Blog berichten

Wanneer en hoe moet ik mijn hond kammen?

Geschreven op 3 juli 2018 / Categorie: Algemeen

Wij krijgen regelmatig de vraag: hoe vaak een hond geborsteld of gekamd moet worden. Daarbij rijst ook vaak de vraag hoe je dit moet doen en welke hondenkammen je hier voor nodig hebt. Vooral honden met een langere- of dikkere vacht moeten vaker verzorgd worden.
Weinig kammen betekent bij lange- en dikkere vachten dikwijls dat de vacht kan klitten of vervilten. Hier kan de hond dan last van krijgen en het kan ook erg jeuken. Goed borstelen voorkomt klitten en zorgt dat je hond wellicht niet of niet kort geschoren hoeft te worden. Ook zorgt regelmatig borstelen of kammen van de hond er voor dat er minder haren door het huis heen liggen.

Wanneer moet ik mijn hond kammen?

Een keer per week is in de meeste gevallen genoeg. In dit geval geldt ook dat te vaak kammen meer schaad dan goed doet. In de ruiperiode heeft de vracht van de hond meer zorg nodig dan in andere periodes. Zorg ook altijd dat je het juiste gereedschap gebruikt. 

Welke kammen voor mijn hond?

Er zijn verschillende soorten ‘gereedschap’. Bijvoorbeeld vlooienkammen, plukkam, maar ook een uitdunkam. Het gereedschap dat je gebruikt is afhankelijk van de vacht van je hond. Hieronder wordt uitgelegd welk gereedschap je het best kunt gebruiken om je hond te kammen.

Uitdunkam / Shedmonster

Heeft je hond een ondervacht? Dan is de uitdunkam of shedmonster (vergelijkbaar met de furminator) een goede keuze. De uitdunkam verwijderd dode haren uit de vacht. Dit is vooral handig tijdens de ruiperiode.
Trek niet in een keer de klit eruit. Dan kun je je hond pijn doen en verwijder je ook de gezonde haren.

Plukkam / plukborstel

Een plukkam of –borstel beschikt over gebogen metalen haakjes. Ook deze borstel wordt gebruikt om voor het ontwarren van klitten en verwijderd tevens dode haren te verwijderen. De plukkam is uiterst geschikt voor honden met een lange- of dikke vacht. Zorg dat de vacht niet in aanraking komt met de huid, want zo kun je de huid beschadigen.

Pinborstel

De pinborstel heeft vaak rechte metalen pinnen met een (plastic) afronding zodat hij de huid van je hond niet beschadigt. Ook met deze borstel kun je klitten en dode haren uit de vacht van je hond verwijderen. De Pin bostel wordt vaak gebruikt bij honden met een lange (dunne) vacht.

Vlooienkam

De naam zegt het al. Met de vlooienkam kan de hond gecontroleerd worden op vlooien. Zorg wel dat je voordat je deze kam gebruikt dat de hond al is ontdaan van zijn klitten. Je kamt dan door de haren heen. Doordat deze kam een erg fijne vertanding heeft blijven vlooien eitjes er in hangen. Deze eitjes kun je herkennen doordat wanneer ze nat worden ze roodachtig kleuren. Voor kort- tot langharige vacht.

Glansborstel

De glansborstel beschikt over veelal zachte haren. Deze borstel wordt meestal aan het einde van een kambeurt gebruikt. Hij zorgt dat de vacht zacht aanvoelt, maar ook dat hij er glanzend uit ziet. Hij wordt meestal als laatst gebruikt bij langharige honden, omdat hij de vacht een zacht en glanzend uiterlijk geeft.

Tips voor het kammen van je hond

  • Borstel altijd met de haren van je hond mee
  • Het is het gemakkelijkst om bij de kop te beginnen en te eindigen bij de staart
  • Tijdens de rui periode heeft de vacht van je hond meer aandacht nodig
  • Probeer met de borstels of kammen de huid zo min mogelijk te raken

.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet