9.4 / 10Klantbeoordelingen
andis-blade-care-1920x480

Scheerkop tondeuse wordt heet

Waarom worden mijn scheerkoppen zo snel warm van mijn tondeuse.

“Waarom worden mijn tondeusekopjes en tondeuse zo heet?”, "Help mijn tondeuse wordt heet!!!!!" Het is de meestgestelde vraag die we krijgen tegenwoordig over de moderne tondeuses. Gebruikers zijn snel ontevreden wanneer de messen en de tondeuse erg warm wordt en zijn snel van mening dat het een slecht apparaat is.

Ik zal proberen uit te leggen hoe het komt en hoe je het kunt voorkomen.

De grootste reden voor hete scheerkoppen is dat vroeger de tondeuses maximaal 2000 snijbewegingen per minuut maakten. De moderne tondeuses van tegenwoordig maken wel meer dan 4000 snijbewegingen per minuut. Het is eigenlijk het verschil tussen een klein stads autootje en een dikke sportwagen. Door de sterkere tondeuses ontstaat er meer warmte, maar ook een betere performance.

Zeer vaak een klein beetje smeren geeft je messen een langere levensduur.

De beste manier om de hitte tussen de twee snel bewegende scheerbladen te voorkomen is smeren. Je messen goed schoon houden en regelmatig smeren verlengd de levensduur van de messen en de tondeuse.

Wrijf eens een minuut heel hard in je handen en je weet wat ik bedoel

Om het ontstaan van de warmte even makkelijk uit te leggen ga ik even een vergelijking maken met wrijven in onze handen. Wanneer we onze handen zachtjes over elkaar heen wrijven voelen we maar een heel klein beetje warmte ontstaan. Maar gaan we onze handen nu heel snel over elkaar heen wrijven ontstaat er veel sneller veel meer warmte.  Na een minuut of zo beginnen onze handen wat plakkerig en stroever te voelen en glijden ze minder makkelijk over elkaar heen. Wanneer we nu wat lotion op onze handen doen zal je direct merken dat ze weer makkelijker wrijven en de warmte direct afneemt.

Verschillende soorten coolingsprays, olie en schoonmaak producten

Wanneer we gebruikers vragen hoe vaak ze oliën of wat ze gebruiken hoor ik vaak dat ze de sprays gebruiken zoals cooling sprays. Op zich is dit prima, maar het is moeilijk om een product te gebruiken die zowel perfect koelt, schoonmaakt en smeert. Het nadeel om alleen een koelingsspray te gebruiken wanneer de messen al redelijk warm zijn dan drogen deze sprays in en ontstaat er net als bij het hard in de handen wrijven een plakkerig geheel. Zie het als een hete braadpan waar je wat olie in doet. De olie begint direct te bubbelen en spetteren maar na een paar minuten wordt deze donkerder, dikker en klonterig en begint hij aan te bakken en beschermt de olie de pan en het vlees niet meer zo goed tegen verbranden. Bij scheermessen is dat exact zo, deze zijn door de wrijving ook warm en de spray koelt in eerste instantie wel, maar na een paar minuten begint deze weer te plakken of zelfs te klonteren. Haren blijven tussen de mesjes plakken en worden niet goed meer afgevoerd, hierdoor worden de mesjes van elkaar afgetild en willen ze niet meer scheren.

Blijf continu smeren

Het is dan ook enorm van belang om naast een cooling spray ook continu scheermachineolie te gebruiken om de messen goed te smeren. Minimaal om de vijf minuten, maar vaker mag ook als u merkt dat de machine moeilijker scheert. Zodra je er wat olie op doet zul je merken dat hij weer sneller gaat lopen en de messen weer koeler worden.

Regelmatig schoonmaken bevorderd de levensduur en prestaties

Ook is het van belang om de messen met enige regelmaat schoon te maken met bijvoorbeeld een bladewash product om alle ingedroogde olie aan spray te verwijderen. Doe dit door het kleine mesje halverwege opzij te schuiven en gebruik de bladewash met een borsteltje.  Maak hem daarna goed droog zodat er geen oplosmiddel meer aanwezig is en doe dan de andere kant. Je kunt ook het mesje uit elkaar halen, maar zorg er wel voor dat u ook weer weet hoe hij weer in elkaar moet. Voordat je hem in elkaar zet vet je de mesjes goed in met olie, niet te veel, de overtollige olie kun je met een doekje weg wrijven.

Hoeveel ik ook olie de messen blijven warm worden

Een oplossing voor scheerkoppen die snel warm lopen is de veerspanning iets te verminderen zodat de mesjes iets minder hard op elkaar gedrukt worden. Dit komt echter wel zeer nauw. Staat de veer te strak dan worden de messen warm, moet de machine er te zwaar aan trekken en worden de messen snel bot. Staat de spanning te los scheren de messen ook niet en gaan de haren er onderdoor. Wanneer je de veerspanning gaat veranderen door de veer iets te verbuigen moet je wel exact weten wat je doet. Voor je het weet doen de scheermessen helemaal niks meer.

Een andere verklaring waarom scheermessen het na een tijdje ineens niet meer doen, is dat wanneer ze te warm worden het materiaal uitzet waardoor er te veel spanning op komt te staan. Laat je de machine een half uur afkoelen doet hij het weer goed. Dit is ook een probleem die onze slijper vaak heeft bij een klacht van de klant over te warme scheermessen. De klant is druk aan het scheren en op het moment dat de messen warm worden zetten ze uit en wil het niet meer.  Op het moment wij de messen in de werkplaats binnen krijgen is het probleem al weer verholpen omdat de messen helemaal afgekoeld zijn en het materiaal weer is gekrompen. Helaas hebben wij geen honden in de werkplaats waar we continu op kunnen testen (dan zouden we er wel  50 nodig hebben en komt er van service niets meer terecht). Wat we wel doen is dat we de machine met goed gesmeerde messen een half uur laten lopen om te kijken of er dan al extreme warmte ontstaat. Maar meestal is dit niet het geval. Het is gewoon moeilijk om in een werkplaats de klacht te reproduceren. Wat we wel altijd doen als we deze messen binnen krijgen is deze goed reinigen en slijpen.

Gebruik meer dezelfde scheermessen

De makkelijkste manier om het snel warm worden van de scheermessen te voorkomen is om meerder scheerkoppen te gebruiken van dezelfde maat/soort en deze uit te wisselen wanneer de scheerkop te warm wordt en stopt met scheren. Sommige mensen zeggen dat het zonde van de tijd en het geld is van extra scheerkoppen. Maar de mensen die op deze manier werken doen veel langer met een scheerkop en hoeven deze veel minder te laten slijpen dan de trimmers die gewoon doorgaan met warme messen. Als het werken met te warme messen is gewoon een stuk moeilijker dan met goed gesmeerde koele messen.

Je komt er niet onderuit om de scheermessen zo nu en dan te laten slijpen

Hoe goed je onze tips ook na leeft, je komt er niet onderuit om de messen af en toe te laten slijpen. De een scheert wel 20 honden met een scheermes en bij de ander is het scheerkopje al na twee vachten bot. Maar gelukkig kun je de messen laten slijpen, deze zijn na het slijpen weer zo goed als nieuw, soms zelfs beter.  Onze monteur reinigt de messen met speciale blade wash zodat alle restanten van (ingedroogde)olie, vuiligheid, haren etc. verwijderd worden. Daarna slijpt hij ze met de hand op een speciale slijpmachine welke voorzien is van een grote ronde slijpplaat met daarop verse slijppasta. Dit is vakwerk en vergt heel veel ervaring en kunde. De juiste druk die met de vingers wordt uitgevoerd op de messen zorgt ervoor dat de messen precies vlak of juist een klein beetje hol worden geslepen. Daarnaast is een juiste en constante beweging over de slijpplaat heel belangrijk om de messen overal gelijk te slijpen. Zodra de messen zijn geslepen worden deze gecontroleerd met een haarliniaal. Een haarliniaal is een metalen precisie instrument welke haaks op het scheermes legt. Door deze voor een lamp te houden kun je goed zien of het mes juist hol, vlak of misschien wel bol is geslepen. Eventuele oneffenheden kun je ook snel zien. Zodra de scheermessen geslepen zijn worden deze ingevet met Andis Blade Care plus dip. Dit is een goed conserveringsmiddel welke de messen perfect beschermt tegen roest, bacteriën en vuiligheid en tevens goed smeert. Het scheerkopje wordt daarna ingepakt in papier en in een afgesloten zakje gedaan zodat er geen vocht en vuiligheid van buitenaf meer bij kan komen. Op deze manier kunt u pas geslepen messen goed bewaren.

Wilt u uw messen laten slijpen door onze ervaren slijper, dan kunt u dat op onze “scheermessen laten slijpen” pagina regelen.

Nog enkele tips op een rijtje

Ga niet door met scheren wanneer de messen te heet worden. Neem liever even de tijd om ze te laten afkoelen. Ondertussen kunt u ze gelijk even goed schoonmaken en smeren. Zodra ze afgekoeld zijn gaat het weer een stuk beter.

Gebruik goede scheermachine olie en smeer vaak 3-5 minuten, maar niet teveel olie gebruiken, een paar kleine druppels is voldoende. Liever een keer te veel smeren dan te weinig.

Gebruik koelings sprays om messen tussendoor te koelen wanneer ze te warm worden. Maar blijf volgens de 3-5 minuten interval smeren. Een coolingsspay is om te koelen maar het is niet de beste smering.

Maak uw messen regelmatig schoon, verwijder oude olieresten en vuil. Een bladewash middel is hiervoor een perfect middel.

Klaar met scheren? Maak de scheermessen dan helemaal schoon, niet onder de kraan, maar met een blade wash middel en een borsteltje. Blaas de scheermachine goed schoon zodat alle haren verwijderd zijn uit de kop en de filters. Maak de messen goed droog en behandel ze met voldoende olie of Andis blade care plus dip. Vouw de messen in een a4 papiertje en doe ze in een plastic zakje.

Nu kun je de messen opbergen op een droge plaats samen met de tondeuse. Je kunt ook een koffer voor tondeusekoppen gebruiken, deze worden goed afgesloten zodat de scheerkoppen tegen vocht en vuiligheid worden beschermt.

Willen de messen na deze tips echt niet meer scheren, laat ze door ons slijpen.

Waarom worden mijn scheerkoppen zo snel warm van mijn tondeuse.

“Waarom worden mijn tondeusekopjes en tondeuse zo heet?”, "Help mijn tondeuse wordt heet!!!!!" Het is de meestgestelde vraag die we krijgen tegenwoordig over de moderne tondeuses. Gebruikers zijn snel ontevreden wanneer de messen en de tondeuse erg warm wordt en zijn snel van mening dat het een slecht apparaat is.

Ik zal proberen uit te leggen hoe het komt en hoe je het kunt voorkomen.

De grootste reden voor hete scheerkoppen is dat vroeger de tondeuses maximaal 2000 snijbewegingen per minuut maakten. De moderne tondeuses van tegenwoordig maken wel meer dan 4000 snijbewegingen per minuut. Het is eigenlijk het verschil tussen een klein stads autootje en een dikke sportwagen. Door de sterkere tondeuses ontstaat er meer warmte, maar ook een betere performance.

Zeer vaak een klein beetje smeren geeft je messen een langere levensduur.

De beste manier om de hitte tussen de twee snel bewegende scheerbladen te voorkomen is smeren. Je messen goed schoon houden en regelmatig smeren verlengd de levensduur van de messen en de tondeuse.

Wrijf eens een minuut heel hard in je handen en je weet wat ik bedoel

Om het ontstaan van de warmte even makkelijk uit te leggen ga ik even een vergelijking maken met wrijven in onze handen. Wanneer we onze handen zachtjes over elkaar heen wrijven voelen we maar een heel klein beetje warmte ontstaan. Maar gaan we onze handen nu heel snel over elkaar heen wrijven ontstaat er veel sneller veel meer warmte.  Na een minuut of zo beginnen onze handen wat plakkerig en stroever te voelen en glijden ze minder makkelijk over elkaar heen. Wanneer we nu wat lotion op onze handen doen zal je direct merken dat ze weer makkelijker wrijven en de warmte direct afneemt.

Verschillende soorten coolingsprays, olie en schoonmaak producten

Wanneer we gebruikers vragen hoe vaak ze oliën of wat ze gebruiken hoor ik vaak dat ze de sprays gebruiken zoals cooling sprays. Op zich is dit prima, maar het is moeilijk om een product te gebruiken die zowel perfect koelt, schoonmaakt en smeert. Het nadeel om alleen een koelingsspray te gebruiken wanneer de messen al redelijk warm zijn dan drogen deze sprays in en ontstaat er net als bij het hard in de handen wrijven een plakkerig geheel. Zie het als een hete braadpan waar je wat olie in doet. De olie begint direct te bubbelen en spetteren maar na een paar minuten wordt deze donkerder, dikker en klonterig en begint hij aan te bakken en beschermt de olie de pan en het vlees niet meer zo goed tegen verbranden. Bij scheermessen is dat exact zo, deze zijn door de wrijving ook warm en de spray koelt in eerste instantie wel, maar na een paar minuten begint deze weer te plakken of zelfs te klonteren. Haren blijven tussen de mesjes plakken en worden niet goed meer afgevoerd, hierdoor worden de mesjes van elkaar afgetild en willen ze niet meer scheren.

Blijf continu smeren

Het is dan ook enorm van belang om naast een cooling spray ook continu scheermachineolie te gebruiken om de messen goed te smeren. Minimaal om de vijf minuten, maar vaker mag ook als u merkt dat de machine moeilijker scheert. Zodra je er wat olie op doet zul je merken dat hij weer sneller gaat lopen en de messen weer koeler worden.

Regelmatig schoonmaken bevorderd de levensduur en prestaties

Ook is het van belang om de messen met enige regelmaat schoon te maken met bijvoorbeeld een bladewash product om alle ingedroogde olie aan spray te verwijderen. Doe dit door het kleine mesje halverwege opzij te schuiven en gebruik de bladewash met een borsteltje.  Maak hem daarna goed droog zodat er geen oplosmiddel meer aanwezig is en doe dan de andere kant. Je kunt ook het mesje uit elkaar halen, maar zorg er wel voor dat u ook weer weet hoe hij weer in elkaar moet. Voordat je hem in elkaar zet vet je de mesjes goed in met olie, niet te veel, de overtollige olie kun je met een doekje weg wrijven.

Hoeveel ik ook olie de messen blijven warm worden

Een oplossing voor scheerkoppen die snel warm lopen is de veerspanning iets te verminderen zodat de mesjes iets minder hard op elkaar gedrukt worden. Dit komt echter wel zeer nauw. Staat de veer te strak dan worden de messen warm, moet de machine er te zwaar aan trekken en worden de messen snel bot. Staat de spanning te los scheren de messen ook niet en gaan de haren er onderdoor. Wanneer je de veerspanning gaat veranderen door de veer iets te verbuigen moet je wel exact weten wat je doet. Voor je het weet doen de scheermessen helemaal niks meer.

Een andere verklaring waarom scheermessen het na een tijdje ineens niet meer doen, is dat wanneer ze te warm worden het materiaal uitzet waardoor er te veel spanning op komt te staan. Laat je de machine een half uur afkoelen doet hij het weer goed. Dit is ook een probleem die onze slijper vaak heeft bij een klacht van de klant over te warme scheermessen. De klant is druk aan het scheren en op het moment dat de messen warm worden zetten ze uit en wil het niet meer.  Op het moment wij de messen in de werkplaats binnen krijgen is het probleem al weer verholpen omdat de messen helemaal afgekoeld zijn en het materiaal weer is gekrompen. Helaas hebben wij geen honden in de werkplaats waar we continu op kunnen testen (dan zouden we er wel  50 nodig hebben en komt er van service niets meer terecht). Wat we wel doen is dat we de machine met goed gesmeerde messen een half uur laten lopen om te kijken of er dan al extreme warmte ontstaat. Maar meestal is dit niet het geval. Het is gewoon moeilijk om in een werkplaats de klacht te reproduceren. Wat we wel altijd doen als we deze messen binnen krijgen is deze goed reinigen en slijpen.

Gebruik meer dezelfde scheermessen

De makkelijkste manier om het snel warm worden van de scheermessen te voorkomen is om meerder scheerkoppen te gebruiken van dezelfde maat/soort en deze uit te wisselen wanneer de scheerkop te warm wordt en stopt met scheren. Sommige mensen zeggen dat het zonde van de tijd en het geld is van extra scheerkoppen. Maar de mensen die op deze manier werken doen veel langer met een scheerkop en hoeven deze veel minder te laten slijpen dan de trimmers die gewoon doorgaan met warme messen. Als het werken met te warme messen is gewoon een stuk moeilijker dan met goed gesmeerde koele messen.

Je komt er niet onderuit om de scheermessen zo nu en dan te laten slijpen

Hoe goed je onze tips ook na leeft, je komt er niet onderuit om de messen af en toe te laten slijpen. De een scheert wel 20 honden met een scheermes en bij de ander is het scheerkopje al na twee vachten bot. Maar gelukkig kun je de messen laten slijpen, deze zijn na het slijpen weer zo goed als nieuw, soms zelfs beter.  Onze monteur reinigt de messen met speciale blade wash zodat alle restanten van (ingedroogde)olie, vuiligheid, haren etc. verwijderd worden. Daarna slijpt hij ze met de hand op een speciale slijpmachine welke voorzien is van een grote ronde slijpplaat met daarop verse slijppasta. Dit is vakwerk en vergt heel veel ervaring en kunde. De juiste druk die met de vingers wordt uitgevoerd op de messen zorgt ervoor dat de messen precies vlak of juist een klein beetje hol worden geslepen. Daarnaast is een juiste en constante beweging over de slijpplaat heel belangrijk om de messen overal gelijk te slijpen. Zodra de messen zijn geslepen worden deze gecontroleerd met een haarliniaal. Een haarliniaal is een metalen precisie instrument welke haaks op het scheermes legt. Door deze voor een lamp te houden kun je goed zien of het mes juist hol, vlak of misschien wel bol is geslepen. Eventuele oneffenheden kun je ook snel zien. Zodra de scheermessen geslepen zijn worden deze ingevet met Andis Blade Care plus dip. Dit is een goed conserveringsmiddel welke de messen perfect beschermt tegen roest, bacteriën en vuiligheid en tevens goed smeert. Het scheerkopje wordt daarna ingepakt in papier en in een afgesloten zakje gedaan zodat er geen vocht en vuiligheid van buitenaf meer bij kan komen. Op deze manier kunt u pas geslepen messen goed bewaren.

Wilt u uw messen laten slijpen door onze ervaren slijper, dan kunt u dat op onze “scheermessen laten slijpen” pagina regelen.

Nog enkele tips op een rijtje

Ga niet door met scheren wanneer de messen te heet worden. Neem liever even de tijd om ze te laten afkoelen. Ondertussen kunt u ze gelijk even goed schoonmaken en smeren. Zodra ze afgekoeld zijn gaat het weer een stuk beter.

Gebruik goede scheermachine olie en smeer vaak 3-5 minuten, maar niet teveel olie gebruiken, een paar kleine druppels is voldoende. Liever een keer te veel smeren dan te weinig.

Gebruik koelings sprays om messen tussendoor te koelen wanneer ze te warm worden. Maar blijf volgens de 3-5 minuten interval smeren. Een coolingsspay is om te koelen maar het is niet de beste smering.

Maak uw messen regelmatig schoon, verwijder oude olieresten en vuil. Een bladewash middel is hiervoor een perfect middel.

Klaar met scheren? Maak de scheermessen dan helemaal schoon, niet onder de kraan, maar met een blade wash middel en een borsteltje. Blaas de scheermachine goed schoon zodat alle haren verwijderd zijn uit de kop en de filters. Maak de messen goed droog en behandel ze met voldoende olie of Andis blade care plus dip. Vouw de messen in een a4 papiertje en doe ze in een plastic zakje.

Nu kun je de messen opbergen op een droge plaats samen met de tondeuse. Je kunt ook een koffer voor tondeusekoppen gebruiken, deze worden goed afgesloten zodat de scheerkoppen tegen vocht en vuiligheid worden beschermt.

Willen de messen na deze tips echt niet meer scheren, laat ze door ons slijpen.

26 maart 2024 Waarom kiezen voor de Clipr. producten?

Waarom kiezen voor de Clipr. producten?

Lees hier alles over het hondenvachtverzorging merk Clipr. Ontdek ook welke geweldige producten Clipr op de markt heeft gebracht.

Lees meer
18 maart 2024 Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Ondanks dat de Labradoodle nadat hij zijn volwassen vacht heeft gekregen nauwelijks meer verhaart heeft de vacht wel degelijk verzorging nodig. Zo houdt je de vacht gezond.

Lees meer
18 maart 2024 Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Je kan je labradoodle door een professionele trimsalon laten scheren, maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen. Lees hier hoe je dat doet.

Lees meer
15 maart 2024 Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

als je op zoek bent naar een gezinsvriendelijke, middelgrote hond die waarschijnlijk hypoallergeen zal zijn, overweeg dan een Australian Labradoodle als jouw volgende hondengenoot.

Lees meer