9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Vachtverzorging voor schapen

Voor het scheren van schapen is een betrouwbare schapenscheermachine  een pré. Zo kun je in een keer je hele kudde scheren.

De beste schapenscheermachines en -messen vind je hier.


+ meer informatie

De laatste blogs

13 oktober 2021 Winterscheren Schapen

Winterscheren Schapen

Schapen kunnen in de winter geschoren worden. Een voorwaarde voor winterscheren is dat de schapen terecht kunnen in een degelijke stal. Het scheren van de schapen wordt vaak gedaan wanneer ooien drachtig zijn.

Lees verder
02 oktober 2021 Schaapscheerderskou? Wanneer schapen scheren?

Schaapscheerderskou? Wanneer schapen scheren?

Schaapscheerderskou is de koelere periode rond de langste dag wanneer de temperaturen gemiddeld iets lager lagen wat ideaal was voor schapenscheerders.

Lees verder
28 september 2021 Ecto parasieten - Alles over uitwendige parasieten bij runderen en schapen

Ecto parasieten - Alles over uitwendige parasieten bij runderen en schapen

Leer alles over de verschillende ecto parasieten bij runderen en schapen. De verschijnselen, schade en oplossingen op het Macrovet weblog.

Lees verder
03 mei 2021 5 Tips voor een goed schapendekseizoen

5 Tips voor een goed schapendekseizoen

Het dekseizoen voor de schapen staat weer op het punt van beginnen. Met onderstaande tips kan het dekseizoen niet meer misgaan!

Lees verder

Clerk.io blok 3

Vachtverzorging voor schapen

De vacht van schapen moet verzorgd worden uit hygiënische overwegingen, maar ook omdat de dracht beter te laten vorderen. Deze vachtverzorging houdt vaak in dat een schaap geschoren wordt.

Schapen worden meestal eens per jaar geschoren. Dit gebeurd vaak in mei en juni. Wanneer de temperatuur hoger is scheert het namelijk makkelijker. Dit komt doordat door de warmte ervoor zorgt dat het vet tussen de vacht wat vloeibaarder wordt. Hierdoor kun je er makkelijker doorheen komen.
De schapen worden geschoren om Myasis te voorkomen. Dit zijn maden van vliegen die goed gedijen in de warme vacht van het schaap. Er zijn schapen die om deze reden ook vroeg in het seizoen al geschoren worden.

Sommige schapen worden ook in de winter geschoren. Voorwaarde is dan we dat de schapen in een goede stal kunnen staan. Schapenhouders doen dit bij voorkeur in de derde maand van de dracht van het schaap. Een schaap eet meer wanneer zijn vacht kort is. Hierdoor zal het ongeboren lammetje beter groeien. Het belangrijkste aan het scheren van een schaap is natuurlijk dat je een goed schapenscheerapparaat met dito messen gebruikt. Zodat je in een keer al je schapen, al dan niet met een vervuilde vacht, kunt scheren

media

Macrovet.nl, zoals met grote letters op onze voorpagina aangegeven noemen wij ons zelf “Dé dierenbenodigdheden en buitenleven specialist”. Dit is niet voor niks, onze familie zit al ruim 50 jaar in de dierenbenodigdheden voor koeien, schapen, varkens, paarden en kleine huisdieren. Sinds 2008 is daarvoor de website Macrovet.nl in het leven geroepen waar u een keuze heeft uit een ruim assortiment.

Meer over ons