Blog berichten

Tips voor het trimmen van uw hond met een hondentondeuse

Geschreven op 25 april 2013 / Categorie: Algemeen, Tips, Scheren van honden

Verzorg de vacht van uw hond door te trimmen

Voordat u begint met het trimmen van de vacht van uw hond moet u er voor zorgen dat u de hond veilig behandeld en in plannen hoe u uw hond gaat trimmen. De hond moet schoon zijn en vrij zijn van klitten voor u begint met trimmen. Dit maakt het ook makkelijker om de vacht gelijkmatig te trimmen.

Voorbereiding op succes

Wat nu te doen om het trimmen soepel te laten verlopen? Hier vindt u enkele handige tips om uw hond te laten wennen aan het trimmen en om uw hond er goed uit te laten zien.

  • Start het trimmen van de hond zo vroeg mogelijk, ook als het nog een puppy is. Een oudere hond laten wennen aan het trimmen is een stuk lastiger dan met een puppy.
  • Kies een trimmer die zo stil mogelijk is. Een hard zomende trimmer zou een mens nog bang maken!
  • Onderzoek de standaard voor het ras. Vaak kunt u aanwijzingen vinden over hoe de vacht van de hond eruit moet zien en hoe dit te bereiken.
  • Laat een professionele hondentrimmer u leren hoe de vacht van de hond moet worden getrimd. De meeste hondentrimmers helpen u graag om de hond perfect te trimmen.
  • Raak niet in paniek als u een fout maakt. Ook uw hond kan een “bad hair day” hebben. Het groeit er vanzelf weer uit. Het belangrijkste is dat u de trimmer veilig gebruikt.

Veilig gebruik van de hondentondeuse

Onderstaand enkele richtlijnen voor het veilig gebruik van de hondentondeuse.

  • Zorg er voor dat de tondeuse scherp is. Een botte tondeuse trekt meer haren uit de vacht van de hond.
  • Gebruik indien nodig een opzetstuk op de hondentondeuse. Deze helpen u om een gelijkmatige vacht te krijgen.
  • Gebruik altijd een geschikte olie of smeermiddel om de messen te koelen en de tondeuse soepel te laten blijven werken.
  • Zorg ervoor dat u overtollig smeermiddel afveegt. U wilt tenslotte geen olie over de mooie vacht van de hond uitsmeren
  • Zet de tondeuse regelmatig even uit en voel of deze niet te heet is geworden. Als ze te warm is, spray dan nog wat extra smeermiddel op de messen en laat de tondeuse afkoelen.

De eerste keer scheren

Zoals gezegd; voordat u begint moet u er voor zorgen dat de hond schoon is en vrij van klitten. Hou de hondentondeuse zo vast dat deze prettig in de hand ligt en u volledige controle over de tondeuse heeft.

De beste manier om erachter te komen hoe u de tondeuse moet gebruiken is om te beginnen met trimmen op een plek waar al eerder is getrimd maar waar de vacht weer een beetje slordig is aangegroeid. Door op een onopvallende plek te beginnen kunt u er rustig achter komen hoeveel haar er word afgeschoren en dit indien nodig bijstellen door een ander opzetstuk te gebruiken.

Voordat u verder gaat met de dikkere vacht moet u ervoor zorgen dat het formaat van de tondeuse geschikt is voor de vacht van de hond en dat u de juiste mesjes kiest.

Kijk op onze website voor een overzicht van de beschikbare hondentondeuses.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet