. Zo kan je wel zelf kiezen hoe je hond eruit komt te zien. Een voordeel van het vele borstelen wat een hond nodig heeft, is dat je wel direct kan kijken of er niet ergens een teek opgedoken is!

Of het nu vaak nodig is of niet, of je het nu thuis doet of je trouwe kameraad naar een trimsalon brengt, de verzorging van 'man's best friend' mag zeker niet in het geding komen. Uiteindelijk gaat het welzijn van je viervoetige gezinslid boven alles!

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet