Blog berichten

Hoe kies ik de juiste tondeuse bij de vacht van mijn hond?

Geschreven op 14 augustus 2020 / Categorie: Algemeen, Scheren van honden, Hondentips

Welke hondentondeuse je het best kunt kiezen hangt af van de vacht van je hond. In deze blog geven we je een leidraad. Zo kun je de juiste tondeuse bij de vacht van je hond kiezen.

Bepaal eerst wat voor vacht je hond heeft

Geen hond heeft dezelfde vacht. Zelfs per ras zijn er soms grote verschillen.

Er zijn bijvoorbeeld lange, korte, ruwharige, krulharige en fleece vachten. Met al deze soorten vachten lijkt het bijna onmogelijk om de juiste tondeuse te kiezen. Maar dat is het gelukkig niet.

Deze eigenschappen hebben nauwelijks invloed op de keuze voor de juiste. Het belangrijkste om na te gaan is:

Heeft mijn hond een dunne of dikke vacht?

gebruik een vlooienkam om te kijken of je hond een dikke- of dunne vacht heeft

Waarom is het belangrijk om te bepalen of jouw hond een dikke of dunne vacht heeft?

Het is handig om te weten of de vacht dun of dik is. Zo kun je bepalen of er een krachtigere tondeuse nodig is. Een dunne of gemiddelde vacht vereist minder kracht van de tondeuse dan een dikke vacht.

Hoe bepaal je of jouw hond een dikke of dunne vacht heeft?

Het bepalen wat voor vacht jouw hond heeft is heel gemakkelijk. Je hoeft je alleen maar het volgende af te vragen:

Kun je met een fijne kam zoals een vlooienkam gemakkelijk door de vacht van je hond kammen?

Lukt dit goed? Dan heeft je hond een dunne vacht. Je kunt dan een tondeuse die geschikt is voor dunne en medium vachten aanschaffen.

Lukt dit minder goed? Dan kun je beter kiezen voor een wat krachtigere tondeuse. Een die geschikt is voor alle vachten.

hondentondeuses voor dunne of alle vachten Op onze site wordt bij elke tondeuse aangegeven voor welke soort vacht deze geschikt is.

Dunne- of dikke vacht heeft ook van invloed op de keuze voor de scheerkop

Naast dat de dikte van de vacht invloed heeft op het kiezen van de juiste tondeuse, is het ook van invloed de scheerkop die je kunt gebruiken.

Bij de meeste tondeuses wordt standaard de scheerkop nummer 10 geleverd. Deze scheerkop scheert op 1,5mm. Dit vinden de meeste mensen vrij kort.

Als je de vacht langer wilt laten kun je dat op twee manieren doen. Met een opzetkam of met een skiptooth scheerkop voor dikke vachten.

Opzetkammen, voor dunne en medium vachten

Kun je met een fijne kam gemakkelijk door de vacht heen kammen en wil je de vacht wat langer laten? Dan kun je kiezen om je tondeuse met scheerkop nummer 10 te combineren met opzetkammen.

Opzetkammen kun je als set aanschaffen maar ook los. De afstand die er bij de kammen staat is gemeten als je tegen de haarrichting in scheert.

Scheer je met de richting mee, dan blijft er ongeveer een keer zo veel haar staan. Bijvoorbeeld als je scheert met de 6mm opzetkam en je scheert met de richting mee, dan blijft er ongeveer 12mm staan.

Skiptooth Scheerkoppen voor dikke vachten

Wanneer je hond een dikke vacht heeft kun je het best kiezen voor een scheerkop voor dikke vachten.

De tandjes van de skiptooth scheerkoppen verspringen zodat hij minder snel in de vacht blijft hangen. Ook zorgt dit er voor dat de dikke haren beter meegepakt worden.

Ook voor deze scheerkoppen geldt dat de afstand die er bij de scheerkop staat is gemeten tegen de haarrichting in. Wanneer je met de haarrichting mee scheert blijven de haren een keer zo lang.

Conclusie: Ga altijd na wat voor vacht de hond heeft die je wilt scheren

Je kunt dus concluderen dat je altijd moet nagaan wat voor vacht de hond heeft. Dat kun je met een vlooienkam doen, of door het zelf in te schatten.

Kun je gemakkelijk met de fijne kam door de vacht kammen? Dan kun je het af met een tondeuse voor makkelijke en medium vachten. Je kunt dan eventueel ook opzetkammen gebruiken om de vacht langer te laten.

Kam je met een fijne kam zoals een vlooienkam niet gemakkelijk door de vacht van je hond? Dan kun je het best een wat krachtigere tondeuse kiezen. Om de haren wat langer te laten kun je deze combineren met een skiptooth scheerkop voor dikke vachten.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet